torsdag 28 juli 2011

Markus Svensson: "Tre veckor är nog tid för att det skulle kännas kantigt och stapligt"


(Markus Svensson på is... om än i fel tröja på bilden. Foto: Privat/arkiv)

AIK var först ut av de tre 08-lagen på is. Nye målvakten Markus Svensson har visserligen kört en hel del på is i sommar, men… kände ändå av att det var premiär när AIK satte skridskorna på isen i Slite ishall på Gotland.

– Jag var ju på is under maj och juni litegrann, körde ett pass i veckan och så var jag en vecka uppe i Luleå (på målvaktsfabriken) men jag har inte varit på is sedan dess och tre veckor är nog tid för att det skulle kännas kantigt och stapligt ändå, säger han med ett skratt.


Har du en massa nya grejer också?
– Nja jag vet inte, lite nya skydd är det eller nästan allt är nytt. Jag hade Reebok förra året, men det kändes bra med de här (Bauer, som är AIK:s leverantör).

Har du fått såna benskydd med ditt namn inbroderat på kanten?
– Ja man får det om man ändrar färgen. De har lite olika steg. Om man bara ändrar färg på skydden och syr in namnet, då är det en klass. Börjar man ändra utformningen på skyddet så är det klass två, sedan finns det en tredje klass där man kan bygga skydden själva i princip. Jag är väl någonstans däremellan, mellan klass ett och två, jag vet inte riktigt, ha, ha, skrattar Markus Svensson.

Men han är, de nya skydden till trots, nöjd med premiären:
– Ja, det var jättekul! Det var roligt att komma igång!

Ni har match redan i morgon mot Visby Roma. Hur är det att spela match efter bara två ispass (ett torsdag kväll och ett fredag förmiddag)?
– Det har jag nog aldrig gjort innan så jag vet inte! Men det blir spännande och kul det med. Det är lika bra att komma igång direkt.

AIK:s tränare Gunnar Persson hoppas att första matchen kommer vara av det lite lugnare slaget med få tacklingar, men det kan han nog glömma. Bloggen kollade läget med Visby Romas sportchef, tillika före detta tränare, han finns nära laget och konstaterade dels att Gotlandslaget hade kört dubbelt så många pass som AIK, att man tränat på is hela veckan och att man skulle gå in och ge järnet. Laget var ”högmotiverat” som han kunde konstatera.

Tur då att AIK har två bra målvakter. Gnagets målvaktstränare Stefan Persson har plussat mycket för nykomlingen Svensson och har tidigare i sommar konstaterat att Svensson, redan i början av sommaren, var lika bra då som Viktor Fasth var i augusti för ett år sedan.

– Ojdå! Kul! Nä men… jag tror att han menade att vi har gått igenom allt, genom att vi har varit på is under sommaren så har vi börjat jobba lite med hans idéer lite tidigare. Så vi har kikat på det och gått igenom det mesta.

Har du fått ändra mycket i din stil?
– Nä, det tycker jag inte. Vissa grejer är annorlunda men inte jättemycket.

Ta något exempel?
– Till exempel att jag ska spela lite tajtare, spela längre in i målet, hålla ihop grejerna och vara lite tätare, framför allt i förflyttningarna.

Är det svårt?
– Nej jag tycker det är jätteroligt bara! Man har ju vissa grejer som man tänker på extra hela tiden, som man jobbar med. Sedan är ju målet att de grejerna ska sitta när man spelar match. Då ska man inte tänka, då ska det sitta i ryggmärgen.

Tänk om det är den gamla ryggmärgsfeelingen som vaknar till liv och tar över. Eller ännu värre att det blir en mix av den gamla och nya ”ryggmärgen” i spelet?
– Ha, ha, ha ja det är ju inte så bra! Det måste ju vara antingen eller. Sedan har jag ju skolat om mig en hel del på senare år, det har varit en process. Jag har jobbat på för att bli lite modernare, det är en process som tar sin tid, säger Markus Svensson.

AIK kommer att låta båda målvakterna spela mot Visby Roma, vem som börjar och hur mycket tid var och en får spela får målvakterna veta under fredagen.



Inga kommentarer: