söndag 10 juli 2011

Nyfiken på...


 
(Marcus Nilson jublar efter ett mål i vintras, blir de mer av den varan nu? FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Två-tre veckor kvar till ispremiären och jag har roat mig med att göra en liten lista över spelare i elitserien som jag är nyfiken på av lite olika skäl.

Det finns såklart fler men här är några i alla fall:


AIK
Josh MacNevin, back: Han hann ju knappt sätta skrillorna på isen så var säsongen förstörd. Lägg därtill sen ankomst pga artistskatten. Nu har Josh fått en hel vår och sommar på sig att köra rehab och är garanterat sugen som fan. Ska bli kul att se hur bra han kan vara när det inte är en massa skador som stör.

Tobias Viklund, back: Har fått lite halvrisigt rykte om att vara slarvig och en säkerhetsrisk bakåt men talangen finns där och frågan man ställer sig är ju, har han lärt sig nu?  Det känns som han jobbar på det i alla fall.

Robert Rosén, forward: Hann med en hel del poäng trots relativt sparsamt med speltid i Modo. PP-specialist, ska bli intressant att se honom på isen samtidigt som MacNevin.


BRYNÄS
Ryan Gunderson, back: Var en av hockeyallsvenskans backar men hur bra håller han i elitserien? Sägs ju vara det bästa kapet från hockeyallsvenskan, upp till bevis nu.

Jesper Ollas, forward: Har Leksand intatuerat i hjärtat men kände att han ville testa  något nytt, en krigar och en ledare som vill ta ett steg till. Nu har han chansen, tar han den?


DJURGÅRDEN
Daniel Tjärnqvist, back: Att han har kvalitet, erfarenhet och de ledaregenskaper som har saknats sedan Marcus Ragnarsson klev av isen är odiskutabelt. Men jag har inte sett honom spela live på ett par år, senast var det någon match i Tre Kronor. Ska bli intressant att se honom ta för sig i elitserien och framför allt leda laget.

Pontus Åberg, forward: Borde ha tagits ut till U18 VM i våras säger de som ser mycket juniorhockey. Jag har aldrig sett honom spela men den 17-årige Farstakillen gjorde 30 poäng i SuperElit  i våras. Han ska väl mest spela i J20 men lär få chansen även i a-laget. Klarar han steget?

Marcus Nilson, forward: Bihåleinfektioner och snuva och knepig start på säsongen då han gick och väntade på NHL-kontrakt och anslöt sent, nja, förra säsongen var ingen höjdare och ”Mackan” såg ut som en blek kopia av sig själv. Hittar han tillbaka till formen nu?

FRÖLUNDA
 Målvaktsparet Frederik Andersen och Magnus Hellberg. Båda är jättetalanger som hyllats än här och än där och Andersen är ju STOR i målet. Nu väntar elitserien och hårt prövade Frölundafans. Det finns ingen tid för att spela sig in i det, det måste levereras direkt. Vem av målvaktsrookiesarna tar klivet?


FÄRJESTAD
Joakim Hillding, forward. Hade stor del i att Växjö gick upp i elitserien med sina 21+17= 38 poäng på 52 matcher men valde raskt att utyttja en klausul i kontraktet, bröt med Växjö och gick till Färjestad istället. Drygt kan tyckas från Växjöhåll men killen verkar ha ambitioner och det kan man ju inte ogilla. Men var det rätt val att flytta eller inte?

HV71
Jason Krog, forward: Som det har tjatats om att poängmaskinen från AHL är på väg till än den ena än den andra klubben, nu har han åtminstone landat i elitserien för en hel säsongs spel (får man anta) och enbart därför vill man ju se om han kan göra så många poäng som alla hoppas på.

Fredrik Bremberg, forward: Kom inte alls till sin rätt förra säsongen. Ny tränare, lite omgjort i laget, funkar det bättre nu? Jag hoppas det för ”Linkans” egen skull.


LINKÖPING
Robin Figren, forward:  Har kämpat på bra borta i AHL, trots att han fått göra allt utom det han är bäst på. Om man ska hårdra det lite. Figren har magiska handleder, de har inte fått ha någon framträdande roll där borta, hur lång tid tar det innan de är i gång här?

Carl Söderberg, forward: Supertalangen som väl börjar passera åldersgränsen för när man är lovande och måste börja leverera dag ut och dag in för att inte få in ett ”före detta” framför just titeln talang. 25-åringen har alla verktyg men verkar ha haft svårt att slita sig från hemmet i Skåne, nu är det dags att ta steget på många plan och visa att han räcker till på högsta nivå.


LULEÅ
Damien Fleury, forward: Ruggigt bra i hockeyallsvenskan, för bra för att spela där nere, sas det förra säsongen. Har brottats med jobbiga personliga problem vid sidan av isen och men verkar kunna ösa på ändå när han väl får på sig rören. Och som han då öser, kanske kan vara en fin ny lekkamrat till Harju?

Lukas Kilström, back: Talang som växte rejält bredvid Stefan Bemströms sida förra säsongen. Är i sina bästa stunder en offensiv kraft men kan även slarva bakåt rejält. Ska bli intressant att se vad han kan ta till sig av Niclas Wallins gedigna erfarenhet.


MODO
Micke Tellqvist, målvakt: Samma skäl som Tjärnqvist (läs mer ovan). Det har snackats om ”Tellan” i evigheter, äntligen ska killen spela här också (om än i ”fel” klubb). Och jag älskar att han fortfarande är sugen på att spela till sig en plats i Tre Kronor. Tellqvist är inte här för att ”runda av bara” som det ibland heter, han har äregirigheten kvar, det är bra.

Dick Axelsson, forward: Bara för att han har så sköna moves och fantastiska handleder. Med Näslund och Foppa som mentorer så kan det ju bli hur kul som helst. Och viljan att fortsätta höja sig, har han ju Dick, även om inte alla tror det.


SKELLEFTEÅ
Oscar Möller, forward: Öste in poäng i AHL i vintras, har fantastiska handleder, fint spelsinne, snabba fötter och äntligen får vi se honom spela här hemma också. Att han är grym på liten is vet jag men stor is var det länge sedan jag såg honom spela på. Härligt att få göra det nu.

Lee Goren, forward: Är alla rubrikmakares våta önskedröm. Kunnandet hamnar ibland – eller okej, ofta då - i skymundan för hans utspel och upptåg men vem vet. I år kanske hans hockeyspelande kanske kan få stå i centrum?


TIMRÅ
Målvaktsparet Jocke Lundström och Stefan Ridderwall. Två sköna personligheter, två talanger, ingen av dem har lyckats fullt ut än av olika orsaker. Nu får de båda verkligen chansen att kliva fram, jag hoppas att båda gör det.


VÄXJÖ
Nils Andersson, back:  Har haft en lite krokig väg framåt bland annat på grund av en hjärnskakning som länge såg ut att avsluta karriären väldigt tidigt. Nu gjorde den inte det, Växjö gav honom chansen, där har han frodats och växt och kan bli kul att se i vinter. Otroligt rolig att prata med också. En profil bara han får utrymme att bli det.

Tomi Kallio, forward: Mr Frölunda på vift i Småland. Hur ska detta bli? Hur ska han trivas utan parhästen Niklas Andersson? Kan han hitta tillbaka till den målform som han en gång hade? Hur revanschsugen är han efter att ha puttats ut från sitt hjärtas klubb. Intressant minst sagt.

Inga kommentarer: