onsdag 29 juni 2011

Sommarintervju Lundström: "Det känns bättre om jag har ett leende på läpparna och har kul när jag spelar" "


(Niklas Lundström visade vad han kan på U18-VM i våras. Foto: Privat.)

Viktor Fasth och nykomlingen Markus Svensson må vara etta och tvåa när det pratas om AIK:s målvakter. Men det finns en tredje som inte nöjer sig med att vara sist i kön:

– Jag ska sätta hård press på dem båda två, säger Niklas Lundström, 18.


Han gjorde debut i hockeyallsvenskan redan för två år sedan, fick stå hela U18-VM i våras, var där bara sekunder från ett guld och draftades nu i veckan för St Louis blues. Och även om han inte får stå lite i skymundan ny så lär vi får höra mer om honom längre fram.

Men allra första väntar en rookie camp i Nordamerika för Lundström som nummer 132, i femte rundan, av St Louis Blues:

– Jag var hemma på landet och följde draften via en dator.

Känslan att bli draftad?
– Enormt skoj! Hur kul som helst, säger AIK-målvakten.

Vilket lag hoppades du bli draftad av?
– Inget speciellt, jag hoppades att jag skulle bli draftad bara.

Men helt oväntat var det inte. St Louis Sverigescout hade pratat lite med Lundström innan, scouten ringde även upp Lundström direkt när han hade blivit draftad och om någon vecka väntar alltså en camp för prospects over there.

– Om jag är nervös? Nej, just nu är det bara bra, men det kanske kommer på första ispassen. Fast just nu är det bara kul, jag tränar hårt så det var en extra sporre.

Vad förväntar du dig av campen?
– Mest att jag ska ha kul! Att jag ska komma dit och få lära känna klubben där borta, se hur det fungerar, lära känna målvaktstränaren där borta och så…

Att han inte får mycket till egen ledighet i sommar är inget som bekymrar. Och även om en camp väntar nu, så har han ju skrivit på för AIK i ett år till och ser fram emot den säsongen här hemma. Lundström behöver ju speltid och kan mycket väl komma att lånas ut till något allsvenskt lag men exakt hur det blir vet han inte än.

– Det som AIK har sagt är att jag är tredjemålvakt. Men jag tänker sätta hård press på dem båda (Fasth och Svensson). Jag vill självklart ha matcher i elitserien och slå in mig där men det enda jag vet är att det är tänkt att jag ska spela med J20 och så få lite seniormatcher i allsvenskan. Men med vilka vet jag inte, inget är klart än och det är J20 jag tränar med nu. Vi har ett bra lag så jag hoppas vi går långt där, säger Niklas Lundström.


 Det tar ju ett tag att bli en rutinerad och bra målvakt och visst har han en del att jobba på, tycker AIK-keepern själv:
– Jag behöver bli starkare, både fysiskt och psykiskt. Jag har fått mer rutin nu, var ju med på U18VM, det var riktigt kul. Jag fick spela mycket matcher och känner att jag orkar mer nu, jag har haft bättre testvärden på fysen den här säsongen och det har gått ganska lätt under matcherna, jag blir inte lika trött nu som jag blev förr.

När du åkte till U18-VM, visste du att du skulle vara etta där då?
– Nej, de sa inte det till mig heller men jag hade spelat mest av mig och Joel, sedan fick jag börja mot Tjeckien och det gick bra. Jag fortsatte med Norge, vi vann med 10-2, sedan rullade det på och jag fick stå hela tiden.

Med gott om NHL-scouter som såg dig från läktarna?
– Ja jag hörde att varje klubb hade några stycken var på plats men det är bara kul. Man ska inte tänka på det för mycket bara.

Vad behövs för att du ska ta dig in i elitserien till att börja med?
– Det är bara att fortsätta jobba hårt och ta chansen när den kommer. Men jag behöver förbättra allt, jag måste bli starkare också jag är inte fullvuxen än, men det vore ju skumt om jag var som bäst när jag bara är 18 år, säger Niklas Lundström med ett skratt.

(Niklas Lundström . Foto: Privat.) 

Målvakter behöver tid på sig för att inte minst få den rutin som gör att de läser spelet rätt. Det blir inga pauser och det tar ett tag innan man lär sig hur man håller skallen fräsch en hel match.

– Jag tycker jag är bra på att ladda om. Jag förbereder mig på samma sätt varje match och det är bara att kolla på Viktor. Han är lika bra i varje match, det är bara att lära sig av honom.

Exakt vad han gör för förberedelser innan match är hemligt:
– Jag har mina saker som jag alltid gör före match men de håller jag hemliga för att ingen motståndare ska veta och kunna hacka på mig, he, he. Men annars så gäller det bara att träna på grunderna och fortsätta tro på sitt spel.

Niklas Lundström har förmånen att jobba med två målvaktstränare, dels a-lagets målvaktstränare Stefan Persson och dels juniorlagets Micke Wernblom.
– De två har dessutom bra kontakt med varandra, det är riktigt bra, berättar Lundström.

Förbilderna heter Henrik Lundqvist, samt Marc André Fleury.
– Fleury har jag titta på mer den här säsongen. Henke har jag hållit koll på hela livet. Han är störst! Jag gillar hans sätt, han kör ganska likt det som vi försöker göra här i AIK det vill säga spelar ganska långt in, reagerar på pucken, tar ganska många puckar med magen och försöker spela så enkelt som möjligt.

– Fleury gör snygga räddningar, han är en skön person ser man om man kollar mycket på youtube och så. Han har roligt på isen och det måste man ha. Han skrattar mycket, det måste man göra.

Vad spelar det för roll?
– Jomen man kan inte ha tråkigt och vara sur, för då kan man inte prestera max. Det finns ju såna som kan göra det men jag gillade verkligen Tim Thomas under Stanley Cupslutspelet också. Han gick in och log. Stod och log under nationalsången, sedan kollade man på Luongo som bara stod och vickade fram och tillbaka och såg nervös ut. Det känns bättre mig om jag har ett leende på läpparna och har kul när jag spelar.

Har du det då?
– Ja oftast! I början av säsongen var det tungt men på slutet var det roligare, då hade jag mer skoj och då gick det bättre både för mig och för laget. Jag fick mer självförtroende sedan är det ju roligare att vinna än torska och i början fick vi en tung start samtidigt som jag var sjuk och skadad så det var tufft för mig personligen med.

Det året som AIK gick upp i allsvenskan hade klubben ett lätt kaos på målvaktssidan. Skador gjorde att även kids som Jonathan Bjurö och Niklas Lundström fick hoppa in. Just Lundström fick under en match åka direkt från en juniorfajt till Hovet, fullt påklädd i bilen från Ritorp till Hovet. En annan gång var både Bjurö och Lundström på landslagsläger, men fick kasta sig i varsin bil, åka till Leksand, spela matchen och åka tillbaka till landslagssamlingarna.

– Men det var bara kul att få vara med. Jag var ju med lite till och från (oftast om backup, Maries anm) under säsongen och var med under någon match i kvalserien. Det var riktigt bra stämning i laget då med, så det var roligt slut på just den säsongen.

Och eftersom det är sommar så kommer här Niklas Lundströms sommartips:

Bästa semestertipset: Att åka ut till landet och skärgården och åka vattenskoter. Jag har två, så det blir en del åka, ha, ha.
I hängmattan? Böcker läser jag inte mycket av så det får bli Sportbladet. Den ligger där i omklädningsrummet så den får det bli.
På grillen? Det blir något kött. Det är gott, men jag grillar inte, det gör pappa.
I glaset: Loka mineralvatten, eller Cola eller något.
I i-poden: Allt möjligt! Ibland radion, ibland sätter jag på topplistan på spotify, det är lite olika.

7 kommentarer:

Jerker sa...

Marie, du måste bara göra något på en grej jag såg i Sportbladet idag och det är att Djurgården tränar minst av alla elitserielag nu under sommaren. Bafatt??? Det är ju nu som säsongens ork och uthållighet byggs upp. AIK tränar ju mer än dubbelt så mycket. 82 procent kondition, 78 procent styrka och 44 procent på is, medan Stockholms stolthet bara kör 46 procent kondition, 52 procent styrka och 33 procent på is. Det är till och med mindre än Växjö som kör 55 procent kondition, 50 procent styrka och 28 procent på is. Vad fan håller Djurgården på med? Jag tål fanimej inte en säsong till att AIK är bättre än oss. Det är ju för fan en självklarhet att träna mer än dem! Det trodde jag stod klart för alla inom Djurgården. Så det här måste du reda ut Marie och ta upp det med någon fys-ansvarig i Djurgården.

Marie Hallman sa...

Jerker: Jag såg det där men frågan är ju vad de jämför? Djurgården kör ju mycket individuell träning. AIK kör mer tillsammans så har man jämfört de antal DIF kör tillsammans med de antal tillfällen som AIK kör tillsammans så blir det ju fel. Men vi får se, kanske ringer FysPatrik! Lovar inte men kanske.

Metal Machine sa...

Jerker: Vill bara påpeka att det rör sig om antal pass och inte procentsatser. Det blir nämligen lite svårt att träna mer än hundra procent totalt... Det blir liksom lite manbearpig (half man, half bear, half pig) över det hela.

Däremot håller jag med om att det känns oroväckande, men förmodar att Marie har rätt i att Dif tillåter mer individuell träning.

Anonym sa...

AIK tränar lika mycket individuellt som Dif.

Marie Hallman sa...

anonym: Nja, jag vet att AIKs målvakter kör mer gemensamt till exempel... vet inte hur de har räknat. Kanske ska ringa patrik då. VI får se.

Eddie sa...

Mycket om Lundström, tack

Marie Hallman sa...

Eddie: Tack själv för att du läser :)