torsdag 17 november 2011

Ölvestad: " Det är inte glamour utan det är arbetskepsen på "


(Jimmie hade gärna spelat en match till på direkten... Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

48 skott och noll mål i måndags. 33 skott och fem mål på onsdagen. Det kändes som skilda världar men var det ändå inte. Även om det givetvis kändes bättre inombords för Djurgårdsspelarna som tog en snabb och gruvlig revansch för derbyförlusten genom att köra över Färjestad.

– Det är skönt… eller vi fick det gjort. Det är det viktigaste och vi gjorde det på ett bra sätt.  Vi studsar tillbaka efter det som hände i måndags så det var jäkligt skönt, konstaterar Jimmie Ölvestad.


Är du mer lättad än glad till och med?
– Nej inte lättad heller, mer taggad! Jag vill lira igen…, säger Djurgårds”veteranen” och ser verkligen sugen ut.

Han drog, tillsammans med Kristofer Ottosson och Marcus Nilson igång målskyttet med ett riktigt viljemål efter bara 3.32 av första. Den fullträffen löste många knutar och plötsligt funkade allt som gick i baklås senast.

(Ölvestad hoppar. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Hur viktigt är det att ni kommer tillbaka så snabbt?
– Jag tycker att vi har haft problem med det i år men först måste vi nyansera den kritik som har varit, senaste dagarna! Vi skjuter nästan 50 skott mot AIK, så jag tycker att kritiken har varit lite orättvis till viss del också. Vi förlorar egentligen matchen senast på de första minuterna, i första perioden. Annars så gör vi inte en sån jäkla dålig match, även fast förlusten svider extra mycket självklart. Men vi har väl inte haft förmåga i år att studsa tillbaka men det gör vi i dag och därför är det extra skönt.

Vad är det som gör att ni studsar tillbaka i dag då tror du?
– Det är hårt jobb som gäller och jag tror inte alla har arbetat så här hårt (samtidigt) i en match hittills i år så det var skönt och få ett kvitto på att det är så här vi ska göra.

Vad sa ni inför matchen då?
– Egentligen ingenting. Vi visste vad som gällde och fick en bra start och fick lite råg i ryggen och puckarna trillade in lite enklar än vad de gjorde senast… Det hjälpte ju.

Mario Kempe sa i första periodpausen att ”det är vi dom gör målen, då får man energi”?
– Ja det är ju så det är. Hockey går ut på att göra mål och skjuter du 48 skott och inte gör mål… visst är det frustrerande, så att nu är vi inte ens i närheten av 48 skott idag och gör fem mål så jag menar… det är så det är ibland. Och jag tycker vi tar oss an utmaningen på rätt sätt känns det som. Inte med svansen mellan bena utan alla står upp och jobbar jäkligt hårt och spelar fysiskt och så. Så det är jäkligt skönt att vi tar tag i det.

Hur viktigt kan det vara för resten av säsongen?
– Det är bara skönt att få ett kvitto på att vi, när vi jobbar så här hårt så lönar det sig. Sedan kommer vi inte vinna alla matcher, men det är en grundförutsättning för att vinna matcher att alla sliter så här hårt.

Men visst måste det vara lite mentalt viktigt med tanke på de matcher som är kvar?
– Absolut, det är klart att det är det. Det är skitviktigt, jag menar, vi har viktiga matcher hela tiden nu så att, nu åker vi ner på fredag och möter Växjö. Då måste det till en minst lika bra arbetsinsats. Det är mycket klyschor nu men det är faktiskt fakta också! Säger Jimmie Ölvestad och försöker hålla sig för skratt, för mitt i svaret dyker Nisse Ekman upp och drar igång fansens ”Ååååh Jimmie Jimmie, Jimmie, Jimmie, Jimmie, Jimmie Ölvestaaaaad”

Stämningen är uppsluppen och glad i omklädningsrummet där countryn dånar ur högtalarna och folk tjoar och tjimmar. Om det var tomma blickar i måndags, glittrar ögonen den här kvällen även om just Jimmie Ölvestad ser till att hålla fötterna på jorden.

 (Ölvestad och Marcus Nilson. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Djurgården gick i och med segern om Färjestad i tabellen och är nu ny åtta, visserligen på samma poäng som Karlstadslaget men med bättre målskillnad. Och lagen bakom är så nära att det gör ont i hälsenorna på Djurgårdsspelarna.

Hur mycket har det tärt på dit Djurgårdshjärta att ligga där ni ligger i tabellen?
– Det tär väl inte så mycket utan det är mer prestationen, att vi inte fått till det som tär. Vi har gjort en bra match hittills, nu. Och svävar vi i väg nu så är det samma sak igen. Så det gäller att skaka av sig den här matchen så fort som möjligt och sedan är det tillbaka till jobbet igen.

Det är lite kul att det är ni i veterankedjan som går bräschen idag också.
– Ja, men vår kedja har ju faktiskt spelat bra nu på slutet. Även i veckan innan här så känns det som att det har lossnat lite. Det är ju vårt ansvar också i och för sig som ”veteraner” (här gör Jimmie citationstecken med fingrarna) att göra det. Så det är vi som kanske pratar mycket i omklädningsrummet. Då är det extra skönt om man kan backa upp det också.

Ni har ju några spelare som inte är purunga men lite halvunga. Kan du känna att ni som inte är lastgamla men som är äldre än dem ska ta större ansvar än vad ni har gjort hittills?
– Självklart, man kan ju inte jämföra till exempel (Pontus) Åberg med mig. Jag måste ta större ansvar än vad Pontus gör.

Men jag tänker på spelare som Cehlin, Norman, Brodin och så. De som nu ska vara ”lite äldre” än juniorerna?
– Ja absolut, alla måste ju dra sitt strå till stacken och så och självklart måste vi äldre ta vårat ansvar men alla måste jobba lika hårt. Det är ju det som det går ut på. Sedan är ingen nämnd, ingen glömd. Det är ju så det är. Det är ju ändå en lagsport vi håller på med, säger Ölvestad.

”Veteranerna” Ölvestad, Ottosson och Nilson samlade tillsammans ihop åtta poäng, då Ölvestad var 2+1, Ottosson 1+2 och Nilson 0+2 mot Färjestad. Men Ölvestad avfärdar frågan om det är så att de tre skulle ha snackat ihop sig typ ”nu ska vi visa de yngre”?

– Nej, absolut inte. Utan vi har väl haft en kontinuerlig diskussion i hela omklädningsrummet tycker jag. Men på något sätt så vet man vad som ska till också när man är äldre. Det är inte glamour utan det är arbetskepsen på, och sedan när det är tillfälle så kan man zorra som Mario gjorde när det står 4-1 eller så. Man kanske inte ska börja med att göra det, men vi lär oss hela tiden.

Vad tycker du om den där Zorron?
– Nej det är… Det är Mario! (Sagt med ett stoooort leende).

Synd att det inte går in bara?
– Ja men det är vågat att försöka. Det är inte så att en annan skulle åka in och försöka direkt, he, he.

Dina mål var lite viljemål känns det som. Du dras omkull vid båda målen men får ändå in pucken.
– Ja sedan är det lite skitmål men det är där de ska göras liksom.

Men jag menade det mer som ett beröm… du ger dig inte. Pucken ska in. Det hade varit lätt att ramla, titta på domaren och så men det gör du inte?
– Ja absolut och jag tar det som ett beröm också, men det är ju lite där jag ska vara i vår kedja också. Det blir en Glenn Strömbergroll att riva isär djupa sår… men ibland får man den på bladet, ha, ha. Nä men två bra passningar var det och det känns skönt att peta in dem också, det hjälper upp självförtroendet också!

Inga kommentarer: