torsdag 30 juni 2011

Sommarintervju Daniel Tjärnqvist: "Visst är det kul att spela, men det är ännu roligare att vinna"

(Tjärnqvist är glad att få vara hemma igen. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det har varit klart nu i några dagar, men nu har jag pratat med Daniel Tjärnqvist som är tillbaka i Djurgården. Ryktena om varför det blev lite olika turer innan han skrev på har varit många. Ett av dem har – felaktigt -  handlat om pengar, stora pengar

– Jag såg att någon trodde jag ville ha 350 till 450 000 i månaden och jag skrattade när jag läste det där. För 350 000 hade jag inte ens signat mig själv! Jag vet ju vad vi har pratat om och det var inte de summorna så nu kan vi ta död på den myten, slår den nygamla Djurgårdsbacken fast.

onsdag 29 juni 2011

Silly season DIF och SSK: Äntligen x 2

Det gick fortare än SSK:s sportchef Per Nygårds vågade tro i går men i dag (onsdag) signade Södertälje sin första målvakt inför kommande säsong.

Sebastian Idoff, 20 åring från Skåne som senaste säsongen spelade i Troja Ljungby blev målvakt nummer ett.

Sommarintervju Lundström: "Det känns bättre om jag har ett leende på läpparna och har kul när jag spelar" "


(Niklas Lundström visade vad han kan på U18-VM i våras. Foto: Privat.)

Viktor Fasth och nykomlingen Markus Svensson må vara etta och tvåa när det pratas om AIK:s målvakter. Men det finns en tredje som inte nöjer sig med att vara sist i kön:

– Jag ska sätta hård press på dem båda två, säger Niklas Lundström, 18.

tisdag 28 juni 2011

Nygårds: "Jag hoppas vi får klart med den första de närmsta dagarna"

Jag utlovade ju ett snack med Nygårds angående den minst sagt tomma posten i laget - målvaktssidan där det fortfarande inte finns en enda keeper i SSK-truppen inför kommande säsong.

Men det ser ut att ljusna lite i alla fall då SSK, enligt klubbens sportchef, är nära kontrakt med en målvakt.

Silly season SSK: Jakobsen förlänger


 (Jakobsen stannar. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det tog lååååång tid för Julian Jakobsen att bestämma sig men nu så har han lagt Rysslandsplanerna på hyllan för den här säsongen i alla fall och skrivit på en ettårig förlängning av sitt kontrakt med SSK. 

Bra för SSK, för även om "Julle" inte spelade den största rollen i elitserien så vet jag att han är mer än villig att ta klivet fram nu och han visade i VM tycker jag att han kan lyfta sig om han får förtroendet.

måndag 27 juni 2011

Silly season DIF: Daniel Tjärnqvist in - trots allt. Plus update om Måns Krüger och Zibanejad.

För en månad sedan sa Djurgården att Daniel Tjärnqvist var avskriven. Men så var det inte. Efter en tids låsning togs förhandlingarna upp igen och i dag (måndag) skrev han på för Djurgården:

– Vi fortsatte diskutera ändå. Men jag vill inte kommentera hur och när det fortsatte utan det får stanna mellan oss. Nu är vi överens och bägge parter är glada över att vi har löst det, säger Tommy Engström.

söndag 26 juni 2011

Sommarintervju Tony Lagerström: "Det är en spännande utmaning"

(Tony Lagerström i Moratröja för ett par säsonger sedan. Till hösten väntar SSK. FOTO:OLSIN SPORTFOTO)

Tony Lagerström var en av de första som skrev på för SSK efter degraderingen.


När många andra ville vänta och se vilken satsning som klubben skulle göra, sa den dåvarande Moraforwarden ja till SSK utan att tveka:

lördag 25 juni 2011

Swede success

Ni har redan sett det säkert, men vilket storslam för Sverige i draften!!!  Och vilket kvitto på allt jobb som de här unga killarna och alla runtom dem har lagt ner. Stort!

Häftigt också att se Gabriel Landeskog. Killen är 18 men beter sig som om han vore 28, dock utan den där slentrianen som ofta kommer efter några år.

fredag 24 juni 2011

Trevlig midsommar! (Zibbe shoppar loss och Hallin om draften)


 (Midnattssol från juli förra året. Jäpp lååångt upp i norr. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Midsommar! Men någon dans kringmidsommarstången blir det inte för de svenska talangerna som är på plats i St Paul Minnesota för draften.

I väntan på den roade sig Gabriel Landeskog och Mika Zibanejad med lite shopping i Toronto. Kolla in den här videon från nhl.com där de båda bjuder bra på sig själv. Sköna lirare som de är, även utanför isen.

silly season SSK: Putte Carlsson

SSK hoppades att tvisten med Patrik "Putte" Carlsson skulle vara löst till midsommar. Det är den inte.

Det är klubbens ordförande Jan Bergman som håller i ärendet - som handlar om han har kontrakt med SSK eller inte efter degraderingen. SSK hävdar att han har det, Carlsson och hans agent hävdar att det inte gäller och vill istället signa med HV71.

torsdag 23 juni 2011

The hockeyfactory of Sweden

/Zibanejad tackar för fansens stöd i vintras. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Snart dags för helgens draft och fyra svenskar – Gabriel Landeskog, Adam Larsson, Mika Zibanejad och Oscar Klefbom  ligger bra till att gå som topp tio. Helt otroligt.

Om man jämför antalet utövare av ishockey – för att inte tala om antalet invånare – i länder som Kanada, USA och Ryssland med Sverige så är ju fyra av tio högst rankade i draften ett helt sjukt bra kvitto på hur bra svensk hockey är på att ta fram hockeyspelare.

onsdag 22 juni 2011

Tim Eriksson "Nej för fan jag ska ingenstans"


(Tim Eriksson var glad efter ett av målen i vintras. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Nog för att det är silly season men vissa rykten är konstigare än andra. Ett har gjort gällande att Tim Eriksson letar ny klubb. Men det stämmer inte för fem öre.

– Nej för fan, jag ska ingenstans. Ska jag lämna Djurgården så får de bära ut mig, säger Djurgårdsforwarden bestämt till bloggen.

tisdag 21 juni 2011

Sommarintervju Månsson: " Jag vill leda laget - på alla plan"


(Månsson vill ta mer ansvar. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Han sa det redan från början. ”Har man dragit ner klubben i skiten får man se till att ta upp den igen. Och Mathias Månsson stod för vad han sa, trots att spelare efter spelare bestämde sig för att dra.

– Det är så det funkar, det är inte mycket jag kan göra åt det, konstaterar SSK-forwarden.

måndag 20 juni 2011

Sommarintervju Krüger: " Som jag ser det är det upp till mig själv"

 ( Krüger i vintras. Foto: www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

För ett år sedan var Marcus Krüger fast besluten att ta en ordinarie plats och en viktig roll i Djurgården. Det gjorde han – och mer därtill.

Nu väntar en ny utmaning. Och förväntningarna på den egna insatsen är som vanligt hög.

söndag 19 juni 2011

Sommarintervju: Robert Rosén "Det lag som vågar mest brukar vinna"


(Rosén siktar uppåt, på nästa nivå och nästa efter det. Foto: Privat.)
Robert Rosén gjorde 57 (27+ 30) poäng i hockeyallsvenskan för Växjö för två säsonger sedan. I vintras, efter klivet upp till elitserien, blev det ”bara” 23 poäng (11+12) för Modo.

Största skillnad mellan serierna?
– Att det satt i huvudet. I elitserien är spelarna betydligt snabbare i huvudet. Det visste vad som ska göras och kunde utföra det i snabbare fart än jag. Man kände att det var stor skillnad, säger AIK-forwarden.

lördag 18 juni 2011

Läget i elitserielagen del ett

Knappt två månader kvar till seriestart och nu när NHL-deadlinen är passerad är det dags att gå igenom elitserielagen. Det är ingen rankning, utan mer en koll på läget i lagen -som det ser ut just nu. Och den är gjord i bokstavsordning. Hur jag rankar lagen inför seriestarten tänkte jag återkomma till.

 

 (AIK fick behålla Fasth, här i kamp med Patrick Cehlin som också blir kvar kommande säsong, liksom Dick Tärnström. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

AIK 

Bästa värvning:


Att Viktor Fasth blev kvar! Om man nu kan kalla det en värvning men den trygghet och stabilitet som han ger till laget är helt sanslös.

Läget i elitserielagen del två

Och här är del två, även det i bokstavsordning så klart:


(Timrås Anton Lander vs Djurgårdens Marcus Nilson. Lander lämnar ett stort hål efter sig i Timrå. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

 

LINKÖPING

Bästa värvning: 

Ingen värvningsbomb av stjärnkaliber att tala om ännu men rutinerade backen Johan Åkerman som hämtas hem från Tyskland,  lilla speedige Pär Arlbrandt, puckskicklige Robin Figren och den evige ”supertalangen” Calle Söderberg lyfter kvaliteten i laget några snäpp.

 

fredag 17 juni 2011

Barta visar vägen?

Jag satt och tänkte det redan under VM och visst är det dags att uppvärdera tyska spelare nu. I dag (fredag) signade Malmö tyske landslagsmannen Alexander Barta (som även har ryktat gå till HV71) och MIF är bara att gratulera.

Tyskland spelade alla sina matcher i Bratislava (och bodde lustigt nog på samma hotell som jag) och förutom att vara trevliga i lobbyn när man mötte dem visade tyskarna upp bra attityd och ett fint spel på isen.

torsdag 16 juni 2011

Sommarintervju: Johannes Salmonsson " Ett sjukt roligt år"

Nu när den hetaste silly seasontiden är över kommer det att komma lite sommarintervjuer här på bloggen. Först ut AIK-forwarden Johannes Salmonsson.

 (Salmonsson njöt av slutspelet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det var många som hade räknat ut 25-årige Salmonsson som kom till AIK från Davos och Biel i den Schweiziska ligan.

Men i AIK visade ”Salle” att han hade kvar farten och blicken för spelet och fick ta ganska mycket ansvar, även om han själv inte är hundra procent nöjd med säsongen:

onsdag 15 juni 2011

Gozzi "Fick sms av Viktor själv"


(Gozzi andas ut. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

Det var ingen som vågade tro på det, men Viktor Fasth stannar i AIK. NHL fick nobben.

– Ja det var jävla skönt det! Nu har vi två riktigt bra målvakter, säger en överlycklig och lättad Anders Gozzi.

AIK:s målvaktstränare Persson: "Så jävla kul"

 (Persson i samspråk med Bjurling och Fasth i vintras. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jag har pratat lite med AIK:s målvaktstränare Stefan Persson och Fasths agent Pär Larsson också.

Och Persson säger till att börja med så här om …

Nu är det bekräftat - Fasth stannar

Så här skriver Fasth svenske agent på sin twitter: "No last minutes deals, Viktor Fasth remains in AIK."

Jag ska ragga lite kommentarer nu,  kommer inom kort.

RÄTTELSE Dags för D som i deadline - uppdaterat med nytt klockslag!!!!

Äntligen dags att få ett besked vilka spelare som lämnar för NHL och vilka som inte gör det i kväll klockan 23, då det är deadline för de spelare som är under kontrakt men vill utnyttja NHL-avtalet och dra.

Det har florerat lite olika klockslag och när jag dubbelkollade med Mikael Lundström som är tävlingsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet sa han först en tid som sedan visade sig vara fel. Han ringde nämligen upp igen nu på eftermiddagen, satt med papprena framför sig nu och bad om ursäkt för att han sagt fel tid.

Jag gör detsamma, det vill säga ber verkligen om ursäkt om jag har lyckats lura någon här, jag litade ju på Lundström. Därför blev det lite tokigt.

Fernholm "Man får se till att utvecklas och vara snabbare själv"

 (Fernholm på Hovet med Tre Kronor i vintras.  Just nu är han klubblös. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Jag hade ju utlovat en intervju med Daniel Fernholm och här kommer den! Djurgården saknar fortfarande en back och det har gått lite olika rykten om ”Ferna”.

Vi började med att reda ut dem. Och sanningen är den att intresse har funnits från DIF men det blev inget konkret bud då när det senast var aktuellt:

tisdag 14 juni 2011

Silly season DIF: Timmy Pettersson och Daniel Fernholm


(Timmy Pettersson är fortfarande sugen på en fortsättning i Ryssland. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Djurgården har fortfarande en backplats öppen, många DIF-fans önskar sig Timmy Pettersson tillbaka på den platsen. Men han siktar – just nu- framför allt österut.

– Ja, hans första alternativ är givetvis att stanna i Ryssland. Så är det utom allt tvivel. Men vi håller alla andra dörrar öppna också, säger hans agent Mats Thyrén.

måndag 13 juni 2011

Silly season SSK: Kalteva förlänger

Per Nygårds hoppades men vågade inte lova i förmiddags, men det tog bara några timmar så var nästa kontrakt påskrivet då finländske defensiva backen Mikko Kalteva förlänger med ett år.

Jag måste dock säga att jag blev lite ... hm. Förvånad. Kalteva är ingen det har snackats om, tvärtom så trodde jag han ingick i de som fick sina kontrakt rivna och sedan raskt avfördes från listan över intressanta.

Silly season SSK: Nygårds om nya värvningen Sabolic och läget


Det tog ett tag för SSK att få loss Robert Sabolic från kontraktet i Zagreb, men nu är han klar för klubben på ett tvåårskontrakt:

– Det är en bra och kompetent spelare, har ett bra skott i båda hög fart och stillastående framför målet, säger Per Nygårds.

Rykten om Sabolic började gå i mitten av maj:

söndag 12 juni 2011

Koll i sommar...



Det händer ju en hel del, trots att det är sommar och sol och mer läge för att vara utomhus än inne framför datorn. Och laptopen kanske inte trivs helt på badstranden.
Men ni som har iphone kan – helt gratis – ändå hålla koll på vad som händer med bland annat en iphone app som heter hockeyfeeds.

lördag 11 juni 2011

Money, money dags för bokslut


(Plus i kassan för både AIK och DIF. Minus för SSK. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det börjar bli årsmötes tider och dags att summera resultaten för elitserieklubbarna. Aftonbladet har gjort en genomgång i de olika klubbarna med dels siffror som klubbarna själv har gett och dels siffror som tidningen tagit fram själva enligt uppgift.

De har helt fel på Djurgården. Där uppskattar Bladet att vinsten blir runt 100 000 men Djurgården har själva gått ut ( i torsdags) på ett medlemsmöte med uppgiften att det kommer bli ett plus på två-tre miljoner kronor.

fredag 10 juni 2011

Zibanejad "Det kan vara det bästa jag har gjort hittills"


 (Zibanejad är nyss fyllda 18. Här fortfarande 17. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Mika Zibajenads framfart på isen har gjort honom minst sagt populär bland bossarna i NHL.  29 av 30 (!) klubbar gjorde intervjuer med honom under den combine som nyligen var där borta.

– Det var väldigt kul! En helt ny upplevelse, det finns ju inget sånt här i Sverige. Och jag försökte bara njuta av varje situation och av varje dag man var där. Njuta av att man fick en ny intervju, en ny upplevelse. Det kan vara det bästa jag har gjort hittills i livet, säger Djurgårdstalangen till bloggen.

torsdag 9 juni 2011

Skiljenämnden osäker på om det föreligger en tvist

(Måns Krüger tar sig fram i DIF-dressen. Nu är fallet hos skiljenämnden. FOTO: ANDREAS GRANDIN.)

Bråket mellan Djurgården och Modo om Måns Krüger har nu lämnats till Svenska Hockeyförbundets skiljedomsnämnd. 

Men där är man frågade till om det överhuvudtaget finns något att ta ställning till.

onsdag 8 juni 2011

Bemström: "Målsättningen måste vara att ta sig till kvalserien och försöka spela sig upp där"

(SSK-backen Bemström fajtas med Djurgårdens Daniel Brodin.  FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Det tog ett tag. Men nu har rutinerade backen Stefan Bemström bestämt sig och förlängt med SSK för kommande säsong. Att det tog sådan tid berodde på?

– Båda parter. Men båda ville skriva kontrakt, det var ömsesidigt så det har inte varit några hard feelings, det har bara tagit lite tid, konstaterar Bemström.

Gozzi "Vi kan bara lyssna och försöka kolla vad som finns ledigt"

(Anders Gozzi väntar på besked. Foto:www.hockeymedmariehallman.se)

En vecka kvar till NHL-deadline och AIK väntar och väntar på besked om det krävs en ny målvakt eller inte.

– Det är stiltje där just nu. Vi har inte kunnat göra så mycket mer än att lyssna oss för vad som är ledigt, annars har det inte hänt någonting, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi.

tisdag 7 juni 2011

Tellqvist: " Om folk tror att pengarna avgjorde, då tror de fel"


 (Tellqvist hoppas på ny chans i landslaget. Här fångad på en landslagssamling för ett par år sedan. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det blev Modo för Micke Tellqvist, som ju gärna ville hem till Sverige och Djurgården men när det inte gick hittade han ett fullgott alternativ längre upp. Ganska mycket längre upp i Sverige:

– Det känns jättebra! Modo har varit väldigt intresserade hela tiden och har gjort mycket bra grejer, så det känns jättebra, säger Tellan till bloggen.

KG Stoppel: "Det är något vi måste bli bättre på, definitivt"


(Ackered i DIFdressen, nu väntar Mörrum. FOTO: JIMMY PETERSON)
När jag ändå håller på med juniorer så… jag fick en fråga om var de spelare som lämnar Djurgårdens J20, på grund av åldersstrecket har tagit vägen.  

Och kollade läget med klubbens junioransvarige, KG Stoppel. Som säger så här:

måndag 6 juni 2011

Mitman: "Jag siktar på att ta ett allsvenskt kontrakt"


 (Mitman poserar på porträtt av JOHANNA LUNDBERG inför J20-slutspelet.)


Lugnt på silly season fronten just nu. Och märkligt lugnt och tyst runt Simon Mitman, en störtskön energispelare som ger allt och lite till och som definitivt borde vara på väg mot ett bra kontrakt.

Men just nu är det lite stiltje på den fronten med visar det sig, när jag ringer upp honom och kollar läget:

söndag 5 juni 2011

Dags för ett svenskt combine


(Zibanejad imponerar på isen i vintras, nu har han fått NHL-scouterna att drägla under testerna i NHL combine också. FOTO JOHANNA LUNDBERG/arkivbild)

NHL:s årliga test av de hundra högst rankade hockeytalangerna i världen är över. 102 spelare samlades i Toronto för att mätas och testas ur alla möjliga och även några nästan omöjliga vinklar och vrår under fem dagar.

NHL-lagen har undersökt spelarna i detalj, det är alltifrån fystester, anaerobiska, styrka, spänst, uthållighet med mera till medicinska undersökningar,  intervjuer och psykologiska tester för att försöka ta sig in under skinnet på spelarna och få reda på vilka karaktärer de är.

lördag 4 juni 2011

Johan Mattsson: "Målvaktstränare kan de här små detaljerna som verkligen är viktiga"


Förre J-20 målvakten Johan Mattsson funderar fortfarande på var han ska spela kommande säsong. Den 191 cm långe juniorlandslagsmålvakten har några konkreta alternativ att ta ställning till, men vilka håller han för sig själv än så länge.

 Att det är inte blir SSK har varit klart länge säger han:
– Ja jag vet inte hur de har funderat och så men jag meddelade rätt tidigt att jag kommer att välja något annat, sedan var det inte mer än så.

fredag 3 juni 2011

I väntan på beslut - uppdaterad med en rättelse

(Inget besked än men nu tickar klockan på för Viktor Fasth. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Ungefär en och en halv vecka kvar nu innan deadlinen för NHL är passerad. 15 juni är det magiska datumet , kl. 23.00 svenskt tid är det magiska klockslaget.

Vill man vara väldigt petig – och det är det bra att vara i de här sammanhangen där allt kan hända i sista timmens sista skälvande minuter - så är det 17.00 New York tid,  det vill säga klockan 23.00, den 15 juni som elitserieklubbarna vet vilka som har utnyttjat sin rätt att dra eller inte.

torsdag 2 juni 2011

Heed: "Det har inte varit något beslut man tar över en natt precis"


(Heed för något år sedan i Templet. Nu väntar Malmö. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/ARKIVBILD)

Jag hann aldrig prata med Tim Heed i går, så vi tog ett snack i dag (torsdag) i stället. Heed blev den sjätte SSK-spelaren att skriva på för Malmö, men det krävdes en hel del funderande innan han tog steget:

– Det har varit på gång i några veckor, men det har inte varit något beslut som man tar över en natt precis. Det är ett beslut som jag har funderat på i flera veckor. Det var inte det lättaste precis, att bestämma sig för att lämna moderklubben där man har växt upp och lärt sig åka skridskor och allt, säger Heed.

onsdag 1 juni 2011

MSK - kolonin växer

Malmö Sport Klubb, nej förlåt Malmö IF ska det ju vara har utökat SSK-kolonin med en spelare till.
Denna gången Tim Heed.

Ingen större nyhet, det har snackats om det ett tag och med tanke på Nyman och Strömbergs lagbygge så kändes det väl logiskt.

Silly season DIF: Kyle Klubertanz in - Daniel Tjärnqvist inte längre aktuell


 (Kyle Klubertanz har skrivit på ett tvåårskontrakt med Djurgården. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Agenten trodde, i en intervju med bloggen, att Kyle Klubertanz skulle bestämma sig en bit in i juni. Men det gick fortare än så.

– Vi fick ett mejl i förra veckan att han var intresserad att skriva på. Sedan gick vi in i diskussioner om längden på kontraktet, det tog några dagar. Sedan var det klart, det är bara kul för oss, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Micke Holmqvist "Jag hoppas kunna spela igen, det är målet"

(Holmqvist senior när det begav sig i DIF. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Förre Djurgårdsforwarden Michael Holmqvist, numera i Linköping, har stora problem med sin rygg. Nu blir det operation

– Jag hoppas kunna spela igen, det är målet. Nu gör vi operationen först, så får vi ta det därifrån sedan, säger Holmqvist till bloggen.