onsdag 12 oktober 2011

Lööv: " Man blir chockad och börjar tänka för mycket"


Tung torsk för SSK som blev utspelade av Leksand från första nersläpp. Allra tyngst var det för unga backparet Viktor Lööv, 18 och Alexander Ytterell, 20 år, som var inne på fyra av sju mål. Och Lööv tvekar inte i betyget av sin egen insats:

– Min sämsta match hittills den här säsongen. Men vad det beror på vet jag inte. Det gick inte bra bara, säger Lööv.


Nu var det inte inne på varken första eller tredje baklängesmålet men oron i laget spred sig såklart till alla när Leksand gjorde 1-0 efter 22 sekunder, och hade 3-0 efter 8.46.

– Nä men det blir så klart så att det sätter sig i huvudet att oj, nu kommer 1-0 så tidigt, då vet man att nu får det inte bli 2-0 … man blir chockad och börja tänka för mycket på att nu får man inte gå in och tappa in ett till mål men så blir det precis så. Och så kommer ett tredje och så blir det en kedjereaktion, konstaterar Viktor Lööv.

När Leksand hade pangat in 4-0 efter 11.39 av första gick SSK-tränaren Johan Strömwall runt och snackade med var och en av spelarna:

– Han sa att ”ta korta byten” att vi skulle in och köra och kom in i det igen på nytt.

Och SSK kom igen för en liten stund, reducerade till 2-4 men sedan rasade det igen. En jobbig upplevelse för spelare som gör sin första säsong som ordinarie i ett seniorlag:

– Alltså, varken jag eller Alexander har spelat seniorhockey förr, så när vi spelar tillsammans så har vi inte varit med om vissa situationer och då kan man inte täcka upp för varandra. Men man lär sig ju samtidigt till nästa match. Och vi spelar bra ihop annars, så jag spelar gärna med honom.

Nu gick det ju som det gick mot Leksand, men vad är det annars som gör att ni funkar bra ihop?
– Nämen vi har spelat ihop lite, förra året lirade vi lite till och från när vi spelade med juniorerna och sedan har vi spelat en del i år den här säsongen. Men vi täcker av varandras ytor, hjälper varandra bra. Alexander gillar till exempel att ha pucken i fart, jag vet att han vill ha pucken i ett nerspel och då får han det, säger Lööv.

Nu var det inte bara nummer åtta och 28 som var akterseglade i Leksand. Hela SSK såg ut att vara en halvmeter efter från första nedsläpp och det var tidvis anmärkningsvärt långt mellan SSK och Leksandsspelarna.

– Vi åker för lite skridskor och ger varandra för lite understöd. Vi måste åka mer skridskor och täcka av ytorna för varandra.

Borde Strömwall ha möblerat om  och satt dig och Ytterell med varsin mer rutinerad backpartner?
– Jag vet inte om det hade varit bättre. Man lär sig i alla fall av en sån här match. Vissa situationer har vi inte hamnat i förr. Nu kommer de ut stenhårt, de kommer två mot en hela tiden. Vi är inte riktigt med. Vid något mål tappar jag pucken till en spelare, då vet jag att i nästan match så gör jag inte så. Det är jag som sätter Alexander i skiten vid något mål idag, jag tar på mig det, och vi pratade med varandra i båset så det är lugnt.

 Vad kan ni som är unga lära er av en sån här match?
– Nämen att vi måste vara på tå från början jag och Alexander. Är vi inte på tå så har vi svårt att hänga med eftersom vi är relativt nya i spelet. Vi måste vara fokusera och vara med på att göra en bra match.

Vad var svårast mot Leksand?
– Att pucken studsar emot oss som den gör. De kommer ut hårt, får in några puckar sedan blir det lite gamnacke och vi har inget att sätta emot. Och jag kan erkänna att jag var lite osäker i dag. Jag visste inte var jag skulle ligga i banan... varför det blev så vet jag inte och farten är det ingen större skillnad på mot tidigare matcher. Vi mötte Västerås borta, det gick lika fort då men då hängde vi på bra, det gjorde vi inte i dag.

Ni har haft svårt borta, varför?
– Men jag tycker att det har blivit lite uppsnackat det där. Det var så redan när vi förlorat två och hade vunnit en men vi försöker. Och mot Västerås är det mer otur att vi förlorar, idag studsar pucken ifrån oss. Vi har haft lite oflyt och fått lite jobbiga starter, säger Lööv som bortsett från Leksandsmatchen har gjort en riktigt fin säsong och spelat tätt på motståndarna och varit jobbig att möta. Mot Leksand blev det inte så fast han gärna hade velat smälla på och ligga jobbigt nära:

– Jag har alltid gillat det, det har alltid varit så. Jag försökte smälla på även när jag var mindre, fast då gick det inte så bra, jag var för liten, extremt liten bara 1.60. Men oftast fick jag ner dem, men det var nog för att jag gick så långt ner på dem, säger Lööv (numera runt 1.85) och kan kosta på sig ett skratt trots den miserabla kvällen innan han fortsätter:

– Jag har nog alltid smällt på men nu är jag längre, då syns det mer. Men jag gör gärna grisgörat, det är kul det också.

SSK har ny bortamatch på fredag, mot Oskarshamn, så Leksandstorsken måste glömmas. Snabbt.

– Ja det är bara att fokusera om, på nästa match. Det är ingen idé att gå och älta det här. Vi måste fokusera på Oskarshamn och inte det som har varit samtidigt som vi säkert kommer gå igenom vad som gick dålig här och vad som vi kan göra bättre.

5 kommentarer:

N sa...

såg matchen på TV och det är solklart att det är osäkerhet och ungdomlig naivitet. lev och lär och tappa inte FÖR många poäng på bortaplan så vi har häng på toppen så kommer nog Strömberg och fansens lirare pusha in mer erfarenhet och stabilitet. vi har juniorbackar och där är ju lärdom den enda vägen till bättring. kom igen Lööv!! vi fans backar er i vått och torrt. tänk inte för mycket och VÅGA!

Marie Hallman sa...

N: Håller helt med dig även om du nog menar Strömwall :))

Anonym sa...

Men är det inte lite oansvarigt att slänga in spelare som Lööv och Ytterell på denna nivå? Det är ju ändå rätt hög nivå på allsvenskan. Varför inte låta de spela i J20-laget eller lånas ut till ett lag i ettan, kanske Huddinge, för att få matchträning?
Strömwall gör ju knappast dem en tjänst genom att matcha dem hårt och vara inne på baklängesmål efter baklängesmål.

N sa...

Marie: Naturligtvis ;)

Marie Hallman sa...

Anonym: Men SSK har ju bara sex backar just nu. Inklusiva Lööv och Ytterell eftersom kalteva och Davis är skadade så vadska de göra, spela på fyra? Går ju inte. Däremot kan jag tycka att de kunde matchat paren olika så att de två mest oerfarna itne spelar ihop