torsdag 21 juli 2011

Silly season SSK: Hudacek och SSK bekräftar flytt till SSK uppdaterad

Jag hade egentligen tänkt ha ledigt till söndag men nu har SSK äntligen fått en till keeper så det blir ett inlägg ändå. Får se hur det blir resten av veckan, beror lite på väder och humör känner jag. Men här är lite om Hudáček  

På måndag samlas det nya SSK-laget i Södertälje för att dra igång säsongen. Och nu verkar det som att man har två målvakter i laget lagom till återsamlingen.  

I en intervju på sin (numera) före detta klubb HC Kosices hemsida, bekräftar slovakiske keepern Julius Hudáček  att han är klar för SSK.

"Jag är glad att jag äntligen klar och vet var jag ska spela kommande året", säger han till Kosices hemsida.

Det finns en lång intervju där på Slovakiska, som jag inte kan ett dugg av. Och översättningen på Google lämnade en hel del att önska men ungefär så här kommenterar Hudáček övergången.

” Jag är glad att det är en klubb i Sverige. För två månader sedan  var jag där och såg på vilken hög nivå som man arbetar med målvakter där. Jag tror att spel i Södertälje kan ge mig mycket. Jag är en ung målvakt som kan forma  mig och anpassa sig till nya metoder. ”

När Hudáček  kom till Kosice som 19-åring för tre år sedan var ambitionen att samla erfarenhet, nu är ambitionen att lyckas utomlands.

"Min önskan var att få vinna en titel (slovakiska mästare) med Kosice. Det blev tre och jag har fina minnen för alltid av staden (Kosice). Om jag hade stannat kvar och vunnit en fjärde titel så hade utgångsläget för att flytta utomlands varit samma som det är nu, därför vil jag prova på (att spela i Sverige), säger Hudáček till Kosices hemsida, när han ska förklara varför han bryter ett gällande avtal för att flytta till SSK.

 Hudáček säger också att han var en av kandidaterna till att ersätta AIK:s målvakt Viktor Fasth, om han nu hade lämnat Gnaget (men så blev det ju inte):

”Jag tycker det är lite synd att det inte blev något med AIK, men jag är nöjd med att det blev så här också. Jag uppskattade att SSK visade stort intresse och att man har en tydlig ambition att gå upp i högsta ligan i gen. För mig personligen är det bra motivation och jag ser fram emot att spela i en hockeystad.” säger Hudáček till Kosices hemsida och fortsätter där:

”Det handlade inte bara om pengar utan handlar om att jag kan utvecklas ytterligare i SSK. Det uppskattas även av AIK som kommer hålla ett öga på mig och de har inte uteslutit ett eventuellt samarbete i framtiden. Nu är det upp till mig att bevisa att jag håller för spel i Sverige.

Att SSK i våras åkte ner i allsvenskan och nu inte är i högsta serien, är inget problem menar Hudáček i intervjun med Kosices hemsida:

” Jag har pratat om det med flera killar som har spelat i Sverige och jag har fått bekräftat att det finns fem eller sex klubbar i allsvenskan som har mycket pengar, men jag har förtroende för att organisationen är bra även i allsvenskan, oavsett om det handlar om Rögle, Leksand, Malmö eller Södertälje. Någon kanske tycker att jag ”bara” kommer spela i andraligan men jag har sett ett par matcher och det var spel på hög nivå. Det är inte så stor skillnad i kvalitet mellan ligorna”

Hudáček verkar ha koll på att Rastislav Stana har spelat i SSK och menar att gick det bra för Stana så kan det gå lika bra för honom själv.

När det gäller språket konstaterar Hudáček i intervjun på Kosices hemsida att:

”Jag kan ju engelska och Dominic Granak har sagt till mig att svenska inte är så svårt som det först verkar. Det liknar tyska och det sägs att man vänjer sig vid det väldigt snabbt, vi får se om några svenska ord fastnar hos mig också.

Hudáček verkar ha koll på slovenska SSK-trion Jeglitz, Sabolic och Gregorc och har även koll på att NHL-stjärnan Anze Kopitar spelade i SSK som junior och hävdar i intervjun på Kosices hemsida att de flesta spelarna är i Hudáčeks egen ålder (dvs runt 22 år), att de har fått en del erfarenhet och att SSK nu får in erfarenhet med Hudáček själv.

Det står i artikeln att Hudáček åker till SSK på måndag och tränar med laget på tisdag. För att lära känna staden Södertälje har han kollat in staden Wikipedia och där sett att ” hälften av Täljes invånare är muslimer och därför kallas ”norr om Jerusalem”. (Obs, det är inte jag , Marie utan Kosices hemsida som skriver detta).

Intervjun avslutas väldigt kryptiskt enligt Googles översättning men det landar någonstans i att Hudáček har koll på att VM spelas i Sverige och Finland de två kommande åren, att målet är att nå högre ligor (eller Big Brother som Google får till det), att han vill vara en ”stabil medlem i laget” och att han hoppas få spela mycket.

Alla citat är som sagt hämtade från Kosices hemsida med hjälp av google translation från slovakiska till svenska så ni får ta citaten lite med en nypa salt och inte helt bokstavligt. Det finns ju tid senare att göra en egen intervju så jag får återkomma till det under försäsongen.

(Den som vill läsa intervjun på slovakiska kan göra det här) 

Edit : När jag satt och försökte översätta den där intervjun bekräftade även SSK att Hudacek är klar. Så här säger sportcheften Per Nygårds i ett pressmeddelande:

- Vi är väldigt glada över att ha fått en mycket kapabel målvakt som varit med och vunnit flera mästerskap för HC Kosice i Slovakien. Han är ung och förmodligen en av Europas mest lovande målvakter och vi tycker naturligtvis att det är särskilt roligt att han är så entusiastisk över att få spela för SSK.

och så här säger Hudacek i samma pressmeddelande:
 
- Det är ett stort och viktigt steg för mig i min karriär att gå till Södertälje Sportklubb, Hockeyallsvenskan är en bra liga som jag ser fram emot att spela i. Det man brukar säga om mig som målvakt är att jag har en god teknik, snabba ben och att jag läser spelet bra och nu ser jag fram emot att jobba med SSK:s målvaktstränare för att utveckla mig och bli ännu bättre på allt. Mitt mål för året är att vi i SSK ska vinna Hockeyallsvenskan och kvalificera oss för Kvalserien, vinna den och gå upp i Elitserien. SSK är en anrik klubb med en lång och stolt historia som jag tycker ska spela i Elitserien.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du lägger ner tid på att "översätta" Google överättning. Det är f-n inte det lättaste :)

Tycker du skjuter upp ledigheten till nästa vecka då solen och värmen skall vara tillbaka, du som gillar att bada hehe

Själv så blir det ut med segelbåten igen så snart regnandet är över.

H/Centh

Supergnaget sa...

skönt att det blev lite liv i bloggen trots att du är på välbehövlig semester. skulle man kunna få önska ett sommar prata med Gnagets #6 Tärnström när du är tillbaka?

Trevlig sommar Marie!

Marie Hallman sa...

Centh: jo men jag tänkte köra lite på halvfart även nästa vecka, lite bad måste in när det går så jag pallar vintern sedan!

Supergnaget: ah tack, Dick?! Ja varför inte, men jag låter honom vara i fred tills de är i gång med träningen tror jag :)

Pelle sa...

Nu förstår jag varför han bara skrivit på för ett år. Det är för att vi norpar honom till nästa säsong om han visar sig vara så bra som ryktet säger. Då som ersättare till Fasth och då har Hudaceck fått värdefull rutin från svensk ishockey och borde då vara redo att ta klivet upp i elitserien, så får sportklubben fortsätta leta målvakter till nästa allsvenska säsong eller hålla till godo med Idoff. Det skulle inte förvåna ett dugg om den här värvningen är på direkt önskemål från Gozzi. Smart. Mycket smart. Nu kan han studera Hudacek på nära håll. AIK:s målvaktstränare kan hålla kontakten på ett helt annat sätt och studera honom också och sedan plocka över honom till nästa säsong om det behövs. Perfekt lösning med bara ett ettårskontrakt!

Marie Hallman sa...

Pelle: Kanske, var lite anmärkningsvärt att han säger så där i en intervju måste jag säga. Men kanske är Markus så bra att han kan ta över efter viktor om ett år??? Med lundström som tvåa? vi får se...

Higginz sa...

Tack Marie!

Riktigt bra värvning av SSK/Nygårds. Hudacek kommer förhoppningsvis att vinna en del matcher åt SSK. Det blir oerhört spännande att följa laget den här säsongen. Jag är helt övertygad över att man gör rätt i att bygga om från grunden med unga hungriga spelare. Det ska också bli intressant att se vad dom nya tränarna kan bidra med.

Ha en fortsatt skön semester (i regnet) ;)

BigDan sa...

Tycker det är lite fascinerande att alla som håller på AIK verkar tro att de är ett etablerat ES lag efter en säsong där allt mer eller mindre studsade deras väg. Nu kommer dock den svåra andra säsongen där jag tror att AIK kan få det oerhört svårt.

Anonym sa...

"För mig personligen är det bra motivation och jag ser fram emot att spela i en hockeystad.” Fan vad taskigt, vem har lurat snubben att södertälje är en hockeystad?... Falska människor de finns, ssk drar knappt 3 lax på sina matcher..

BigDan sa...

De 3000 går på alla matcher även om det hade varit div 2. Det är faktiskt hyfsat drag även fast det bara är 3000 på plats då stora delar av sittplats publiken är med och klappar och även sjunger med i ramsor. Så en hockeystad är det då det pratas väldigt mkt hockey i staden och alla håller koll hur det går för laget men svältfödda på framgångar de senaste 30 åren har satt sina spår när folk ska pynta 200:- för att se laget lira live.

Marie Hallman sa...

Higginz: Tack själv :) och nu blev det sol också :))Jag ska föresten jobba lite på lördag åt TT så då får det gärna regna ha ha

Big Dan:Inte så konstigt, det trodde ju även SSK:s fans... klart man ska tro det, man ska ju tro på sitt lag!

Jag tror för övrigt inte att det blir SÅ svårt i år, bara för att det är andra året, tror det kommer gå bättre nu när många i laget har fått ett år i elitserien.

anonym: Nja, men hockeystad kan man ändå kalla det. pratas mycket hockey där även om det är klent med folk i bland på matcherna.