fredag 28 oktober 2011

Aspeqvist: " Jag försökte mest pricka målet"


(Christopher Aspeqvist fotad hemma i somras. Foto: Privat.)

Straffseger för AIK mot Timrå i går (torsdag). Christian Sandberg och Richard Gynge satte sina straffar, Sandbergs blev avgörande. Men det var backdoldisen Christopher Aspeqvist som tvingade fram förlängningen när han kvitterade till 3-3 efter 13.51 av tredje perioden.

– Matchen var verkligen fram och tillbaka. Första tolv minuterna spelade vi bra, sedan började vi pincha med backarna och de kunde komma tre mot två och så snabba spelvändningar på oss där de är farliga. Så det var inte vår bästa match, men vi vinner ändå på straffar. Det var två sköna poäng, konstaterar 20-åringen.

 Ni kan säkert storyn redan, AIK hade spanat in Aspeqvist i division ett laget Huddinge en lägre tid och gav honom chansen att provspela sig in i laget under sommaren. Den chansen tog han och nu växer han alltmer in i elitseriekostymen för varje match han får spela.

Kvitteringen igår var hans andra mål, och det var definitivt det roligaste av de två målen.

– Ja det första elitseriemålet var ju 6-2 målet mot HV71. En av Ahlströmarna la in pucken mot mål, så lade jag upp den i krysset. Men det var ju inte så mycket värt när man förlorade med 7-8 sedan på straffar. Det var den bästa dagen i mitt liv i några minuter sedan föll allt ihop. Man kommer inte glömma den matchen direkt. Jag själv var inne på fyra fram och tre mål bakåt och hade ett plus i matchen. Det var lite konstigt, minns Aspeqvist.

Måldebutpucken står hemma på en hylla nu, det kommer inte torsdagens puck att göra men det var ett viktigt mål då det som sagt tvingade fram en förlängning som blev mållös och övergick till straffläggning där AIK vann.

Aspeqvists skott såg på highlightsen ut att vara en riktig rökare från blå men… nä så var det inte riktigt.

– Nä det var inte ett så hårt skott faktiskt. Det var ganska löst egentligen.  Jag vet inte om han (Timråmålvakten Stefan Ridderwall) var skymd men pucken gick mellan benen på honom. Jag försökte mest pricka målet, sedan gick pucken in. Det var inte det bästa skottet som jag har skjutit, ha, ha. Inte det hårdaste heller!

 Men det ser hårt ut när man drar iväg klubban sådär i värsta bandy, alternativt golfdrivestilen?
– Ja jag laddade högt med klubban, det gjorde jag men jag fick inte så bra träff på pucken. Jag försökte skjuta hårt men ja, det blev inte så jättehårt så jag är glad att den gick in.

Kul att du satte målet mellan benen utan att sikta där?
– Jo men han stod kvar, han gick inte ner för att stoppa pucken som jag trodde han skulle göra, så han såg nog ingenting, ha, ha. Vi skymde bra där.

Matchen var AIK:s första på nio dagar, och matchrytmen var väl sådär då samtidigt som alla andra lag har spelat på och är inne i spelet på ett annat sätt , konstaterar Aspeqvist:

– Ja det är lite märkligt spelschema. Men vi hade många matcher före uppehållet när de andra vilade, när vi spelade mer än alla andra. Sedan fick vi matchledigt åtta, nio dagar, tränade hårt och vilade så det var kul att komma tillbaka och spela match. Det syntes att vi inte hade gjort det på länge.

Hur då menar du?
– Jomen just det där att det kändes bra första tolv minuterna, då körde man bara på, sedan känner man att man kommer fel in i situationerna. Man har inte rätta tajmingen, den kommer sedan ju mer man lirar.  Det är ju ingen jätteskillnad men när man inte har spelat på ett tag och inte har den där tajmingen så kommer man efter lite i situationerna, det är ju inte samma sak att spela match som att spela på träningarna, det går lite fortare på matcherna, säger Aspeqvist.

AIK backen börjar bli allt mer bekväm i elitseriekostymen och tycker att han kommit in i det mer och mer, trots att den normalt offensive backen fått en defensiv roll i AIK:

– Man får ju försöka tänka mer på det defensiva spelet i försvarszon och hålla koll på gubbarna bakom så kommer det offensiva spelet automatiskt senare.

Var är du van att spela?
– Jag är mer offensivt lagd och har varit det i alla år men just nu kan jag inte gå iväg på raider i varje byte som jag kunde göra i Huddinge. Jag måste tänka på defensiven först och täta bakåt, sedan finns det vissa tillfällen när man kan hänga med upp i anfallen.

Hur är det att ha en så annorlunda roll än du är van vid då?
– Det är bara kul, det är så roligt att lira i elitserien så jag har accepterat att jag ska lira mer defensivt. Det är första prioritet att tänka på sedan kommer offensiven kanske när man har etablerat sig mer.

Du kom direkt från division ett till elitserien och hoppade över allsvenskan, är inte det ett stort steg?
– Jo det är det ju, spelarna i elitserien är större, starkare, mycket smartare och det går fortare här. Gör man ett misstag så sätter motståndarna pucken när de kommer fria. Men jag hade pratat lite med bröderna Ahlström som ju gick från Huddinge i allsvenskan och hit. Och de sa att det är lite enklare här, taktiskt. Det är mer kontrollerat spel, alla ställer upp så man vet ungefär hur de spelar. Det är mer tuta och köra i allsvenskan och division ett. Det kan ju också vara lite svårt då det blir svårare att kontrollera. Det kunde ju komma tre man när man stod i hörnet så det var inte så lätt det heller. Nu vet man ju var motståndarna kommer och hur de ställer upp.

Så taktiskt är det lite enklare, men skicklighetsmässigt är det svårare spelare att möta?
– Ja så kan man väl säga. Sedan har jag ju bättre spelare runtikring mig här också, som hjälper mig. Det underlättar ju.  Men i division ett kunde man göra en indianare utan att det gjorde något, här sitter 6 000 och kollar och ser att man blir straffad för sina misstag, säger Christopher Aspeqvist.

Höjdpunkten hittills för honom är annars första derbyt:

– Det var otroligt roligt. Det var lite nervöst innan men när man väl är inne på isen så är man inne i en bubbla, då tänker man inte på publiken så. Det var bara häftigt att spela derby inför 13 800 pers. Det var det mesta jag har spelat inför så det var grymt kul. En grym känsla, mäktigt! Nu lirade jag inte så jättemycket, jag gjorde väl en åtta byten men det var så kul att få komma in på isen. Och det kommer bli ännu roligare när vi har hemmaplan!



Inga kommentarer: