onsdag 7 mars 2012

Djurgården till kvalserien

 
(Printz med tunga steg mot kvalserien. FOTO ANDREAS GRANDIN)


Ett mål till hade räck. En kvittering, en poäng och Djurgården hade sluppit kvala. Så kan man se det.

Man kan också se det så här: tre sketna mål till - sett över 55 omgångar, med samma poängmässiga resultat i matcherna i övrigt som nu -så hade Djurgården haft samma målskillnad som Linköping men ändå gått vidare på fler gjorda mål och inbördes möten.



Men gör man inga mål... då får man spela kvalspel. Det är tyvärr en sanning som har stått sig genom alla år.

Det känns lite lätt absurt att det är så lite som skiljer. Men de där futtiga målen - som under säsongen viftas bort med - "vinner vi bara våra matcher så spelar målskillnaden ingen roll". Det var de futtiga målen som avgjorde. Eftersom Djurgården inte klarade av att vinna sina matcher.

Visst, DIF tog tre straffsegrar på de fem sista matcherna. Men bara en sak som att man inte lyckas ta en enda trepoängare under de fem sista - tokviktiga matcherna säger en hel del. Visst, alla lag  har svackor. Visst, det finns kanske ingen logik för när en svacka kommer.

Men vinna när det bränner som hetast var tyvärr inget DIF klarade av den här säsongen. Det är fakta. Ju större allvaret blev, desto mer gick det emot. Desto tyngre blev stundens allvar. Uppenbarligen.


(HV gör mål.. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Jag vet inte varför. Det spekuleras om allt möjligt men det enda man kan säga med säkerhet är ju att med den här målskörden senaste tio matcherna: 1-1-1-0-2-3-2-1-2-1 så vinner man ytterst få matcher. DIF tog en trepoängare - mot Växjö (med 2-1) och vann tre matcher på straffar och oavsett orsaker så vet alla som sett hockey ett tag att det räcker inte. Räcker. Inte.

Lite skumt är det ju också att höra alla prata om hur tydligheten kom tillbaka med Zabel samtidigt som man inte mäktade med att göra några mål. Är inte hela poängen med en tydlig rollfördelning att någon ska känna tillräcklig trygghet för att göra mål? Att det ska bli enklare att göra mål? Att spelsystemet ska underlätta? Jo så är det så klart. Kanske kom tränarbytet försent. Kanske hade det behövts spets med vinnarskallar in den sista januari. Oavsett vilket, skit samma, nu är det som det är.

Stundens allvar blev för tung säger säkert någon. Men som jag sa för någon vecka sedan. Om det har varit svettigt hittills så är det ingenting mot vad det kan bli i elitserien. En dålig start med säg två stycken 1-2 förluster till och då jäklar kan vi tala om stundens allvar.Så nu gäller det att hålla humöret uppe. Alltid. Oavsett.

Djurgården har tillräcklig kvalitet i laget för att vinna kvalserien. Definitivt. Men om ingen kan få fram den kvaliteten då hjälper det inte att kvaliteten finns. Det är som att sitta och sukta utanför ett låst glasskåp vars hyllor dignar av godsaker. Man känner doften, känner smaken men kommer inte åt det.

Och då blir det inget godis, då blir det inga poäng. Det blir bara ett rinnade snålvatten. Oerhört irriterande.

Vad ska Djurgården göra? Ja säg det. Släppa loss så klart, men hur?

De lag som kommer från hockeyallsvenskan spelar en lite mer tuta och körhockey som kan ställa till problem för DIF. Inte för att den är bättre, utan för att den är ovan och rubbar cirklarna. Bara hoppas att Challe Berglund som har bra koll på de allsvenska lagen hinner förbereda DIF för det.


(DIF gjorde en kasse. Det räckte inte. FOTO ANDREAS GRANDIN)

Han ska ju in nu sägs det. Nu? Jag fattar inte varför man inte tog in honom direkt. Men bättre sent än aldrig kanske.

Med det sagt-så hoppas jag att Djurgårdsfansen fortsätter ge DIF sitt fantastiska stöd både borta och hemma och fast fotbollssäsongen börjar inom kort. Kvalserien kommer ju förutom Hovet att spelas i Karlskoga, Örebro och kanske även  Västerås. Tre (eller två) lättillgängliga platser för ett Djurgårdsfan.

Många är förbannade som fan. Många känner sig pissade på. Många kräver huvuden på fat. Det är förståeligt. Men ska Djurgården ha en chans i kvalserie krävs ett starkt stöd från läktarna. Även om laget inte alltid gjort sig förtjänta av det. Att hata, hota, spy på spelarna och organisationen ger ingenting på energikontot. Det bara tar just nu.

Och det är ingen betjänt av.


12 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar att ge det stödet som inte ledningen ville ge oss supportrar? F-n heller att jag kommer ge stöd på de som pissar på skölden.

Peter sa...

"DIF har - i kraft av bäst placerade lag - fått bestämma träningstiderna på Hovet de två senaste sässerna. Blir nog ändring på det nu."

"Dock ska man ju säga att de kört varannan tidig/varannan sen denna sässen. Men DIF har haft lite veto, det ryker nu."

Seriöst Marie? Det där skrev några timmar efter att det var klart, tror du någon bryr sig och jag tror ingen tänker på det i det här läget, men tydligen du av någon konstig anledning.

Storebror AIK - Lite finare, LITE BÄTTRE sa...

*sjunger* Djurgårn åker ur i år, Djuuuurgårn åker ur i år. Djuuurgårn åker ur i år! Hej hej hej!

Om det finns en hockeygud däruppe så blir det SM-guld för AIK och spel i hockeyallsvenskan för dif. Nu får dif gärna ramla ur i fotbollen också. Det vore maximal utdelning detta år.

Anonym sa...

kan tom bli så att DIF åker ner och timrå klarar sig kvar just pga att timrå har haft tid att förbereda sig både mentalt och taktiskt.

Marie Hallman sa...

Anonym: Visst finns det alla anledning att vara förbannad på ledningen och laget men om man vill se DIF i es även nästa säsong tror jag att stöd från läktaren kan hjälpa till. Det är det jag menar. Det blir ett fantastiskt tryck på Hovet när fansen sluter uipp, vore ju dumt att inte använda sig av det överläget.

Peter:Seriöst Peter... jag skrev det på twitter. Som en av flera tankar i natt. Skallen snurrade av tankar och några hamnade på twitter. Det är med andra ord en perifer grej, jag har inte med det i krönikan här heller. Men, just de där grejerna tyder faktiskt på en intressant grej nämligen vad en miserabel säsong kan innebära i ett styrkeförhållande även när det gäller sånt som kan anses vara skitdetaljer. Men i det långa loppet är det såklart en fördel av att vara den som har övertaget, den som får välja först och planera som man själv vill istället för att rätta sig efter andra. Nu mister DIF kanske det övertag. Det är inte helt oviktigt.

Storebror AIK
Om det finns en hockeygud så har du fel. Jag tror det är bra för båda lagen att båda spelar es. TÄnk bara på hur mycket derbyintäkter ni loosar om DIF åker ur...

Anonym: så kan det bli. Absolut. Det här är en mental serie nu måste DIF få huvudena med sig om det ska funka

Storebror AIK - lite finare, lite bättre sa...

Marie: Nej det vore bra om dif trillade ur, inte minst ekonomiskt med tanke på de snorhöga polisnotorna, Som det är nu går man ju back på att spela derbyn numera, så därför är det bättre att dif trillar ur och jag tror att Leksand kan bli en bra ersättare - slagpåse sportsligt och tre enkla poäng och dessutom har bönderna så många anhängare att de ändå lockar en fullsatt glob utan behov av en massa säkerhetsvakter för att primater inte har vett att uppföra sig. Nej. Ned med dif och låt dem stanna i hockeyallsvenskan under en överskådlig framtid.

Niklas Persson sa...

En fundering bara?

Är det ovanan att vara bäst i staden som gör att ALLA aik:are glädjer sig mer åt att DIF är i kvalserien än att aik är i slutspel?

Visst att jag som Djurgårdare INTE gillar aik, men oj vad mycket mer nerv och spänning det blivit i elitserien sen dom kom upp.

Men jag har svårt förstå det här med att det är viktigare det går dåligt för andra lag än bra för mitt? Ärligt skiter jag ju i att aik är i slutspel eller ej, kunde inte bry mig mindre. Men ja alla tänker tydligen inte så?!

Storebror AIK - lite finare, lite bättre sa...

Niklas Persson: Det är bara att läsa på dif-forumet och vad difare i min närhet anser om det hela. De kan ta en degradering till hockeyallsvenskan bara inte vi vinner SM-guld. Samma sak var det 2009. Då var praktisk taget samtliga difare eniga om att de kunde ta en degradering till superettan framför ett SM-guld till oss. Så ni är ett inte ett dugg annorlunda jämfört med oss ;-)

Niklas Persson sa...

Fast att alla gör det, gör inte att jag förstår det mer.

Jag tror dig dock utan att blinka att det var som du säger. Men det är lika oförståligt för mig.

Om AIK vinner sm-guld skiter jag ju i, visst jag vill det ju inte och det finns sju lag jag hellre ser vinner. Men jag skulle inte lägga energi på att skriva och prata om det överallt jag kan.

Jag lägger min energi på att stötta mitt lag. Ja och att hata aik lite då ;-)

Marie Hallman sa...

Niklas: Jag håller med dig jag. Har också svårt att förstå de som lägger mer energi på att hata den andra än att älska och bära fram egna laget. Känns pointless i min värld. Själv föredrar jag glädje framför skadeglädje. Blir lätt så bitter eftersmak på den sistnämnda Inte minst om man själv hamnar i skiten någon dag - vilket ofta händer och får tillbaka det man pissat i ansiktet på andra i sitt eget ansikte.
Så man är olika där. JAg kör som du Niklas, på glädjen.

anonym: Tror du har missförstått polisens aktivitet. De kommer köra lika hårt när Örebro, Leksand med flera kommer hit. Och skicka lika feta notor. Finns fler så kallade högriskmatcher utom derbyna.
Och det är ju samma sak för DIF som för er. De brukar köra ditt resonemang fast åt andra hållet
DVs att allt var bra tills AIK kom upp och tog med sig bråken.
Jag tycker hur som helst att det är kul med AIK och DIF i es, tror många andra gör det också.

Marie Hallman sa...

Även om jag såklart respekterar åsikten att andra inte gör det!

Alltid Oavsett sa...

Nu sluter vi upp på Hovet och ger laget allt vårt stöd. Ifall vi kan fylla arenan och skapa den fantastiska stämning som vi gjort i de senaste hemmamatcherna har vi redan där ett stort övertag.

Trots att vi ligger där vi ligger fortsätter folk att komma på matcherna och kriga tillsammans med spelarna. DET är annat än vad man kan säga om aik som inte kommer över 4500 ens i sista grundseriematchen!