tisdag 10 maj 2011

Sköna VM-minnen från förr...

Det är något speciellt med Tre Kronor och HockeyVM. Säga vad man vill om fotbollen men Tre Kronor är svenska folkets lag i hjärtat. Inte så konstigt kanske efter alla minnen de har gett oss.

Jag frilansar lite för en sajt som heter hockeylegends.se och innan jag åkte till VM så tog jag ett snack med ett par gamla legendarer: Tommy Salo, Masken Carlsson och Tomas Sandström som fick återberätta tre av svensk hockeyhistorias skönaste minnen.



Salo berättar om när han höll nollan i två VM-finalmatcher i rad 1998, det där året då Johan Tornbergs och därmed Sveriges enda mål, 1-0 på två matcher gav guld. Mycket tack vare Salos nollor så klart.

Masken Carlsson berättar om sina två mål på nio sekunder, de där som knäckte Lejonen för lång tid framöver.

Tomas Sandström minns såklart VM 1987 i Wien med all dramatik som var där. Än så länge ligger bara Salo och Masken ute men ni hittar dem

här (Salo)

och här (Masken).

Läs gärna, det är deras egna ord om händelser som etsat sig fast i allas hjärtan, riktigt sköna berättelser att minnas och glädjas åt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Inte ett ord om det puckrädde Salo är mest känd för. Hans duckande för i OS 2002. Oförlåtligt.

Anonym sa...

Det som är mest skrämmande är alla människor som förknippar Salo med en tabbe han gjorde, ingen tänker på att Sverige faktiskt gjorde en skit match just den matchen. Så Anonym, sluta va så enögd.

Pelle sa...

I texten om Masken Carlsson är det fel. Den avgörande matchen mot Sovjet slutade 3-2 och inte 2-1 som det står i texten.
Gör om! Gör rätt!

Jag som var med på den tiden minns att Sverige satte in tredjekeepern Peter Åslin till den matchen. Pekka hade skadat nyckelbenet i matchen mot Kanada när vi ledde med 5-2 och hade matchen i klart grepp. Åke Liljebjörn kom in och spelade allt annat än stabilt och vi lyckades med nöd och näppe greja segern med 6-5.

Curre Lindström såg ju att Liljebjörn inte höll måttet och valde då att ge tredjekeeper Åslin chansen. Denne gjorde något av sitt livs match och blev hyllad som en stor hjälte - trots att det blev förlust.
För det var ju så att Sverige hade ju inte varit nära Sovjetunionen på den tiden. Det blev ju alltid 11-1, 8-2, 9-1 och såna resultat till Sovjet. En förlust med 2-3 och det faktum att vi höll 2-2 inför sista perioden kändes ju som en seger. Jag minns att Arne Hegerfors och Ankan var lyriska i tv att vi "bara" föll med 2-3.

Detta resultat gjorde ju sedemera att vi bara något år sedan kunde ta den första segern mot Sovjet på över 15 år. Om jag inte missminner mig i brådrasket var det i samband med en dubbellandskamp. Vi spelade 4-4 i Karlskoga och sedan vann vi med 2-1 i Hovet dagen efter.

Ja, minnen, minnen, minnen. På den tiden kunde man namnet och numret på varenda lirare i landslaget.

Jerker sa...

Jag har hört klackar, främst Dif-klacken, skandera: "Han är sämre än Salo, sämre än Salo, sämre än Saaaaaalo Ja han är sämre än Salo..." syftandes just Salos jättemiss.

Minns också att Salo blev jätteutbuad i Hovet av samma Dif-klack när han var där och spelade med Frölunda

Marie Hallman sa...

anonym1 och 2: Jag håller med nummer två! Och hela minnet handlade om just den finalen, blir ju märkligt att slänga in en match flera år senare mitt i det.

Pelle: Masken har korrläst texten... och sagt att allt är korrekt. Så jag litar på honom.

Niklas Persson sa...

Salo är en av dom bästa målvakter vi någonsin haft i Svensk hockey. Att någon tycker han är mest känd för missen mot vitryssland visar mest på att man kanske inte är så intresserad av hockey och inte sett så mycket....

Anonym sa...

Niklas Persson: En av de bästa??? Han är absolut inte på en topp-fem lista. Möjligtvis platsar han på en topp-tio lista och då är jag tveksam till om man kan påstå att han är en av de bästa.

Den räddning han gjorde på straffen i OS-finalen 1994 hade kunnat gjorts av vilken random-keeper som helst. Bara lagt sig ned och slängt upp benskyddet.

Salo är däremot tillsammans med Michael Sundlöv en av de mest kraftigt överskattade målvakterna som någonsin spelat i svenska ishockeylandslaget. Bevisligen var han puckrädd också med tanke på att han duckade för pucken mot Vitryssland.

viktor sa...

Haha folk visar sitt "kunnande". Nämn gärna vilka målvakter du tycker går före Salo

Anonym sa...

1) Pelle Lindbergh - ende svensk som vunnit Vezina Trophy
2) Leif Honken Holmqvist - i många år ansedd som världens bäste målvakt och räddade puckar med ansiktet (till skillnad från Salo som väljer att ducka)
3) Pekka Lindmark - ledde på egen hand både Färjestad och Malmö till SM-guld. Nyckelfigur bakom VM-guldet 1987.
4) Henrik Lundqvist - Guldhjälte 2006 och etablerad som förstemålvakt i ett av de största lagen i NHL, New York Rangers, och ingen liten bajsklubb som Islanders som Salo var i.

5) Tommy Söderström - etablerad som förstekeeper i en storklubb som Philadelphia och dessutom nyckelfigur bakom de båda raka VM-gulden 1991 och 1992.

Sen utan inbördes ordning: Göran Högosta (VM-hjälte 1977), Klimpen Häggroth, Brand-Johan, Hardy Åström, Rolf Ridderwall, Johan Hedberg, Mikael Tellqvist (petade ju Salo i VM 2003, och det var efter att Salo saboterat matchen mot Finland som Tellan fick komma in och styra upp saker och ting och se till att Sverige kunde vända). Det är tolv namn totalt. Vill du ha fler?

Anonym sa...

Det 4a första kan jag hålla med dig om men Söderström? Han gjorde en bra första säsong i Philadelphia för att sedan göra en kass andra och sen hamna i NYI.