onsdag 5 oktober 2011

Billberg "Det handlar om att tänka i försvaret"


(Emil Billberg var nära mål men prickade stolpen. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Serieledarna Västerås kom till matchen med noll förluster vid full tid. Det blev ingen nu heller. Södertälje gjorde en bra bortamatch, slet bra, hade några lägen men nollades av VIK.

– Det var en ganska tuff match för oss. Jag tycker vi gör de två första perioderna bra men de gör mål på sina lägen så klart, sedan i tredje så får vi inte riktigt till det, konstaterar Emil Billberg.


Och fortsätter:
– De (VIK) spelar bra, spelar enkelt och det blir inte så många avblåsningar i tredje perioden. Jag tror det var fem minuter utan avblåsning och det gjorde att det blev svårt för oss i sista där. Så de två första var riktigt jämna och jag tycker inte att resultaten speglar matchen men samtidigt så gör de mål på sina lägen också, det gör inte vi.

Ni inleder med ett bra pp, det känns som ni hade ett gyllene läge att koppla greppet där?
– Ja, jag tycker vi har ett riktigt bra pp faktiskt, det har varit riktigt bra i år. Tyvärr får vi inte göra några mål i pp den här matchen.

Vad beror det på?
Ja du det är miljonfrågan ju… hade man svar på det skulle man vara miljonär tror jag.

Att Lars Johansson spelade bra i VIK-målet spelade så klart in, att Västerås har ett av seriens tajtaste försvar också. Men SSK hade bra lägen, bland annat ett ribbskott av Andreas Hjelm och en stolpträff av just Billberg i tredje.

– Ja det var synd att det inte gick in. Det var ett riktigt fint pass av Blid där. Han trampar in och snurrar runt och hittar mig i slottet, det var synd att vi inte gör mål där. Det var väl fyra minuter kvar av tredje perioden då och mål där…. och vi kanske hade fått in ett mål till på slutet.

Jag vet inte om du håller med men jag tycker att ni är klart bättre framåt än bakåt?
– Ja det måste jag hålla med om lite ändå. Vi gör det lite struligt för oss själva i egen zon och får inte ut pucken.

De kommer samlat, ni har svårt hänga med eller stå emot i de lägena i alla fall?
– Ja hänga med gör vi väl men vi har lite svårt med det och det är något vi har att jobba på i försvarszonen. Men det handlar om att tänka i försvaret och vara i rätt positioner hela tiden och ligga på rätt sida av killen, så enkelt är det men det ser inte så enkelt ut på banan kanske, säger Blid.

Ett annat problem var det utdragna laget och att det mestadels blev enstaka soloanfall istället för att komma samlat med hela femman:
– Mmm och det börjar i försvarszonen, med att vi har svårt att få ut pucken, det är väl det. Sedan så när någon får ut pucken så är man ganska själv. Det är ju så allt börjar- i försvaret. Går det bra där så kan man bygga upp det. För att ha bra anfallsspel måste man ha bra försvarsspel tycker jag. Och det är väl försvarsspelet som vi får jobba med ett tag antar jag.

Å andra sidan är Västerås serieledare och har bara en enda förlust, på straffar, på de sju första matcherna.
– Ja det har sett starka ut i år, det ser man på statistiken med. De ligger högt i power play och i penalty killing också. Jag tror de har hög skotteffektivitet också, det gör mål på många av sina skott. Jag vet inte exakt vad för procent som de har men närmare 20 procent tror jag.

Vad avgör den här matchen då, anser du?
– Det är väl i slutänden jobbet i försvaret och att de gör mål på sina lägen. Vi får inte riktigt till det, vi har en i stolpe och en i ribban. Hade de gått in hade det varit en annan match tror jag, säger Billberg.

Som spelat collegehockey de fyra senaste säsongerna innan han valde att komma hem till SSK:
– Det är kul här! Och det känns skönt vara hemma igen. Jag trivs verkligen i Södertälje.

Är det stor skillnad i spelet här och där, tycker du?
– Ja, det är lite skillnad och så även om det i stort sett är samma sak. Sedan är det kanske lite mer gå där borta, lite mer dumpa och kör. Här är det lite mer spel känns det som.

Vad har du tagit med från spelet där, till hit?
– Jag tycker att jag blev lite mer aggressiv som spelare där borta. Jag har tagit med mig den där nordamerikanska aggressiviteten som kanske. Men det är svårare att spela aggressivt här. Backarna gör det så lätt för sig, de passar innan man hinner komma dit. Det är svårt att vara aggressiv här det är det

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marie, bra läsning. Tänkte kolla om du kunde kolla upp typ hur länge man kmr vänta på svar från mika och om man har ngra andra spelare som "back up" ? Lästa på aftonbladet att Avery bjudits ut och där sa "dif" att Mika var första prio.

Anonym sa...

Kul att DIF supportrar går in i SSK inlägg och kommenterar en helt annan spelare!

Varför inte en rad om Fansens Lirare Marie?

Marie Hallman sa...

Anonym: har försökt få tag på Järlan och fråga just det. Går trögt på den fronten dock. tyvärr.

Anonym: För att jag inte har hunnit. I säng klockan 03.30 i natt efter att ha bevakat SSK i går kväll. Upp klockan 07.00 för att jobba med andra grejer idag. Såg mejlet om fansens lirare klockan 03.15 men kände att jag var tvungen att sova åtminstone tre och en halv timme om jag skulle vara människa i dag.

Anonym sa...

Jaa men vad ska jag göra när de närmsta fem artiklarna handlar om just ssk. Skrev oxå att de va bra läsning. Bara för att jag håller på DIF så betyder de inte att jag inte tycker de är intressant att läsa om hur de går för SSK?

Marie Hallman sa...

Anonym: För min del får du gärna skriva kommentar även under en SSK artikel. Händer ju att SSK fans skriver under DIF eller AIK artikel, går bra det med. Så mig gör det absolut inget!! Strunta i de som klagar på det.