måndag 25 juli 2011

Stefan Johansson " Allt det där är en myt"

(Stefan Johansson ser fram mot andra året i elitserien. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Samling idag, måndag, för AIK och match på fredag. Stefan Johansson längtar redan:

– Det blir lite pang på rödbetan men det är lika bra att komma in i grejerna och komma igång direkt. Det är kul att spela lite matcher så, det blir bara roligt, säger AIK-backen.


Någon is blir det däremot inte förrän på torsdag. Återsamlingsdagen blev det istället löpning i en halvtimme och så styrketräning på det.

– Ett litet lagom komma igång pass, precis lagom faktiskt och det var det var jätteskönt att komma igång igen, skönt att få sig en genomkörare.

Är ni redo för match redan på fredag då?
– Jag vet inte, men det visar sig väl, ha, ha, ha. Jag har förresten en kompis från Piteå som spelar i Visby Roma, Mattias Forsberg, det ska bli kul att spela mot honom!

Men hockeyspelare brukar se risiga ut de första passen?
– Ja, det tar ju ett tag att komma in i grejerna, det är i princip nya skridskor och så alla nya skydd som ska köras in, det brukar ta ett tag så vi kan väl inte förvänta oss något skönspel direkt, ha, ha.

Och de kanske har laddat som fan med is hela veckan, så AIK-fansen kanske inte ska deppa om det blir torsk?
– Nej men vi ska se till att vinna!!  Säger Stefan Johansson bestämt.

Och för er som undrar, så har Viktor Fasth blivit pappa nu. Bebisen, en liten flicka kom för en vecka sedan och nyblivne pappan Fasth var med på träningen han också.

För Stefan Johansson var förra säsongen den första i elitserien. Säsongen avslutades med fyra träningsmatcher med Tre Kronor, en oväntad höjdare:
– Ja precis, jag blev en erfarenhet rikare. Det var riktigt roligt och en ära att få spela för Tre Kronor, det var bara positivt tycker jag.

Blev du förvånad över inbjudan?
– Ja, det är klart. Det var inget jag hade planerat sådär. Det är klart att jag blev förvånad men samtidigt så var det jäkligt kul och inspirerande att få vara med i Tre kronor och få chansen att visa upp sig så där. Jag blev lite förvånad när Mårts ringde men det var bara positivt.

Vad tycker du annars om förra säsongen?
– Jo… alltså vi hade alltid en tro på oss själva. Vi tvivlade aldrig på oss själva. I laget hade vi en stark tro på oss själva. Sedan allt som stod i tidningarna att vi var nederlagstippade, det var ju bara strunt. Det var bara en extra sporre. Vi tvivlade aldrig själva, vi visste vad vi hade för kapacitet och jag tycker att vi fick ut mycket av laget.

För egen del då?
– Jag får väl säga ändå att det gick bra. Vi hade väl drömmar om att gå långt i ett slutspel men att det skulle bli så… det var inget man hade vågat tro innan säsongen, men sedan gick allt så fort så på slutet så… då rider man bara på självförtroendevågen. Hela laget hade bra självförtroende, det gick så fort hela slutspelet, det var lärorikt, säger Stefan Johansson.

AIK-backen spåddes liksom hela laget att bli en flopp – inför säsongen. Men Johansson spelade på, växte och tog för sig och tystade kritikerna en efter en. Mot slutet av säsongen hade hans status ökat markant hos betygsättare och experter.

– Jo det är klart att man utvecklas ju fler matcher man får i kroppen och ju mer och ju längre som man spelar. Jag tycker att man utvecklades i princip varje match, att jag blev bättre och bättre ju längre säsongen gick men nöjd får man aldrig bli på så sätt att man slår sig till ro. Man kan vara nöjd med insatsen men inte fullt ut så att man hela tiden vill bli bättre och utvecklas mer och mer. Jag känner att jag fortfarande har mycket kvar att utveckla, jag är ju ung (23 år), har mycket kvar att jobba på.

Vad vill du jobba på mest?
– Det är väl att man vill bli bättre på allt. Man vill försöka utveckla allting, försöka hålla en hög lägstanivå, försöka hålla en jämn och låg lägstanivå hela säsongen. Det är det svåraste, att vara bra hela tiden och inte i enstaka matcher, utan hela säsongen, säger Stefan Johansson.

Som nu fått in en norrlänning, Tobias Viklund, till i laget:
– Ja, det är kul att ha en norrlänning till här, he, he. Jag får lära upp han lite men han klarar sig rätt bra. Det är ju första gången han bor i Stockholm så det är lite svårt i början men man lär sig. Och vi bor så vi ser Globen så dit hittar han, den går inte att missa, ha, ha, ha.

Om det tippades fel om AIK förra säsongen så är frågan hur det ska tippas nu. Domedagsprofeterna kraxar redan om att ”andra säsongen är myyyyyycket tuffare än den första” men det snacket skrattar AIK-backen bara åt:

– Äh men jag vet inte, jag tror att allt det där är en myt! Jag fattar inte varför andra året skulle vara tuffare?! Visst har man mer krav på sig men … jag menar… det måste man kunna leva med. När man höjer sig som vi gjorde så får man mer krav på sig, det är bara positivt.

Men fansen kommer så klart ha högre förväntningar i år än förra hösten?
– Jo men det ska de ha också. De kan förvänta sig mycket – med all rätt!!

2 kommentarer:

E sa...

TACK!

Marie Hallman sa...

E: Tack själv för att du läser!