fredag 9 september 2011

Rookie tournaments på andra sidan pölen


 (Mika far fram på elitserieisen förra säsongen. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Nu börjar de veckor och de camper som avgör vilka rookies som kommer få en chans på andra sidan pölen eller inte.

Detta gäller i allra högsta grad Djurgårdens Mika Zibanejad som börjar med att visa upp sig under helgens rookieturnering tillsammans med blanda andra Ottawalagkamraten  David Rundblad.Ottawas general manager Bryan Murray säger i en artikel på klubbens hemsida att dörren är öppen för de unga och lyckas Zibanejad över förväntan så är det klubbens plikt att se till att han får en plats i a-truppen. Men Murray öppnar också för spel i Djurgården, och påpekar att den speltid som "Zibbe" skulle få där skulle kunna gynna både Zibanejad och Ottawa (och därmed DIF men just det säger han inte.).

Så  här säger Murray om Zibanejad:
"Han är en bra hockeyspelare. Han är en stor stark kille. Han ska bara köra på och spela sitt spel för att på så vis visa hur nära han är att vara redo för NHL. Sedan är det upp till oss att ta beslutet om han ska vara med i a-laget eller inte"

Murray konstaterar också
 "Det är ett stort steg (från Elitserien till NHL). Vi vill gärna tycka att våran liga är bättre än deras och att vårat lag kommer vara ännu bättre än förra året och det med god marginal. För att en ung spelare ska ta en plats där krävs att han tävlar om den platsen varje dag och förhoppningsvis utvecklas av den tävlan samtidigt. Men vi vill inte försena hans utveckling genom att sätta honom i en position på bänken där han inte får särskilt mycket istid"

Hela intervjun med Murray kan ni läsa här.

Det känns helt hopplöst tycker jag att gissa hur det blir. Zibanejad är ung, nyss fyllda 18 och har inte ens gjort en hel säsong i elitserien och ser man ur det perspektivet så lär han komma hem och spela i Djurgården  även denna säsong. Å andra sidan kan killen överraska. Ingen, säger ingen, hade trott att han skulle komma upp i a-laget och vara så framträdande som han var under andra halvan av elitserien när han väl fick chansen att spela. Så fan vet. Han kan säkert överraska igen.

Dock börjar det ju närma sig ett beslut, "bara" ett par, tre,  eller kanske fyra veckor till det är helt klart var Zibanejad spelar i vinter.

Inga kommentarer: