söndag 9 oktober 2011

Norman " Vi måste våga mer"


(John Norman fotad i vintras. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Andra raka förlusten och dessutom nollade av Frölunda 0-2. Djurgården fick en trist lördagstorsk i Göteborg.

– Det var en rätt stängd match men vi har haft lite problem, i många matcher, att skapa heta lägen, konstaterar John Norman.


Tränaren Hardy Nilsson sa efteråt i media att offensiven varit för dålig på senare tid och Norman håller med till viss det:

– Jag vet inte varför men det känns som om spelet inte sitter riktigt. Det krävs att en hel femma kör för att kemin ska funka och ibland har vi haft några femmor som sett bra ut men det är lite ojämnt. Vi har haft hela femmor eller kedjor som haft bra spel i vissa matcher, det funkar någon gång sådär men de tär ingen som har lyckats hålla i det riktigt.

(Norman får lite omild behandling av Frölundas Fredrik Eriksson. FOTO ANDREAS GRANDIN)

 Vad ska man göra åt det då?
– Nämen man får testa olika spelare med varandra. Vissa funkar bra tillsammans då får man sätta dem med varandra eller så … kanske vi måste våga mer. Vi måste våga tappa pucken också, det kanske blir lite för mycket dumpa ner den ibland.

Tappa pucken låter ju galet?
– På fel ställe ja, ha, ha, men vad jag menar är att om man ser ett halvfarligt läge – på rätt ställe - så måste man ibland våga slå den passen, för det är såna pass som öppnar upp spelet. Det behövs fler såna grejer som bryter mönstret.

Vad hindrar er från att bryta mönstret nu då?
– Det är väl man själv. Man vill ändå inte tappa pucken för då blir det läge bakåt men ibland spelar vi lite FÖR säkert så att anfallsspelet blir lidande istället, konstaterar Norman.

Men även om coachen är missnöjd med offensiven så har inte Djurgården gjort färre mål än något annat lag. Tvärtom. Det är bara två lag som har gjort fler mål än DIF:s 23 och det är HV71 (34) och AIK (24).  De flesta lagen ligger mellan 20 och 23 mål:

– Så är det men vi har haft lägen för att göra fler mål, som i går (mot Frölunda) då har vi läge att göra minst tre mål och då måste vi sätta dit puckarna också. Sätter man sina lägen så vinner man en sån här match.

(Norman fast i såkallad ryggsäckshockey, från ett tidigare möte med Frölunda.. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Frölunda hade danske jätten Frederik Andersen (193 cm lång, 112 kg tung) i mål. Och jo han täcker målet bra.
– Men han har varit bra i spelet också, och äh jag vet inte, vi borde ha gjort mål, men det är lite så i alla matcher som sagt att vi har rätt bra lägen men vi har svårt att sätta dit dem. Det sitter bara i våra egna huvuden, påpekar Norman.

Är det extra svårt att få in pucken förbi honom just för att han är så stor?
– Nja, han har ju lättare att ta de här styrningspuckarna, om man lägger in puckar från backen, det är svårt att styra in dem de. Men om man kan få honom att röra sig i sidled, då öppnar det upp målet så då måste vi skapa lägen för att få tillfälle att göra just det, säger Norman och fortsätter:

– Jag tror Mario (Kempe) hade något frilägen i början och sedan har vi ett par skott från slottet, Sillen (Patrick Cehlin) och (Pontus) Åberg hade något läge var också, så lägen fanns.

 (Jimmie Ölvestad ger allt. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Men det går inte att fundera för mycket på hur man ska sätta dem va?
– Nej, det är bara att köra på och försöka skapa ännu fler lägen, förhoppningsvis ger det ännu fler mål.

Är det något i spelsystemet som borde ändras för att skapa fler lägen?
– Nej, det är inget som jag har tänkt på sådär. Det är bara gå ut och köra. Jag tror tränarna tänker på det mer men spelsystemet ska inte spela roll. Det är upp till oss i laget att få i gång ett anfallsspel ändå. Vi måste våga mer. Det är det som är grejen. Men vi måste så klart våga på rätt ställen, inte på blå och röda linjen men i anfallszonen.

 Och hur får man modet att våga då?
– Jag vet inte. Men alla går väl till sig själv och det man själv ska göra under en match. Det är så det är.

 (John Norman. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Kan tränarna ändra på något?
– Det kan de säkert men jag vet inte vad så här direkt nu. Oftast – av det som jag har varit med om – så har inte ändringar i sig gett så mycket utan det är mer upp till laget att ändra på ett sånt här läge och se till att det lossnar. För om det lossnar för någon femma så tar de andra efter dem, om en femma får det att lossna i anfallszonen så hänger de andra på.

Fast ibland har ni ju gjort tvärtom och när ni har fått den där tidiga ledningen så har ni tappat den istället.
– Ja man får tänka på att inte slappna av. Det kan lätt bli så när man leder och det är klassiskt att man tappar då. Men nu på senaste tiden har vi gjort bättre förstaperioder hela laget. Vi har tänkt att nu jävlar kör vi, hela laget, och då har vi gjort det. Vi har varit på varandra att köra hårt hela tiden.

 Hur har det gått för dig själv så här långt tycker du?
– Det har gått helt okej. Det behövs lite mer anfallsspel av mig med, precis som för hela laget, säger John Norman.

Tränarna har flyttat runt i kedjorna ganska mycket och Norman har spelat i en den ena i än den andra och det hör till i jakten på att hitta det där anfallsspelet som sitter.

Men vilken sorts spelare passar han själv bäst med?
– Det är väl med ganska enkla spelare, såna som släpper pucken till varandra. Gärna någon med ett bra skott som kan göra mål…

  (Cehlin öser på. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Ska inte du göra dem?
– Jo, ha, ha, jag spelar gärna med någon som kan passa pucken till mig också! Och för mig funkar det väl bäst när vi får snabba spelvändningar

 Se där, ”bara” att fixa det då. Djurgården har om inte annat några dagar på sig att träna. Ett lite märkligt spelschema gör att DIF vilade i tisdags, spelade torsdag, lördag och nu är spellediga i fyra dagar till och spelar nästa match först på torsdag. Men. Norman klagar inte över det ojämna spelschemat och väntan på nästa match. Tvärtom:

– Det borde ju vara en fördel att få några dagar utan match för då blir man ju pigg. Det borde inte påverka negativt istället, utan nu kan vi träna hårdare. Det är bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Marie!

Du har inte hört något från Janne ang Zibby och DIF centersida? DIF behöver få in en center som kan göra lite poäng och framförallt hålla i pucken i anfallszon

/J

micke sa...

Vansinnigt att Hardy säger att "offensiven är problemet" samt att Norman säger att man måste "våga slå den passen, för det är såna pass som öppnar upp spelet. Det behövs fler såna grejer som bryter mönstret." samtidigt som Järlan säger att Linkan inte "passar in i lagbygget".

Linkan är precis vad vi behöver. En spelare som bidrar enormt i offensiven och som kan bryta mönstret. Ta in honom på korttidskontrakt en månad eller två om skepsisen är så jävla ihärdig. Det kan inte bli sämre.

Med Linkan och Zibanejad i laget tar vi SM-guld. Utan dem vetefan hur det går.

Sorgligt att Linkan behandlas som paria av ledningen. :(

Marie Hallman sa...

J: Har inte fått tag på järlan än :C och har själv haft lite körigt, bättre med tid i morgon onsdag, ska göra nytt försök då!!


micke ja det är synd. Linkan hade varit kalas i DIF.