torsdag 23 juni 2011

The hockeyfactory of Sweden

/Zibanejad tackar för fansens stöd i vintras. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Snart dags för helgens draft och fyra svenskar – Gabriel Landeskog, Adam Larsson, Mika Zibanejad och Oscar Klefbom  ligger bra till att gå som topp tio. Helt otroligt.

Om man jämför antalet utövare av ishockey – för att inte tala om antalet invånare – i länder som Kanada, USA och Ryssland med Sverige så är ju fyra av tio högst rankade i draften ett helt sjukt bra kvitto på hur bra svensk hockey är på att ta fram hockeyspelare.


Stooooort cred till alla er som tar hand om kidsen som börjar spela med hockey och som ger allihop en social utbildning och träning, utöver fina hockeykunskaper, som kidsen kommer ha nytta av i resten av sina liv. En del mer än andra, ja, men jäklar vilket fint jobb ni gör alla föräldrar och ideellt arbetande hockeyälskare.

Det är bara att buga och bocka och tacka för era insatser!

Det fina jobbet har föresten uppmärksammats i en artikel på NHL.com som ni hittarhär.

I artikeln konstateras att de senaste 15 åren har minst 14 svenska spelare per år gått i draften. Inte konstigt att de kallar Sverige för ”the hockeyfactory of Sweden”

Inget annat europeiskt land har ens varit nära de siffrorna, säger Göran Stubb som är chef över nhls europascouting:

”10 av de 18 spelare från europa som var inbjudna till årets scouting combine (ett slags läger med tester inför draften) var svenskar. Det var samma sak förra året och det kommer säkert vara samma sak nästa år. Det är helt otroligt hur de (Sverige) producerar unga spelare nu,” säger Stubb till NHL.com.

I år kommer 211 spelare att bli draftade och att bli vald allra först är så klart en stor ära. Det är bara en svensk som har lyckats med det och det är Mats Sundin som gick som etta 1989 till Quebeck Nordiques.

Å andra sidan behöver inte draftvalet avgöra en karriär. Henrik Zetterberg draftades som nummer 210 av 272 och Detroitbacken Jonte Ericsson valdes sist av alla, som nummer 291, år 2002. Men det har ju gått bra för dem i alla fall. Minst sagt.

Inför varje draft görs det så kallade ”mock drafts” där experter sitter och gissar hur lagen kommer välja.

I år verkar de flesta ense om att Ryan Nugent Hopkins går först och att det sedan blir Adam Larsson eller Gabriel Landeskog som går som tvåa. Zibanejad kom ju som en raket i vintras från ingenstans, har stadigt klättrat uppåt och finns nu mellan fem och 15 hos de flesta experterna. Stort.
Jag ska försöka mejla Zibanejad efter draften, han kommer stanna där lite på semester efter också. Han har lovat att försöka hinna svara men det kan så klart ta lite tid, lär vara full kalabalik när det är klart. Men går det så går det.

Här är förresten lite fakta om draften:
·         Draften sker 24-25 juni i St Pauls, Minnesota.

·         Den kommer ske under totalt sju rundor och totalt 211 spelare kommer att gå i draften.

·         Edmonton Oilers har rätten att välja som nummer ett, Colorado Avalanche som nummer två och Florida Panthers som nummer tre.

·         Årets draft gäller spelare som är födda mellan 1 januari 1991 och 15 september 1993. Icke-Nordamerikanska spelare över 20 år kan också draftas, samt spelare som är födda efter 24 juni 1991 och som draftades 2009 men som ännu inte har skrivit på NHL-kontrakt.

·         Kanadensaren Ryan Nugent-Hopkins väntas gå som nummer ett. Fyra svenskar rankas väntas gå som topp tio och rankas enligt följande: Adam Larsson (nummer två), Gabriel Landeskog (nummer fyra), Mika Zibanejad (nummer sex) och Oscar Klefbom (nummer tio).

Och när vi ändå är inne på NHL. Jag säger bara - Nicklas Lidström. Så stor, så stor som man bara kan bli. 41 år och vald till NHL:s bäste back för sjunde gången. Fattar ni hur stort det är? 

Att killen är helt sjukt lågmäld och ödmjuk är en anledning till att han - tyvärr - allt för  sällan hyllas hemma i Sverige som den stjärna han är. Men visst är han värd alla priser man kan få. Jag hoppas de som delar ut årets idrottsutmärkelser tar sig i kragen och ser honom i år. Det är bara ställa sig i hyllningskören och göra vågen. Stort Lidas!


Inga kommentarer: