onsdag 15 juni 2011

RÄTTELSE Dags för D som i deadline - uppdaterat med nytt klockslag!!!!

Äntligen dags att få ett besked vilka spelare som lämnar för NHL och vilka som inte gör det i kväll klockan 23, då det är deadline för de spelare som är under kontrakt men vill utnyttja NHL-avtalet och dra.

Det har florerat lite olika klockslag och när jag dubbelkollade med Mikael Lundström som är tävlingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet sa han först en tid som sedan visade sig vara fel. Han ringde nämligen upp igen nu på eftermiddagen, satt med papprena framför sig nu och bad om ursäkt för att han sagt fel tid.

Jag gör detsamma, det vill säga ber verkligen om ursäkt om jag har lyckats lura någon här, jag litade ju på Lundström. Därför blev det lite tokigt.

Lundström sa först att det är 06.00 torsdag morgon som gäller men nu satt han med papprena framför sig och där står det ju... 17.00 New York tid vilket då blir 23.00 svensk tid i dag som gäller.

Det blir med andra ord en nervös kväll (om det inte är klart redan under dagen  för AIK med flera. Det är alltså först klockan 23.00 i kväll som vi med säkerhet kan slå fast vem som har skrivit på vad och för vem. Och vilka som inte skrivit på utan stannar.

Ska bli skönt att ha det där datumet ur världen känner jag. Slut på gissandet, sedan vet man vad som gäller liksom. Tror många spelare på marknaden känner  likadant. När klockan passerat 23 i kväll (onsdag) kommer det nog bli lite rotation på marknaden i övrigt här i Sverige även om det sedan kommer free agent frenzy i NHL med start 1 juli.

Men när det är klart vilka som stannar/drar så vet även de spelare/agenter/klubbledare som finns längre bak i kön vilka platser som finns kvar alternativt har stängts och det kan därmed bli lite fart på marknaden för de som gått och väntat dels på att få och och dels på att ge besked. Blir som en dominobricksreaktion genom seriesystemen det där.

(Fotnot: Observera dock att NHL-avtalet gäller bara spelare som är UNDER KONTRAKT. Spelare som är kontraktslösa, kan däremot skriva på när de vill i sommar och höst. Där är deadline i slutet av februari om jag minns rätt nu.)

11 kommentarer:

Anonym sa...

I intervjun med Zibanejad så skrev du att nydraftade kan lämna tom 15:e augusti. Eftersom Fasth (vad jag vet) är odraftad, innebär det att han skulle kunna gå, om han blir draftad, till NHL även efter 06:00 imorgon? Eller gäller det bara junisar?

Tack för en superbra blogg btw!

Daniel

Anonym sa...

Hur är det med sånna som Mika Z som har kontrakt nästa säsong men är för unga för att ha blivit draftade ännu? Och i elitserien får man väl vara hur ung som helst för att spela va? Men har NHL en 18-årsgräns? Jag menar eftersom dom inte får drafta innan.

Anonym sa...

O där dök halva svaret upp medans jag skrev ;-)

Anonym sa...

Även om jag är djurgårdare måste jag säga att jag log lite då jag läste:

"Agenterna får köra nattskift och det är alltså först i morgon bitti som vi med säkerhet kan slå FAST vem som har skrivit på vad och för vem".

Det är väl just Fasth de flesta är mest spända på att se vad som händer.

Var det med avsikt den lilla ordleken? Eller har du drabbats av Fasthfrossa Marie, he he ;)

Berra

Anonym sa...

Edit: Fastfrossa = rädsla för att profiler lämnar ES (även om de spelar i AIK)

Marie Hallman sa...

Daniel TACK! Jag hade dock fel om tiden. Eller snarare agenten och tävlingschefen Lundströöm hade fel. Nu ringde Lundström och sa att det är 23.00 i kväll (onsdag) som gäller. Pinsamt för mig men så är det.

Ang din fråga där så är det skillnad.

Juniorerna som draftas i sommar draftas ju inte förrän efter midsommar därför har de till 15 augusti på sig med kontrakt.

För övriga spelare som är UNDER KONTRAKT, som Fasth, gäller 15 juni.

Spelare som är kontraktslösa - tex Daniel Tjärnqvist, Timmy Pettersson med flera kan skriva kontrakt ända fram till en transferdeadline i vinter som är i februari tror jag. Kommer inte ihåg exakt datum men de är ju inte bundna av NHL-avtalet eftersom de inte har kontrakt med någon klubb.

anonym: De har inga gräns för hur ung man får vara för att spela, varken här eller i NHL tror jag, men draften är ju inte förrän efter midsommar, det är därför de har lite tid till på sig .

Berra: Nja, det är mer ett vedertaget uttryck. Ingen ordvits som var menad att vara i alla fall :)

richardlj sa...

Men om jag förstått rätt så kan man inte draftas förän man fyllt 18? Kan då spela i NHL innan man draftats? Vad händer i så fall om du tex börjar spela i Buffalo som 16 åring o så draftas du av Boston när du fyllt 18?

Marie Hallman sa...

richardlj: ingen aning! De har ett spelaravtal som är tjockt som en telefonkatalog! Draften i sig är ju en slags tingning av rättigheterna till en spelare, så kanske kan man skriva ett kontrakt som bara är till exempel det år man är 17?! Men som sagt jag vet inte, jag sitter bara och gissar. Det är väl ytterst ovanligt att nån anses platsa i så hög ålder? Jag vet inte hur ung den yngsta spelaren i NHL är/har varit heller.Ska försöka komma ihåg att fråga någon agent vid tillfälle.

Jonas sa...

Mikael Lundström är en man som lämnar mycket i övrigt att önska. Det är ju han som konsekvent motarbetar att AIK ska få kalla sig för AIK i stället för AIK IF.

Och tyvärr tror jag att man inte riktigt kan ropa hej vid 23.01 om ingen signat Fasth. För jag minns bestämt att det har hänt flera gånger att spelare försvunnit även ett par dagar efter "deadline" och då har det berott på att man varit muntligt överens men att precis alla papper inte varit på plats och då har ändå övergången kunnat genomföras. Så inte förrän efter helgen kommer åtminstone jag kunna glädja mig ordentligt över att Fasth blir kvar. Jag förstår att många inte minst difare önskar att Fasth lämnar eftersom de själva inbillar sig att deras chans är större att slå oss (vilken den inte är men låt dem tro det! ;-) )

Marie Hallman sa...

Jonas: Visst har det hänt såna grejer. Men då har det oftast berott på att ingen brytt sig att kolla med spelaren/agenten. Just Fasth är så uppmärksammad så där kommer det komma klart besked om de var muntligt /skriftligt överens eller om han stannar. Det kan jag sätta min (obefintliga men ändå) månadslön på.

Anonym sa...

Ge oss lite Fasth godis nu.