måndag 17 oktober 2011

Bisarra polisnotor

Så har då polisen bestämt sig för att ta betalt för polisinsatserna vid idrottsmatcher. Eller rättare sagt, vid de matcher som arrangeras av just de idrottsklubbar som har aktiebolag.

Låter minst sagt märkligt när vi har en borgerlig regering som brukar uppmuntra företagande. Men det är framför allt bisarrt av helt andra skäl.Det här öppnar nämligen oanade möjligheter att ta betalt dubbelt upp för samma sak. Först via skattsedeln, sedan via klubbarna.

Och frågan är ju varför bara idrottsaktiebolag ska betala? Och varför bara vid huliganproblem? Vad sägs om Stockholm Marathon där polis spärrar av hela staden? Läge för polisnota och trängselskattavgift kanske?

Cykeltävlingar kräver också polis, så att inte cyklisterna blir påkörda. Varför ska inte de betala?

För att inte tala om alla möjliga demonstrationer där det är knökfullt med poliser. Ja just ja. Där finns inget aktiebolag som står bakom. Å andra sidan. Varför ska just föreningar med aktiebolag betala, varför inte vanliga idrottsföreningar?

Om AIK och Djurgården lägger ner sina aktiebolag kommer polisen stå för notan själv då eller skicka den ändå?

Hela grejen är ju lätt absurd. Någonstans finns en förvirrad tanke att höga polisnotor ska få de som bråkar att sluta bråka. Eh nej. Huliganerna har skitit i böterna som klubbarna har fått betala så här långt. Så varför skulle de bry sig om en polisnota?

Någonstans finns också en förvirrad tanke om att just idrottsaktiebolag skulle vara vinstdrivande och dra in mångmiljonvinster och därför skulle ha råd med de här polisnotorna.

Har ingen i närheten av polisen koll på att dessa bolag och klubbarna är närmare minus än plus? Vet de inte att det inte sker någon aktieutdelning?

Och att de kronor som blir över återinvesteras i verksamheten, dels till spelarlöner för a-laget men också till icke vinstdrivande verksamhet som junior och ungdomshockey som bara kostar, kostar, kostar för klubbarna men ger tillbaka i samhället när den fostrar ungdomar och ger dem en meningsfull sysselsättning.

Hockey och fotbollsmatcher drar dessutom in intäkter till andra aktörer än klubbarna själv, som restauranger, hotell, resebolag med mer. Intäkter som sedan beskattas och därmed även kommer statskassan tillgodo i form av moms. Det glöms lätt bort när poliskostnaderna ska diskuteras.

Man glömmer också att framför allt hockeyklubbarna har lagt och lägger enorma pengar på säkerhet så att det ska vara lugnt vid matcherna. Och de senaste derbyna har varit lugna. Det arbete och de pengar som klubbarna - tilllsammans med polisen - lagt ner har så här långt gett resultat. Varför slå undan benen på de klubbar som tar problemen på allvar?

Varför sno åt sig de pengar som behövs för att fortsätta det säkerhetsarbete som har inletts och som i förlängningen kan leda till färre poliser vid matcherna. Obegripligt. Jag begriper inte tanken här. Och man kan ju undra, om bolagen nu ska betala, varför ska man då anlita polisen? Varför inte privata vaktbolag som kanske kan pressa priset?

Mycket märkligt hela grejen. Hockeyligan har skrivit en debattartikel i ämnet, den hittar ni här.Fakta: Så mycket tar polisen betalt (enligt TT).
920 kronor per påbörjad timme för varje enskild polis.
320 kronor per påbörjad timme för varje hund.
390 kronor per påbörjad timme för varje häst.
1.200 kronor per timme för varje båt.
15.200 kronor per flygtimme för varje helikopter.
4 kronor per påbörjad kilometer för varje bil.
5 kronor per påbörjad kilometer för varje motorcykel.
Källa: Förordning (1982:789) om ersättning för polisbevakning.  

7 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Blir förbannad bara jag tänker på det!!!

Om det går igenom, får AIK och DIF tacka nej till poliserna då? Vad händer om dom inte betalar?

Får dom hyra in andra än polisen om det finns billigare alternativ?

Hur många poliser, hundar och hästar finns på ett hockeyderby? Lär ju bli rätt dyrt!

Sen en annan vinkel påd et här, skönt att DIF och AIK som antagligen redan har bland dom sämsta ekonomierna i Elitserien ska få betala det här också, så övriga lag med egna arenor och feta komunala stöd ska få ännu mer fördel...

Förbannad!!!

Anonym sa...

Det här är ju så sjukt att den inte är sant! Karin Götblad hatar allt vad Stockholms idrott heter! Att AIK och DIF nu kommer att behöva göra uppoffringar för att täcka denna kostnad!

Vad går åt? Spelartruppen? Satsningar på juniorverksamhet? Samhällsnytta?

Vad är det för jäkla idioter som styr polisens arbete i Stockholm?

Inte nog med det som Niklas Persson skriver så drar även landsortslagen ifrån i sponsorintäkter. Det är ju ingen hemligheten att storstadslagen har svårare att få sponsorer då företag är rädda för att tappa kunder!

Anonym sa...

Ser man till klubbarnas arbete med barn och ungdomar är det knappast där huliganerna växt upp och fått sina värderingar. Tvärtom lyfts ofta klubbarnas verksamhet fram som en viktig del av samhället.

Snarare är det underliggande samhällsproblem med droger, gängbildning och våldsbejakande kultur som orsakar huliganismen. Det känns väldigt naivt att tro att klubbarna ska lyckas där samhället redan har misslyckats, eller ens att det är klubbarnas fel.

Sedan är det självklart att klubbarna ska göra allt de kan, men ytterligare en pålaga är knappast det som behövs. De ekonomiska incitamenten är redan väldigt höga eftersom klubbarna drabbas hårt av huliganismen via uteblivna publik- och sponsorintäkter samt kostnader för böter och skadestånd.

För alla oss som tycker att detta är galet är det viktigt att hålla huvudet kallt, att diskutera och rikta saklig kritik mot den det berör. Polisen i Stockholm utgår ju från direktiv från Rikspolisstyrelsen som i sin tur gjort en tolkning av en lagstiftning eller förordning (jag vet inte vilket). Följaktligen är det sannolikt idrottsministern som är rätt instans att vända sig till. Eller?

Anonym sa...

Det går att överklaga polisens beslut jämte 6 § "Polismyndighetens beslut får överklagas hos länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut får inte överklagas." Förordning (1989:904).

Anonym sa...

Bara anställa HA för en billigare slant =)

Isidor sa...

Tja såhär går det när man släpper in difare på matcherna. Det är blott och bart deras fel. Om de inte varit så kinkiga och låtit oss bestämma allt och inte grinat efter mamma så fort vi visat oss så har det ju inte varit några problem.
Hade difarna bara hållit sig borta från derbyna så hade allt varit löst. Så är det några som borde betala notan så är det difanhängarna.

Anonym sa...

Isidor: du verkar ju mer än blåst i huvet.