torsdag 13 oktober 2011

Oscar Ahlström "I dag ramlade puckarna in relativt tidigt"


(Oscar förra säsongen. Han var definitivt gladare efter 4-0 mot Växjö på torsdagen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Växjö vann skotten med 36-27. Men blev ändå nollade av AIK som skakade av sig det gamla (allsvenska) Smålands spöket och vann med 4-0.

– Riktigt skönt! Vi var kanske inte överlägsna som slutresultatet antyder men vi tog tillvara på våra chanser, det gjorde vi, på ett väldigt bra sätt idag, konstaterar Oscar Ahlström.

Faktum är att Växjö vann skotten i varje period och inför tredje hade man skjutit 27 skott, att jämföras med AIK:s 16.

– Men de fick ju så mycket pp. De spelade nästan bara pp där i någon period. Vi tog mycket utvisningar och de har ju ett bra pp och fick mycket skott i de överlägena. Annars tycker jag inte det var så jättefarligt tryck från dem. Inte i fem mot fem i alla fall.

Och om det dröjde till slutminuterna att få igång målskyttet senast mot Frölunda så såg Joakim Nordström (och framspelande Linus Videll) till att första nätkänningen kom efter fyra minuter:

– Ja, idag ramlade puckarna in relativt tidigt. Det var skönt.

Vad var skillnaden nu och mot Frölunda?
– Oj, det är svårt att förklara men äh, jag vet inte vad man ska säga. Men Frölunda har ju en jäkligt bra… alltså jag vill inte säga att Växjö har en dålig målvakt, för det har de absolut inte men Frölunda har en ännu bättre målvakt och då kanske vi inte gjorde det tillräckligt jobbigt för honom. Vi har ju pratat om att gå mer rakt på mål och kasta in mer puckar också och det har vi gjort i de här senaste matcherna. Och i dag fick vi utdelning, säger Oscar Ahlström.

Som har gjort tre mål så här långt, det tredje kom i andra perioden och innebar just 3-0 till Gnaget. Inför sommaren pratade både han och tvillingbrorsan Victor om att skjuta mer. Och har han gjort även om de inte är någon massiv ökning:

– Jag sköt nog mycket förra säsongen också, det är väl mer Victor som måste skjuta mer, ha, ha. Nä men för mig är det nog så att jag skjutit lite mer och för någon match sedan hade jag mest skott i laget, så jag har väl börjat skjuta mer. Men sedan i efterhand så har jag tänkt också att man ska ju inte skjuta alibiskott, bara för att skjuta, utan vänta in mer till s det är läge.

Oscar står just nu på fyra poäng (3+1) och Victor på tre pinnar (0+3) och Victors assists är just framspelningar till Oscars mål.

– Men han har egentligen lika många poäng som jag, tror jag. Det var en som han inte fick mot Skellefteå, han skulle ha haft en andra assist där för han passade mig och jag passade Aspeqvist men domaren kanske inte såg att vi passade båda två? Han kanske blandade ihop oss.

Han såg bara en inte två?
– Jag vet inte men det blir så ibland. Man säger ju oftast till i efterhand så de kan ändra, de där poängen är ganska viktiga att ha, men vissa domare är inte så sugna på att ändra efteråt, konstaterar Oscar Ahlström.

Men det var då. Mot Växjö blev det som sagt 4-0 seger, vilket innebar att Viktor Fasth höll sin tredje nolla för säsongen. Det kunde ha varit den fjärde om inte AIK slarvat bort den med 14 sekunder kvar av tredje mot Skellefteå i lördags.

– Fasth betyder jättemycket, det gör han. Det är ju Sveriges bästa målvakt.

 Går det att förklara på vilket sätt hans spel betyder mycket för laget?
– Det är ju svårt att jämföra, för när Markus stod gick det ju bra i två perioder sedan tappade vi utespelare allt, så det är svårt att jämföra dem men det är klart att han betyder mycket. Det är skönt att han inte är så fladdrig som många andra målvakter är. Man vet oftast vad han kommer göra och han lämnar knappt några returer rakt ut, utan de går alltid åt något håll och ut i hörnorna. Det hjälper till oerhört i försvarsspelet, säger Oscar Ahlström.

Hur tycker du annars att det har gått för hela laget så här långt?
– Det har gått bra och om man jämför med inledningen av förra säsongen så har det gått mycket, mycket bättre i år, men samtidigt så … har vi haft lite för många matcher, där vi har dippat, som mot HV71, för att det ska vara helt bra. Det var dels den mot HV71 men det har varit andra matcher också där vi har tappat lite för mycket i matcherna för att det ska kännas helt bra men annars har det gått okej.

AIK befinner sig just nu på en tre matcher lång roadtrip. Dagarna fördrivs mest med träning, bussresor och med lite tur en juste bio på de matchfria kvällarna. Efter 2-3 förlust i sudden mot Frölunda i tisdags, 4-0 vinst i dag väntar HV71 på lördag. Det ser Oscar Ahlström fram emot trots – eller snarare tack just på grund av den galna 7-8 förlusten på straffar senast:

– Ja, HV ska bli kul. Vi har ju lite revansch att kräva av dem och de har lite revanschsug på oss. Jag tror inte att de är så glada att de släppte in sju mål senast, de heller.


8 kommentarer:

jens sa...

lite stenålder att det fortfarande är domarna som ger assist.

Ref sa...

Från och med i år är det videomåldomarens uppgift att fastställa mål och ass. Skyll på honom, Ahlström!

Anonym sa...

Fasth och Juholt - Sveriges största fuskare!
Rent spel tack!!

Mathias sa...

Och det är ju förstås Viktors fel att Ishockeyförbundet och Internationella Ishockeyförbundet har olika mått på vad som gäller. Det är ju helt och hållet Förbundets fel att de inte gjorde dessa mätningar innan säsongen började. Viktor kan spela i underställ, han kommer ändå vara ES bästa målvakt.

Marie Hallman sa...

Jens och Ref: märkligt att det ska vara så svårt oavsett vem som gör det...

Anonym: Fem millimeter på kombinatet spelar ingen som helst roll. Och Bauer har fått skydden mätta internationellt. Känns sjukt överdrivet att kalla Fasth för "fuskare". Luleås Johan Gustafsson har exakt samma skydd, märkligt nog så godkändes dem och inte Fasth. Löjligt detta tycker jag.

Mathias: HÅller med.

Mårten sa...

Ska bli intressant vad som händer med Ahlströmmarna. De har inte alls nått upp i samma nivå som förra säsongen och nu kommer ju snart McDonell in också och det är redan övertaligt med folk på forwardssidan. Kanske en utlåning till Almtuna kan få ordentlig fart på dem.

Och när det gäller Fasth så är det ju farsartat det förbundet håller på med. Luleås Johan Gustafsson har exakt likadant skydd som Fasth och Gustafssons skydd har mätts. Det har inte Fasths utan det har bara gjorts en "visuell" bedömning. Det är alltså någon av alla AIK-hatande dif-anhängare på förbundet som har använt sitt skeva ögonmått och antagit att Fasth haft för stora skydd. Tragiskt hur AIK-hatet alltjämt är så starkt hos det svenska hockeyförbundet (minns bara den helt felaktiga och regelvidriga degraderingen) och AIK-hatet är väl extra starkt nu när Gnaget har gått om deras eget gullepluttlag dif både förra säsongen och denna.

Rent spel sa...

Mårten, skyll inte på förbundet.
Fasth har fuskat med skydden - så enkelt är det.
Vad som än händer kommer man alltid minnas honom som en fuskare, tyvärr. Det är en briljant målvakt men nu kan man inte ta honom på allvar.

Marie Hallman sa...

Mårten: Jag håller med dig i sak om Fasth men fattar inte hur du får in lite hat mot Djurgården i frågan?! Du tar ju udden av alla dina argument när du håller på sådär.

Rent spel: AIK har Bauer som leverantör. Bauer har levererat likadana skydd till alla sina målvakter.Så det är inget Fasthfuskande utan ska någon ha skit såär det väl i såfall Bauer och förbundet inte alla målvakter som använder Bauers godkända prylar. Börjar spåra ut det här tycker jag.