torsdag 6 oktober 2011

Henrik Lundqvist: " Nu handlar det om att göra jobbet"

 
(Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det var verkligen kul att träffa Henke Lundqvist på Globen efter rangers träning. Det spelar liksom ingen roll att det står typ 20-30 pers och trycker upp mikrofoner i fejjan på honom.

Han tar sig tid med alla ändå. Stora som små medier. Att han nu är mångmiljonär, affischnamn i NHL och The Big Star märks endast på att han var den enda som hade en gigantisk klunga runt sig i omklädningsrummet. Eller som en lagkamrat gick förbi och retades: ” Eeeeeverybody”! Everybody! Och fick ett skratt till svar.


 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

Det var väldigt blandade frågor så det blir lite huller om buller ur högen. Så här sa Henke Lundqvist om:

… att få ihop fokus efter allt resande och ståhej under senaste veckan:
– Att åka till Göteborg var speciellt, det har varit min klubb sedan jag var fem år så det var fantastiskt att få spela där, det betydde mycket för mig. Det var kul. Men det var då. Nu är det annat som gäller. Nu är jag så fokuserad på att hjälpa mitt lag att vinna premiären, nu handlar det om att göra jobbet. Man känner hur intensiteten i laget och hos mig ökar, jag känner hur jag själv höjer ribban och hur pressen både från andra och från mig själv ökar. Jag känner igen den känslan och den blir allt starkare för varje dag. Nu är det dags att köra igång med jobbet.

… känslan inför premiären:
– Det är fantastiskt att få spela en NHL-premiär här. Man känner hur alla i laget är sugna men också lite spända inför premiären. Det spelar ingen roll hur länge man har spelat i NHL, första matchen är alltid lite speciell och lite nervös. Man vet inte riktigt var man står och kan bara hoppas vi får en bra start som vi kan ta med oss under säsongen.

 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… att möta LA Kings och Anaheim Mighty Ducks i de två första matcherna:
– Vi möter två lag som vi inte möter så ofta annars. Det är lite spännande att se hur matcherna kommer att bli. Jag har inte en aning. Dels för att vi är i Europa och spelar, då får man en lite annan känsla och dels för att det är lag som vi möter kanske en eller två matcher per år. Så vi får ha lite scouting innan matchen och ta reda på hur de spelar power play och forecheckar och så där. Men för min egen del ändrar det inte så mycket jag ska försöka spela mitt eget spel.

… om Globen känns som hemma eller bortaplan?
– Det här känns som hemmaplan, man har spelat många matcher i den här arenan även om Göteborg är min hemmaplan i Sverige så känns Globen hemma på något sätt ändå. Man har spelat många matcher med landslaget, det känns som hemma. Det är en lite speciell arena för mig.

(Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… formen inför premiären:
– Den känns bra. Förra året var en av mina bättre fysiskt sätt. Jag hade inga skavanker eller någonting. Då är det så klart lättare att bygga vidare på det under årets försäsong. Jag har kunnat träna som jag har velat och det är otroligt skönt mentalt att inte behöva känna att man har ont någonstans. Det är kul när man kan komma till rinken utan att behöva börja med rehab utan du kan fokusera på ditt spel och förhoppningsvis så kan jag behålla det hela året.

… att det blivit matcher lite här och där senaste veckan:
– Det känns jättebra, spännande och kul! Verkligen. Det har varit fullt schema för oss under försäsongen. Vi började i NY i två veckor, sedan har vi rest runt i Europa med ryggsäckar känns det som… det har bara varit att hinna in och ut ur olika städer, så det känns skönt att vara i Stockholm nu och ladda inför helgen och få en bra start på säsongen. Det har varit kul men lite slitigt också, det kan jag inte sticka under stol med. Men det har varit fantastiskt kul att se olika städer och olika typer av hockey också. Och för min egen del, att få åka till Göteborg var fantastiskt och att få visa killarna lite var jag kommer ifrån också, var jätteroligt.

 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… hur mycket sightseeing som har hunnits med?
– Lite grann, vi hann ta några middagar med laget (i Göteborg). Sedan skulle vi ut till havs men det var så dimmig den dagen så det blev inte av men det var jättelyckat och vi har hunnit se Stockholm lite också. Det gäller att man gör lite roliga grejer och är positiva också. Det är klart att det sliter lite men när det väl gäller och vi kommer till match så ska vi vara på topp, då finns det inga ursäkter.

… hur rutinerna påverkas av att Rangers inleder med en lång bortastreak:
– Det är klart att det är lite annorlunda. När man spelar i NHL då har man sina rutiner, det är inget snack och så här långt så har vi spelat fyra träningsmatcher men vi har inte haft en enda vanlig match med dina vanliga rutiner utan det var ett helt annat upplägg men det är bara gilla läget. Jag personligen tycker det är härligt att vara här och få se lite olika städer i Europa också. Och det är viktigt att om någon känner sig lite trött då är det bort med den känslan, det är bara två matcher sedan är vi tillbaka. Men starten är definitivt annorlunda. Nu två matcher här, sedan borta match mot Islanders och sedan drar vi till västkusten i åtta dagar, så det är en utmaning.

 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

... han vill stå båda premiärmatcherna (fanns inget klart besked kring det):
– Det är klart! Jag har haft långt sommarlov, har tränat på bra och känner mig redo. Sedan är det fysiska en sak, sedan är det skallen så att man kommer in i en bra rytm och det brukar ta några matcher. Så det är kul att det kommer igång.

… varför han å andra sidan inte skulle stå båda?
– Det får du fråga Tårtan (coachen John Tortorella) ha ha nä, men han vill ändå ha så att Martin (Biron) kommer in emellanåt och få en bra ruljangs och få in honom i matchtempot också. Tanken är inte att jag ska spela runt 70 matcher utan att jag kommer ner mot 60-65 så jag är fräsch på slutet av säsongen.

 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… hans förväntningar på sig själv och laget:
– Jag brukar ha som mål att vara bättre än säsongen innan. Att pusha mig själv att jobba ännu hårdare och bli bättre på alla delar i mitt spel. Målet… är dels att vinna mer och komma högre i tabellen men personligen är det att vara bättre än förra året. För mig är det ju enklast att kolla statistiken, hur spelade jag förra året och hur spelar jag nu. Det är svårt att mäta om jag är snabbare eller smartare men statistiken kan ändå du titta på. Men vi har i princip samma lag som förra året, vilket är kul. Vi har en bra grupp och några riktigt bra nyförvärv. Så målet är högre. Jag tycker att vi är starkare. Nu är Marc Staal borta, men han är väl tillbaka snart och jag tycker vi är starkare. Vi har ju ett ungt lag och man lär sig för varje år. Man blir smartare och lär sig hur spelet fungerar och hur allt runtikring fungerar, det hjälper en i ens spel att man bli mognare.

… hur bra Rangers är jämfört med övriga lag?
Jag har ingen aning om hur vi kommer stå oss mer än att jag tror vi kommer vara bättre än förra året. Det är svårt att säga hur de andra spelare, det handlar egentligen inte om att bli bättre utan jämnare. För vi slår alla och vi förlorar mot alla. Men vi är inte lika jämna som topplagen.

 (Henrik Lundqvist, redo för premiär. Foto: www.hockeymedmariehallman.se) 

… att han ändra sommarträningen lite:
– Jag har spelat mer tennis och har varit på is mer. I och med att jag visste att vi skulle iväg tidigt på försäsongen så ville jag vara mer förberedd. Vanligtvis börjar jag inte köra förrän i augusti men i år har jag tränat under sommaren också på is. Inte hela tiden men ibland så man får hålla igång tekniken och så. Det har varit bra jag känner mig mer förberedd för camp!

… vilka han kört med i somras på is?
– Vi har haft en fem sex gubbar som också har velat köra och skjuta och det hjälper. Håller du dig undan i fyra månader från is så tar det ett tag att komma igång. Jag kände att det hjälpte mig under de första veckorna jag var på is. Du är längre fram. Vanligtvis när du inte har varit på is så handlar det bara om att få igång tekniken. Nu kände jag att jag kunde jobba mer i detaljer i spelet när campen började. Och i och med att vi har rest i en vecka så har vi inte tränat någonting, då var det viktigt att komma till camp och känna sig förberedd. Vi får se om det betalar sig också, ha, ha. Men jag känner mig mer bekväm och laddad att köra igång

Inga kommentarer: