fredag 4 november 2011

Gynge: " Då är det väldigt roligt att spela hockey"


(Gynge var glad. Så klart! Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

AIK:s ledord inför matchen mot Färjestad var - glädje och mod att våga. Det tog en period men sedan släppte Gnaget loss:

– Vi har pratat mycket om det och i dag var det kanon, konstaterar Richard Gynge.


Och det var en lite halvgalen match, och rätt kul att se på:
– Ja vi börjar inte så bra i första perioden, det är lite trevande och de (Färjestad) tar ledningen med 1-0  men sedan från och med andra perioden så ser det mycket bättre ut, då spelar vi riktigt bra.

Ja, det såg ut som ni hade pp konstant i en kvart fast ni inte hade det?
– Nej precis men vi åkte mycket skridskor i anfallszon och kom in på mål bra, det var bra!

Vad sa ni inför perioden? Var det tänkt att ni skulle ligga på sådär?
– Nej, det var det väl inte riktigt, men vi sa väl att nu går vi in och kör och att första inte var bra men nu går vi in och kör och höjer oss.

Men för att backa lite så såg det i första perioden ut som att matchen skulle bli ännu en tröttsam förlust för AIK. Färjestad gjorde matchens första mål, ett skott ur märklig vinkel ute vid sargen som Peppe Lundh dök upp från ingenstans och styrde in.

– Ja det var lite otur för Viktor där och man ser ju att det är svårt för målvakter när man skjuter ur dålig vinkel, för det är svårt för dem att täcka där.

Vad tänker man när man är i det laget som får ett sånt mål emot sig? Är det ”fan inte nu igen”?
– Nej men det är bara att gå vidare och skaka av sig det. Vi visste att vi hade mycket i oss och bra energi i laget så det var bara att köra på.

Gunnar Persson sa innan matchen att kvällens tema var glädje och att våga, hur mycket har ni pratat om det?
– Vi har snackat ganska mycket om det! Jag tycker att glädjen har varit ganska dålig de här matcherna som vi har förlorat, vi har inte riktigt kommit upp där och inte riktigt vågat spela ut så som vi kan och energi och bra spel, det föder varann liksom. Får du energi spelar du bättre och spelar du bättre får du mer energi och alla blir delaktiga, så det är så vi måste spela. Vi har pratat mycket om det och i dag var det kanon och i förra matchen var det också bra även om vi förlorade den (3-4 mot Skellefteå) Men det spelet var också riktigt bra.

Var det samma stuk då?
– Ja, det var samma energi i laget och bra uppvärmning och alla är på och bra pepp i båset och så, det är bra.

Känslan när man ligger på sådär och bara maler och maler ner motståndaren. Kan du beskriva den?
– Jomen när man får… vad ska man kalla det… momentum säger någon och…

Världens press var det ju?
– Ja, världens press var det och när man får det i matchen så växer man ju och man ser ju hur grabbarna, fem man innan kommer in och det bara ligger på och man vet att när vi kommer in så gör vi likadant och grabbarna efter kommer köra likadant och då blir det riktigt lätt. Då är det väldigt roligt att spela hockey!

Hur ska man göra för att behålla den känslan och den inställningen varenda match hela säsongen?
– Ja du… det är svårt, men stötta varandra och peppa och framför allt det som vi har pratat om – att ha roligt.

Ändå backar ni hem lite i slutet av andra, sista fem ungefär och släpper in Färjestad i matchen?
– Ja det är nog inte meningen att vi ska backa hem då men… det blev så. Det är svårt att ligga på och pressa i en period. Det är ju ett riktigt bra lag vi möter och de kommer ju också att ta sina anfall, det vet vi. Men som sagt, desto färre desto bättre.

Men om farten gick ner i andra så var det full gas igen i tredje, då AIK återigen etablerade en tung press framför Pettersson-Wentzel i Färjestadskassen. Kanske för att snacket i andra paus återigen hade handlat om att våga:

– Jamen att vi måste fortsätta våga spela ut och ha samma energi och ha samma glädje för då kommer vi vinna det här.

Fast det blev nervöst på slutet när Färjestad plockar målvakten och slumpkastar in en reduceringspuck:

– Ja det var lite otur att de fick sitt andra mål men det kändes ganska stabilt, vi hade bra koll på läget där.

Det var inte så att ni började försvara ledningen då, igen?
– Jomen lite så blir det ju. De är desperata och kör allt framåt och då kan det se ut så där.

Sedan var det märkligt nog bara en enda utvisning på hela matchen? Den på Färjestad i början, efter 1.21 för knätackling?
– Mmmm, vi får ju aldrig några utvisningar med oss. Jag vet inte om vi är för bra på skridskorna eller vad det är, säger Gynge och börjar skratta.

Är det inte lite konstigt, var ni så snälla allihop? I båda lagen?
– Ja precis. Nä jag vet inte vad det beror på, he, he.

Det blev ju ett slagsmål precis på slutsignalen. Orsak – att Micke Johansson använde hockeyklubban som en golfklubba och med kraft svingade en slashing rakt över Johannes Salmonssons fingrar när AIK-forwarden skulle åka och jubla med fansen. Slaget väckte dock hela publiken som jublade när fighten med nästan hela båda lagen drog igång. Men Gynge var inte med på det slagsmålet:

– Nä jag ryckte tag i någon och sa att vi tar det lugnt och han var med på noterna.

Mindre lugnt var det när Gynge parkerade framför motståndarmålet, antingen i Homer position eller i full speed, med siktet på att göra mål. Idag skulle puckarna in och då fick det kosta en hel del smällar och smärta.

Du fick en puck i fejan där när du stod framför mål? Tacksamt?
– Ja, ha, ha precis. Jag vet inte men backarna säger hela tiden att man ska stå framför mål men när man väl gör det så skjuter de på en, jag förstår inte riktigt, ha, ha, säger Gynge med glimten i ögat och fortsätter:
– Jag fick en puck i bröstet och en i ryggen och fick en upp i hakan någonstans men det var lugnt.

Vid ditt 3-1 mål såg det ut som att du fångade pucken med armhålan först?
– Ja men det är samma sak där. Svensson passar i ryggen som Svensson brukar göra, ha, ha. Så EH, det var lite tur att jag fick ner den. Och in pucken!

Inte lätt att lägga in puckar när man får dem i armhålan??
– Nej det var flyt! Jag fick ju pucken i ryggen sedan trillar den ner, så att det blev mål, det var skönt. Det brukar jämna ut sig det där. Man missar några lägen så får man något flytmål sedan.

Du hade ett fint friläge också, som var lite mindre crazy?
– Ja precis, jag fick en bra pass där så kom jag fri.  Jag kände att han kom ganska nära mig så jag fick inget riktigt lugn där.

Inga kommentarer: