lördag 17 mars 2012

Kent McDonell: "när det är 8 094 supporters som står bakom oss så ryser man av välbehag bara av ljudet. "


  (Kent ryser fortfarande av ljudet från fansen. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tredje raka kvartsfinalserien. Och Kent McDonell kände redan innan matchen vartåt det barkade. Det låg elektricitet i luften, när AIK – och Luleå – knallade ut till isen och första nedsläpp:

– Ja, före matchen kunde vi höra dånet av fansens sång ända hit ner till omklädningsrummet och om inte det kickar igång dig, då är det något fel, konstaterar han.


AIK kopplade greppet direkt och även om Luleå var med första par, tre minuterna så såg de mestadels ängsliga och försiktiga ut i första perioden där AIK ångade på och tog ledningen med två snabba – och ganska lätta – mål.

– Våra fans var bakom oss redan innan matchen började. Vi kunde höra dem redan när vi gick ut till första nedsläpp och jag tror att det, definitivt var något som fick igång oss. Det var en viktig match i kväll – som alla matcher. Men vi försöker alltid dra nytta av att det är en hemmamatch och idag kunde vi verkligen rida på stödet vi hade, säger Kent McDonell.

Hur kickar det igång dig?
– Jomen du vet, under några matcher i vinter har vi spelat inför 3 000 fans och de låter rätt bra då med för att vara 3 000 pers men när det är 8 094 supporters som står bakom oss så ryser man av välbehag bara av ljudet. När Roger pratar med oss på bänken så hör man ingenting. Jag försöker lyssna men det går inte att få igenom ljudet, för de är så högljudda. Det är ju inte så att vi inte bryr oss om vad han säger utan det blir bara svårt för honom att göra sig hörd, på grund av att våra fans stöttar oss så bra.

AIK upplevde samma galna stämning för ett år sedan, när HV71 avverkades i fyra raka, och visst har McDonell längtat efter den här stämningen:

– Ja absolut. Det är en klyscha så klart att säga att det är det här man spelar för, men det är samtidigt sant. Man spelar 55 matcher för att ta sig till slutspelet men förra året var vi så uppspelta efter de fyra första matcherna att vi tappade huvudet lite i semifinalen och slutade spela så som vi vill och vet att vi kan spela, säger kanadensaren och fortsätter:

– Det är annorlunda nu, för den här kvartsfinalen är långt ifrån slut än. Det vet vi. Luleå är ett bra lag och vi vet att när vi kommer upp dit på söndag då är de hungriga, då skickar de allt de har på oss. Så vi ska njuta nu, sedan kommer vi tillbaka till omklädningsrummet i morgon och gör oss redo för söndagsmatchen (kvartsfinal nummer fem) för serien är långt ifrån över. De kommer att slåss 150 procent på söndag, det väntar vi oss. Så vi ska fokusera på vårat och inte fundera så mycket på vad de kommer att göra.

 (McDonell och Salmonsson. FOTO www.jesperzerman.se)

Om du jämför det motstånd ni möter nu jämfört med under serien, märker du skillnad då på hur de agerar, nu och då?
– Nja… vi gör mål på dem, he, he. Det gjorde vi inte då fast vi hade många chanser så det är väl en skillnad. …men jag vet inte om vi gör så mycket annorlunda nu egentligen. Vi gör det vi ska för att vinna. Vi fokuserar inte på deras spel. Vi vill göra det som vi har tränat på bra, hela säsongen. Det där som har varit framgångsrikt för oss. Vi har pratat lite om Luleå i gruppen men vi har sagt att vi ska fokusera mer på vårat eget spel.

Men när det går så mycket bättre för er nu, kan man känna rent fysiskt då att ni blir stora och de krymper (inte bokstavligt men mentalt)?
– Jag vet inte men jag hoppas att vi inte får den känslan för om man får den, då är det lätt att man tappar skallen och inte fokuserar på rätt saker. Den här säsongen har det ju varit ett gäng matcher där vi har haft ledningen, tappar skärpan och plötsligt så gör motståndarna 2, 3 eller fyra mål och tar sig tillbaka in i matchen och vinner den. Och i slutspelet kan ett bra skott, ett mål, skifta momentum och göra stor skillnad i en match. Därför försökte vi att inte tagga ner i kväll, bara för att vi ledde. Vi försökte bara fortsätta slänga puckar mot deras mål, jaga returer och göra det jobbigt för deras försvar och målvakt. Vår forwards gör ett grymt bra jobb i forecheckingen, men samtidigt så gör våra backar också ett fantastiskt jobb när Luleå kommer i sina anfall. De ser till att vända tillbaka matchen snabbt så vi fortsätter bita oss fast i Luleås zon så att vi behåller övertaget.

Och visst har AIK tappat ett gäng matcher i vinter. Vem kan glömma den galna HV-matchen till exempel där en ledning med 7-2 förvandlades till förlust i sudden med 7-8.

– Nä det kan inte ens jag glömma, fast jag inte var här (pga. artistskatten). Jag var ju i Schweiz då och satt och kollade på datorn. Tänkte vid 7-2 att bra, då är den vinsten klar. Nästa morgon skulle jag se hur vi hade klättrat i tabellen men jag såg ingen klättring och jag tänkte att något måste vara fel… jag var lite förvånad, kollade resultatet 7-8 och tänkte att nu måste det ha blivit fel, men sedan såg jag match protokollet och fattade först då vad som hade hänt, säger Kent McDonell och skakar på huvudet åt minnet innan han fortsätter:

– Men jag har varit med om en del liknande matcher själv också i vinter. Jag har varit del av problemet jag med i matcher där vi har haft ledningen, där vi har slappnat av lite för mycket och låtit motståndarna ta sig in i matchen igen.

Har ni snackat om det?
– Nja, du kan ju prata om det hur länge som helst men om du inte fullföljer det du har pratat om i ditt agerande, då är det meningslöst att snacka om det. Du måste ut och göra det vi har bestämt och nu ändrar vi ingenting faktiskt. Vi går ut och följer våra plan och håller oss verkligen till den. Vi kör full fart, vi öser på i forecheckingen, vi försöker inte hålla tillbaka och leta positioner, utan vi ser till att få ner pucken djupt och att öser på hårt efter pucken. Allt för att behålla samma momentum matchen igenom och full följa vår matchplan.

Men varför går det så mycket bättre nu?
– Oj om jag hade svaret på det…så hade vi varit ett av de fyra lagen i toppen som hade fått välja motstånd…

Det här som flera har pratat om att få ner pucken, få den att gå snabbt från hörn till hörn och tvinga Luleås backar att dela på sig så ni inte kör fast i hörnet och sedan spela tillbaka pucken upp in framför mål. Är det enda nyckeln till att det funkar nu?

– Nja, det tror jag inte. Det är en del av förklaringen men att vi hade så svårt för Luleå under serien var mer någon slags mental blockering. Vi hade ett par matcher där vi blev nollade och till slut satte det där sig lite i huvudet. Och när det väl blivit så, så sitter det hårt. Men när vi gick in i den här serien så kände vi och visste vi att vi kan visst göra mål på dem. Och det har vi gjort.

Så det är ingen större ändring av spelet som ligger bakom kvartsfinalledningen alltså?
– Nej vi följer exakt samma gameplan som vi har haft hela säsongen men av någon anledning så funkar det bättre nu i slutspelet. Jag önskar jag kunde förklara skillnaden i övrigt men jag kan inte komma på vad det är som gör att det funkar nu. Vi har tränat likadant hela säsongen, nött på. Och när vi väl har fått upp farten och lyckas hålla ihop alla och spela som ett LAG få funkar vår gameplan extra bra.

  (McDonell och Salmonsson. FOTO www.jesperzerman.se)

Nu har ni tre segrar i rad. Ni åker upp till Luleå med 3-1 och kan avgöra nu på söndag redan. Hur stor mentalt övertag är det?
– Det är klart att det är bra för oss att ha en 3-1-ledning när vi åker dit upp nu, det är en bonus för oss. Men samtidigt så är de proffs, de kommer inte ge upp. De kommer komma ut med sina fans bakom sig och bjuda upp till en bra match. De kommer inte vika ner sig.  Det gör man inte. Kolla bara hur det var förra året när Luleå ledde med 3-0 mot Djurgården och Djurgården kom tillbaka, kom upp till 3-3 i matcher och sånär vände hela kvartsfinalserien. Alla här har spelat slutspel tidigare i sina karriärer, vi vet vad som gäller. Så vi ska bara åka dit på söndag och köra som vi har gjort och döda matchen från början.

En sak jag har noterat är att ni skippar det traditionella invänta hemmalagets offensiv och istället har spelat mer aggressivt och tagit fler initiativ själva än man ofta gör på bortaplanen?
– Jo men det är ju just det där, att vi följer vår gameplan oavsett vad som händer eller var vi är. För även om man är försiktigare borta och inte spelar med kanske lite stor risk som hemma så handlar det i grund och botten ändå om att inte ta för stora risker, utan vi ska bara vara lite kalla och vänta på deras misstag så får vi chanser till slut. Och det är ju skitsamma med hur många mål man vinner. Tar vi matchen på 1-0 så fine. Får vi bara en enda vettig chans på hela matchen, då fine, då väntar vi på den och tar den.

Men har ni pratat om att vara lite mer aggressiva?
– Nja, vi har mest pratat om att hålla oss till samma gameplan. Nu kanske det inte ser ut som att vi gör det alla gånger men det är tanken och vi försöker verkligen att hålla oss till den. Som i dag, hade vi kommit ut och spelat risigt inför alla de här fansen hade vi fått smita ut bakvägen och skämmas. Och det vill vi ju inte. De är ett sånt enormt stöd och ger oss sån energi så det finns inget annat än att ge järnet enligt den gameplan som vi har. Det räckte ju med minsta lilla grej så bara exploderade det på läktaren!

Och självklart kom ett dån vid Kent McDonells 4-1 mål också. Han har ju totalt tio mål under grundserien men har levererat extra bra under slutet av säsongen.


  (McDonell och Salmonsson. FOTO www.jesperzerman.se)

Så här ser hans stats ut:

Kent McDonell (10 mål i serien plus 2 i kvalserien)
27/10 Timrå (b) 2-2 pp1
19/11  Modo (h)  2-3 pp1
10/12 Luleå (h)  1-0
28/12 Frölunda (h) 4-1
3/1 Brynäs (h) 1-0
14/1 Modo (h)  3-6
26/2 Timrå (h)  6-2
28/2 Brynäs (b) 2-3 pp1
6/3 Skellefteå (h) 1-0 pp1, 2-1 pp1

SLUTSPEL
14/3 Luleå (b)  0-2
16/3 Luleå (hemma) 4-1

Som ni ser har McDonell ökat på sin poängskörd mot slutet. Varför vet han inte men hittar något att skoja lite om när jag och fotografen funderat så det knakar.


– Möjligen har jag hittat ungdomens källa, ha, ha skämtar Kent McDonell och fortsätter:

– Nä men jag har bara fått en massa chanser och har tur att de har gått in nu på slutet. Sedan har jag ju lagkamrater som spelar riktigt bra och det underlättar ju för mig med. Som Salmonsson, han har varit riktigt bra i slutspelet. Sedan har jag spelat med flera olika centrar – Rasti är ju skadad och Jocke blev ju sjuk så Steen fick byta kedja men det funkar bra ändå!  Sedan jag har fått spela pp med Rosén, Gynge och Tärnström…då är det lätt. Man behöver bara stå där beredd att styra in puckar så kommer dem. De har varit outstanding hela säsongen, så det har hjälpt mig också.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Säger bara: Se och lär dif när det gäller publiktryck och uppslutning!
6200 i säsongens så här långt viktigaste match. Ha ha ha ha ha ha ha. Snacka om att svika laget när de behöver det som mest.

Vi väntar med att ge vårt stöd när laget behöver det som mest. Räkna med fler utsålda Hov denna säsong!

Marie Hallman sa...

anonym: Med tanke på att AIK haft mestadels 3500-4000 på sina matcher känns den där kommentarern väldigt malplacé

DIFs snitt denna sässe 7723, AIK 5450

så lägg ner skitsnacket. Kul att det kommer många AIK are nu men var är de när de behövs under de andra 55 omgångarna??

Marie Hallman sa...

Jag tycker DIF har haft ett fantastiskt stöd, trots att det grinat emot. Kul att det är fullt på AIKs matcher nu men som sagt, kom gärna även övriga matcher.

Anonym sa...

Marie, nu handlar det om säsongens viktigaste matcher - inte en grå gäspig transportsträcka i serielunken med 50 000 matcher. Det är så folk känner kring seriespelet. Förstår att folk inte har tålamod att sluta upp till alla matcher då. Det är när det VERKLIGEN GÄLLER NÅGOT i stora matcher som stöttningen varit manngrann hos AIK. Både när det gäller derbyn och viktiga matcher i slutspelet.

Sen är ju inte difs siffror helt korrekta. Det vet både du och jag. De kryddar ju siffrorna med ett par tusen ungefär - ta derbyna som exemepel. 13850 har de angett på två av sina tre derbyn Så många har det varit tekniskt omöjligt att ta in i Globen. Däremot har AIK alltid angett korrekt publiksiffra i derbyna. 11428 kunde tas in till det första derbyt var max publiksiffra till det de första derbyna.

Till fjärde och femte derbyt hade avspärrningarna gjorts om och 12079var max.

Så om dif saltar sina derbysiffror, vad är det då som säger att de inte saltar sina "vanliga" siffror också?

Så det är helt skitsamma vilket snittet är under säsongen när nuffrorna inte stämmer för dif. Dessutom handlar det om att ge stöd till sitt lag när de som bäst behöver det. Och att då inte sluta upp totalt till sitt lags viktigaste match för säsongen så långt måste väl även du erkänna är lite pinsamt.

Och du skriver: "Var är de när de behövs under de andra 55 omgångarna". Behövs? Mig veterligt är vi klara för slutspel. Dif som hade stort följe är klara för kvalserien. Att ha stort publikfölje är ingen självklar garanti för framgång, det visar väl detta om något. Och som jag skrev - det är i matcher som gäller något stort som det är viktigt att stötta laget. Inte i omgång 24 en regnig oktoberkväll.

Peter sa...

Ni ganagare är för roliga, ni har de 3 sämsta publiksiffrorna i elitserien denna säsong, och ni ska vara över allt....jo, jo

Marie Hallman sa...

anonym: Det märks att du är en medgångssupporter.

Det är de som resonerar som du. Eller fråga Gozzi vad han tycker om de luckor på 3-4000 tomma stolar som har varit under säsongen

Jag har för övrigt varit på både AIKs och DIFs hemmamatcher på HOVET och där har man tydligt sett skillnaden. Runt 6-7000 under serien för DIF, runt 3-4000 för AIK.

De siffrorna om några är pinsamma för AIK - som var nära att hamna i kvalserien precis som de var nära att hamna där förra året.

JAg vet att AIK spelarna tycker det är trist när folk resonerar som du och struntar i laget under serien. Jag förstår dem.