onsdag 29 februari 2012

Åberg: "Man vill ju inte missa en straff!"


 (Straffen satt där den skulle. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Mathias Tjärnqvist hade inte gjort mål sedan den 29 november, Pontus Åberg hade inte nätat sedan den 27 november. Mot Linköping fixade Tjärnqvist en pinne och Åberg bonuspoängen:

-Det var skönt och bra för självförtroendet. Det var viktigt för min egen del att få avgöra. Och så var det viktigt för laget. Så det var en skön vinst, hur skön som helst, säger Åberg med ett brett leende.


Man kan även säga om Tjärnqvist junior:
-Det var ju rätt match att göra det i. Så det kändes jävligt skönt att den gick in.

Andreas Holmqvist fick målet först men visste du att det var du som styrde?
-Jo jag var säker…det var äntligen, kände jag. Jag kände att pucken gick på klubban och att pucken stack neråt, säger Mathias Tjärnqvist.

När han väl fixat en förlängning med sitt 1-1-mål klev två yngre killar fram. Först Mario Kempe som iskallt fintade upp Norrena till parkeringen vid Djurgårdens första straff. Sedan Åberg som gjorde detsamma, men spegelvänt, åt andra hållet. Det vill säga, nita, finta ena hållet, finta andra  hållet, tillbaka till första hållet med en dragning, få ner målvakten med den och så lyfta upp pucken.

-Ja, det var väl det! Det var så, säger Åberg och kan bara inte sluta bubbla över av glädje.

Hade ni något snackat ihop er du och Mario. Typ, du tar vänster så tar jag höger?
-Nej men jag har gjort den där några gånger på träningarna. Mario brukar alltid dribbla bort målvakten men ah, hans var väl bättre än min men min gick in den också, så det var ju skönt.

Men ni sa inget mellan er innan straffarna?
-Nej, det var väl mer efter min straff som han sa att jag hade gjort exakt likadan.

Fast spegelvänt då?
-Ja, precis, ha, ha. Men äh, jag vet inte jag, sköt på  honom förra gången och missade. Och jag brukar göra den där straffen på träningarna och på matcherna också. Går de på första finten så har man oftast öppet mål på den andra tillbakadragningen så då gick den in. Det har inget med honom (Norrena)att göra. Utan det är väl det att nästan alla målvakter måste agera på den första dragningen och sedan får man se om han går på den andra eller inte.

Men fram till avgörandet var det rejält nervöst på ett fullsmockat Hovet. Och till viss del i spelarbåsen:

-Jamen det finns ingenting att förlora. Vi gör en riktigt bra tredjeperiod också och kör på som fan tycker jag och rycker upp oss rejält från första och andra där vi inte vågar riktigt och, ja vi vinner som sagt välförtjänt till slut.

Men det var Linköping som gjorde 1-0 när ni dominerat rejält strax innan?
-Ja det kommer lite slumpaktigt där i andra men vi viker inte ner oss utan gör 1-1 i power play vilket var rättvist och vinner, vilket väl också var rättvist också.

Vad sa ni i andra pausen?
-Att vi får släppa på handbromsen nu och sluta fega. Vi har inget att förlora och det visar vi tycker jag.

Ändå hade ni väldigt svårt att ta er in på mål?
-Jamen det blir ju så när det är så tajt som det är emellan oss två i tabellen, så det var jäkligt skönt att vi fick 1-1 där och kan vinna på straffar i alla fall och rycka loss lite ifrån Linköping.


(Åberg säljer korv till Norrena. FOTO ANDREAS GRANDIN)
Det är ju hyfsat pressat läge, vad tänkte du när tiden gick  och ni inte gjorde mål?
-Jamen jag satt ju i första och andra perioden (bänkad i båset), fick inte komma in förrän i tredje så jag tänkte inte så mycket på det. Jag hade inget att förlora jag heller. Jag försökte gå in och köra och fick med mig en utvisning till, innan målet där. Det var väl bra?

Får man upp självförtroendet av en sån grej?
-Äh jag vet inte. Jag tyckte bara jag kunde komma in där och jobba på som fan där och skapa lite lägen den lilla tid jag var inne. Och få avgöra. Det var skönt också, säger Åberg.

Som hann jobba upp ett enormt målsug där han satt på bänken som extra forward. Så visst var segern lite extra skön som svar på tal:
-Jamen det blir lite så och … äh, det är viktigt, det är alltid kul att få avgöra. Jag satt och tänkte…jag hade den bilden framför mig att jag skulle få avgöra i sudden. Så fick jag inte spela i sudden, men så fick jag lägga en straff istället och ja, he, he skrattar Åberg med glitter i ögonen.

När hade du den bilden?
-Under matchen när det stod 1-1 och det tror jag alla har. Man sitter väl (på bänken) och tänker vad skönt det skulle vara att få avgöra nu. Och sådär. Sedan hade jag tur att få göra det i dag.


(Och visst satt straffen. FOTO ANDREAS GRANDIN)
Hur det gick vet ni. Två briljanta DIF-mål varav ett på straffar tog Djurgården förbi Linköping och upp på fast mark med en pinne mer än LHC. Men visst var det jobbigt när rutinerade Magnus Johansson åkte fram för att sätta Linköpings tredje straff för kvällen. Pulsen var nog inte helt på rätt nivå…

-Ah, nej, det är klart men Wesslan brukar ju ta alla straffarna nästan så det var lugnt. Och sedan hade vi 2-1 och, då visade Wesslan var skåpet ska stå.

Vad var pulsen när Linköpingsbacken Magnus Johansson åkte fram för att sätta sin straff?

-Jag vet inte. Jag kollade nog ner tror jag, ha, ha. Eller så såg jag straffarna…äh jag vet inte. Jag var nog ganska nervös tror ja…. Men jag var nervös när jag skulle lägga straffen också och det gick ju bra ändå.

Så du åker fram och lägger en straff som ser stensäker ut samtidigt som du är nervös?
-Jamen jag tror att är man lite nervös så ger man sig fan på att sätta den också. Man vill ju inte missa en straff liksom. Det är typ pinsamt ju. Är man ensam med målvakten så ska man ju göra mål, konstaterar Åberg som till slut landade på blygsamma 4.05 i speltid totalt under tredje perioden och i förlängningen.

Straffsegern innebär att DIF nu är uppe på fast mark, på tionde platsen med en poäng ner till Linköping. Man har alltså allt i egna händer när det gäller att slippa kvalserien men ska det bli slutspel måste Modo som nu är åtta med 75 poäng få bekymmer.

-Ja vinner vi våra tre nu så får vi hoppas att de övriga resultaten går med oss sedan. Vi kan inte göra något åt det. Vi kan bara fokusera på vårat spel, som vi har gjort nu sedan Tony kom att vi fortsätter spela våran hockey som vi har spelat den. Jag tycker att vi har gjort det bra även om vi inte har fått utdelning tidigare men nu har vi tre raka vinster så det är bra.

Hur viktigt är det att ha det i era egna händer som ni har nu?
-Jamen det är klart att det är viktigt. I och för sig så kanske det är roligare att jaga…men det är…

Va, är det verkligen det i det här läget? Då skulle jag nog hellre ha det i egna händer?
-Jomen jagar man så ger man sig ju fan på att vinna eller så kommer man inte ge sig nu. Men vi kommer inte ge oss nu heller. Vi kan ju fortfarande gå om både Växjö och Modo teoretiskt sett ju.

Framför allt så måste ni hålla undan för Linköping?
-Ja precis, det är det vi siktar på nu, sedan får man väl se hur det går för Modo framöver. Men vinna tre matcher nu, sedan är säsongen kanske över. Vi får se. Vi resonerar väl som så att vi måste vinna alla tre. Det är inte mycket att tänka på. Vinner vi alla tre så slipper vi kvalserien, så det är bara att vinna.

Och visst kan det gå även om det bara är en hemmamatch kvar och två spelas borta. Vilket får ses som ett minus, då det tryck som var på Hovet stundtals var öronbedövande och alldeles underbart, tyckte spelarna:

-Det var riktigt kul att spela. Det är alltid kul när det är mycket folk och nu var det extra mycket folk, för att det var så tajt match och LHC också. Det är viktigt att vinna också när publiken är här, konstaterar Åberg.

Det kändes som finalen för två år sedan, samma euofori vid vinsten?

-Ja precis, då var jag på läktaren och kollade och kan jämföra lite, så det var bra.

Är läktarsuppporten en push eller jobbigt?
-Jag tycker man blir pushad bara. Sedan kan det stressa lite, när man hör de här rösterna. Men jag tycker bara att det är kul att höra,,jag blir bara mer taggad. Och våran tredje period så får vi hjälp av LHC också. Sedan så visar vi hur man ska spela hockey…

Klacken körde mestadels ”kom igen Djurgården” i växelsång. Skönt tycker den blivande brudgummen:
-Precis. Det är det man vill höra. Inga burop och sådär, det stärker oss om de hejar fram oss också.

Var det här ditt viktigaste mål hittills?
-Ja i Djurgården kan det ha varit det. Det var ju riktigt viktigt att vi vann idag mot LHC så det kan jag nog säga att det var.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mange Johansson lirar i Cluben on jag inte missminner mig.. ;)