torsdag 2 juni 2011

Heed: "Det har inte varit något beslut man tar över en natt precis"


(Heed för något år sedan i Templet. Nu väntar Malmö. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Jag hann aldrig prata med Tim Heed i går, så vi tog ett snack i dag (torsdag) i stället. Heed blev den sjätte SSK-spelaren att skriva på för Malmö, men det krävdes en hel del funderande innan han tog steget:

– Det har varit på gång i några veckor, men det har inte varit något beslut som man tar över en natt precis. Det är ett beslut som jag har funderat på i flera veckor. Det var inte det lättaste precis, att bestämma sig för att lämna moderklubben där man har växt upp och lärt sig åka skridskor och allt, säger Heed.


 Vad är det du har funderat på?
– Det är mest var jag kan utvecklas bäst och var jag kan få bäst möjligheter och redskap till att göra det. Sedan var jag ner och besökte Malmö och fick en bra känsla. Plus att jag vet sedan tidigare att Stefan Nyman (Malmös sportchef) är en erkänt bra backtränare och har hjälpt många spelare med deras defensiv. Och just defensiven känner jag att jag måste utveckla, jag har känt att det är en av mina svagheter.

 Men han är ju sportchef, ska han vara backtränare också?
– Det vet jag inte men han ska i alla fall hjälpa mig att utveckla min defensiv och framför allt det defensiva jobbet i egen zon. Jag har varit medveten hela tiden om att det måste bli bättre, jag försöker utveckla den delen varje dag för det är något jag måste utveckla för att kunna ta nästa steg i min karriär. Jag är medveten om det. Jag var ju forward fram till b-juniortiden och har därför haft lättare för det offensiva.

 Att han bytte från forward till back berodde både på tillfälligheter och var ett medvetet val:

– Det var lite få backar i B-juniorlaget och pappa och b-juniortränaren såg potential i mig som back plus att jag är rightare, det är inte så många backar som är det, så jag tog chansen och har aldrig ångrat mig, säger Heed.

Men tillbaka till det här med Stefan Nyman som alltså ska köra specialdrillning med backtalangen.

– Han ska väl hjälpa de flesta men speciellt mig eftersom jag är den som har störst behov av alla att lära mig defensiven bättre.

 Du sa att du funderade mycket innan du bestämde dig, vad var svårast i beslutet?
– Flera saker. Det är inte så lätt att lämna när jag har spelat hockey här i hela mitt liv. Det var här som jag lärde mig åka skridskor, Axa, Scaniarinken har varit ens andra hem. Man är uppvuxen här och med allt folk runtikring, det har varit tufft att lämna det.

Många SSK-fans är rejält besvikna, speciellt som många spelare har gått till Malmö i samma liga?
– Det förstår jag och det gjorde det ännu mer känsligt att ta det här beslutet och lämna för ett lag i samma serie, för en konkurrent. Men just nu känner jag att Malmö är det bästa för mig, det är där jag har bäst möjligheter. Och även om jag förstår fansen så måste jag tänka på mig själv och min utveckling. Det är ju mitt jobb det här, jag måste tänka på var jag utvecklas bäst.

Varför känns utvecklingsmöjligheterna bättre där nere?
– Nämen som jag sa så känner jag Stefan (Nyman) sedan tidigare och jag vet att han är duktig på smådetaljer i det defensiva spelet. Sedan tror jag på den satsningen som de gör i Malmö. De går in helhjärtat för att gå upp i elitserien och det kändes som att jag ville vara med på den resan, säger Tim Heed.


20-åringen hade även en del intresseförfrågningar från elitserien men:
– Jag kände att ett år till i allsvenskan kunde vara bra för att utveckla defensiven och ta ytterligare ett steg framåt.

Men elitserien måste ha varit lockande?
– Jo, absolut! Men jag tittade mest på var man får mer speltid och kan utvecklas så och i Malmö faller pusselbitarna på plats så det kan bli bra tror jag.

En sak jag reagerade på är att du är så offensiv, ändå går du till ett lag som tränas av en ökänt defensiv tränare i Leffe Strömberg?
– Jo men jag är inte orolig för det där. Man har ju värvat Linus Klasen, har tvillingarna Westerholm som är väldigt offensiva så det känns som vi kommer få en bra blandning av offensivt och defensivt med starkt försvar. Men jag är ändå inte orolig för att inte få spela offensiv hockey. Sedan är det ju i en lägre serie nu (än SSK var i med Strömberg) så vi kommer nog spela tajt bakåt men ändå vara kreativa framåt, säger Tim Heed.

Att det är många från SSK i laget ser han fördelar i:

– Ja det är bara positivt, för när man kommer som ny så känner man ändå några killar och då är det lättare att komma in i laget.

Han har inte flyttat ner än, åker ner och en och en halv vecka, men själva stor flytten sker först framåt isstarten i slutet av juli.

Och att matcherna mot SSK, i Södertälje blir känslosamma, är han beredd på:

– Det kommer självklart att kännas speciellt och konstigt att gå in i fel omklädningsrum när man kommer som bortalag. Men det är ändå något jag ser fram emot. Man måste lära sig sånt också, och jag kommer säkert att vara nervös men det blir kul ändå tror jag. Sedan när det är så många gamla SSK: are i laget så kommer det att bli prestige och lite hatstämning men det är bara kul. Publiken lär vara extra livlig också…

Ja du och de andra lär få höra en hel del hån?
– Det är jag beredd på, det får man vänta sig och måste lära sig att ta för var man än är så kommer det att bli fler klubbyten och det är såna grejer som kan uppstå var som helst. Det är alltid någon som är irriterad och besviken på de beslut man tar och jag förstår dem. Jag vill både fansen och SSK allt gott men man måste samtidigt tänka på sig själv.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Timea" Heed glömde naturligtvis att nämna att han kommer att skratta hela vägen till banken också...

Marie Hallman sa...

anonym: jag tror inte han har fått sån bautalön. Killen är ju 20 och utvecklingsbar, ingen stjärna än

Jimmy Häggqvist sa...

Vilket jävla skitsnack ang orsak att gå till Malmö Sportklubb. Påstå att "jag måste tänka på min utveckling" ! Han vet vad han får i lön, vilket påverkar mest, men även vad han får för slags tränare. Han ger inte Strömvall och Sörensen en chans, lilla Heed. Men visst, sänk skeppet bara, och lämna för klubben med cashen. Detta gäller även de andra s.k SSK:are, vill man tjäna pengar går man till alpländer, inte till konkurerande lag till "sin" förening.Money talks and it stinks.

gurra sa...

fattar inte.

"Möta SSK ska bli kul", på vilket sätt då? Är det extra roligt att vinna över SSK eller? för vi fans tycker knappast det är kul..

Anonym sa...

Marie kan du prata med Daniel Fernholm?

Flera rykten placerar honom i DIF och att han fått kontraktsförslag

Anonym sa...

Heed din j-vla HH, Jag vill aldrig se dig i SSK ngn gång hoppas du får minmalt med speltid för det kommer du få och din utveckling kan du se dig i stjärnorna efter du hade fått en klart bättre utveckling om du stannat...

bigge sa...

Alla får givetvis göra sina val, men lite konstigt tycker jag att det är ändå. Trots allt är väl ändå Sörensen/Nygårds betydligt mer kända för att ge unga chansen och utveckla dem än Strömberg/Nyman. Det var ju till och med en stor anledning till att man tog in Sörensen i SSK.