tisdag 13 mars 2012

KVARTSFINAL 2 AIK - LULEÅ 4-2 (0-1, 3-0, 1-1)

 (Kamp om varje millimeter. FOTO www.jesperzerman.se)

Matchen: MMMM
Målvakter: Viktor Fasth, AIK 93,33 % och David Rautio, Luleå 87,88 %
Publik: 8 094 (fullsatt)
Domare: Wolmer Edqvist och Mikael Nord

  (Blomdahl var överallt FOTO www.jesperzerman.se)

Bäst i AIK
MMM Oscar och Victor Ahlström, f, Patric Blomdahl, f.
MM Viktor Fasth, mv
M Tobias Viklund, b

Bäst i Luleå: Niklas Olausson, f.

FÖRSTA PERIODEN:

 
  (Salmonsson vs Luleå. FOTO www.jesperzerman.se)

... Johannes Salmonsson, som var bänkad senast uppe i Luleå, var tillbaka i laget. Jag var ju på Hovet på förmiddagen för att filma lite kvalseriesnack med DIF och då taggade Salmonsson upp inför matchen genom att springa och hoppa uppför trapporna på Hovet.

...De enda namn som fanns på AIKs frånvarolista var backarna Fredrik Svensson och Christopher Aspeqvist.

... Luleå ställde David Rautio i mål. Det var han som stod när AIK vann den enda matchen man tog av fem i serien mellan lagen. Och han fick kapitulera igen.


  (Honken Trophy till Viktor Fasth. FOTO www.jesperzerman.se)

...Viktor Fasth fick ta emot priset som årets målvakt i elitserien. Oerhört stort för mig (som var med som ledamot i styrelsen för Hockeyjournalisternas Förening) att få stå bredvid Honken Holmqvist och dela ut det tillsammans med den gamle stormålisen! Och kul för Fasth att få priset, han pratade lite med Honken där ute och sa något till mig med men det var sånt liv på läktarna att jag inte hörde vad!


 (Gynge skäret före FOTO www.jesperzerman.se)

.. Rapp inledning från båda lagen och snygg solokörning av Tobias Viklund genom Luleå försvaret efter några minuter. Dock utan att komma hela vägen fram.

...Heta känslor och riktigt irriterat knuffande och puffande redan efter 3.57 nere vid Luleåmålet.

...Lite råddigt i AIK-försvaret i inledningen. Kändes som att det var så mycket vilja att det blev förmycket emellanåt.


  (FOTO www.jesperzerman.se)

... Luleå fick kvällens första pp i den här kvartsfinalen också. Den här gången var det Daniel Rudslätt i båset, för tripping

...Bra läge för Toni Koivisto efter 8.33 men finländaren dribblade sig rakt in i Fasth benskydd.

... 1-0 (9.00) Toni Koivisto (Sebastian Enterfeldt, Niklas Olausson) Spel 5 mot 4.  Skott, från höger styrning bort mot högerstolpen där Fasth inte får fast i pucken, som går på retur ut till höger där Koivisto står och kan lyfta upp pucken i nättaket.


  (Högt tonläge. FOTO www.jesperzerman.se)

...Oscar Ahlström gjorde två mål i första kvarten, en kvart in i den här kvarten, bröt han igenom Luleås kött mur vid rödlinjen och fick iväg en puck som strök strax utanför Luleåkassen.

... AIK fick sitt första pp i slutminuten av första....

ANDRA PERIODEN

... och fick därmed inleda andra i pp. Det gav en kvittering.


 (Jubel efter 1-1. FOTO www.jesperzerman.se)

...1-1(1.27) Christian Sandberg (Kent McDonell, Rastislav Pavlikovsky) Spel 5 mot 4.  Sandberg skickar in en puck mot bortre stolpen till Daniel Bång men han styr inte in målet, det gör Luleåspelare Niclas Wallin när han dyker fram för att rensa, men istället får till en klockren styrning med sitt blad.

...Viktor Fasth hade lite trubbel med masken. David Engblom, numera matris fixade. Apropå det här med att bära kulturer vidare i en förening.


  (Salmonsson upp å ner. FOTO www.jesperzerman.se)

 ...Johannes Salmonsson hade hur mycket energi som helst när det gällde sig att bryta igenom Luleås strikta och kompakta försvarsmur.

...Daniel Bång hade chansen att peta in pucken i pp, vid ena stolpen men där täckte Rautio bra samtidigt som Bång inte riktigt fick styr på pucken.


  (Oscar Ahlström har gjort sitt tredje mål i kvartsfinalserien FOTO www.jesperzerman.se)

...2-1 (6.17) Oscar Ahlström (Victor Ahlström, Tobias Viklund) Victor får igenom en puck framför Rautio, där står Oscar och lurar och snor åt sig pucken och lägger in den stora luckan bredvid Luleåmålvakten.


 (Fullsatt. FOTO www.jesperzerman.se)

... Galet tryck på Hovets läktare. Nästan som när AIK gick upp. Och det såg befriande känslosamt ut när spelarna slängde sig om varandra i ren glädje efter målet.

... 3-1 (12.05) Daniel Rudslätt (Victor Ahlström, Tobias Viklund) Victor Ahlström står bakom målet och tänker skicka pucken över målet, via målvaktens rygg i mål, men pucken studsar på någon eller något, flyger över Rautio och ner framför keepern i stället. Där dyker Rudslätt upp och rakar bara in pucken i mål.


 (Jubel efter 3-1 FOTO www.jesperzerman.se)

...Friläge för Luleås Jonas Berglund men han blir hakad och Luleå får pp kort efter 3-2 målet. Lite dåligt av AIK att dra på sig den, de tappade lite momentum där.

...Skott i stolpen av Simon Hjalmarsson under Lulås pp.


  (Pavlikovsky med nacksmärtor FOTO www.jesperzerman.se)

... Perioden avslutades tio sekunder före utsatt tid. Detta efter att Luleås Chris Abbott satt in en tackling i ryggen på Rastislav Pavlikovsky som då flyger med med huvudet före in i sargen bakom målet. Och blir först liggande orörlig på isen men kan sedan röra lite på armar och ben.

... Pavlikovsky hade dock nacksmärtor och fick huvudet fixerat av ambulanspersonelen innan han rullades sakta, sakta ut på bår. Samtidigt började Abbott dividera med domarna om sitt matchstraff. Respektlöst tycker jag. Rapporterna från sjukhuset var dock lovande under kvällen. Ingen förlamning till att börja med och som det lät inga skador på ryggmärgen.


 (Fixerad nacke, bårfärd och sedan röntgen på sjukhuset. FOTO www.jesperzerman.se)

TREDJE PERIODEN
... inleddes med de tio sekunder som blev ”över” efter avbrottet i andra. Samt då 10 sek plus 4.50 i pp för AIK på grund av Abbotts matchstraff.

... AIK började jubla för mål av Kent McDonell efter 2.17 av tredje men det blev washout eftersom domaren varit snabb och blåst när pucken var tillfälligt under benskydden på Rautio. När den gled ut klippte kanadensaren till men alltså försent.

... Inga mål av AIK under det femminuters överläget alltså.

...Det kändes nästan om att känslorna svalnade lite efter det som hände med Pavlikovsky. Blev mer spel och mindre med gruff.

...Mycket uppoffrande AIK-spel när Luleå fick pp halvvägs in i tredje. AIK låg, stod, snubblade och slet samtidigt som man täckte,  kastade och bröt puckar. Det är också hockey när det är som bäst.


 (Liwing och Kent McDonell. FOTO www.jesperzerman.se)

...4-1 (13.52) Jonas Liwing (Johannes Salmonsson, Joakim Nordström)  AIK kommer med tre spelare på rad, Liwing längst ut till vänster lägger in pucken mot mitten och där kommer… Luleås Sebastian Enterfeldt, sticker fram klubban, ställer sin målvakt som gått åt höger helt och styr in pucken. Och drar – helt förståeligt – klubban i sargen av frustration.

…Jonas Berglund sätter pucken i stolpen för Luleå med 5.06 kvar…

… Tobias Viklund gör detsamma för AIK med 33 sekunder kvar till full tid.


  (Hoppfull duell. FOTO www.jesperzerman.se)

… 4-2 (19.43) Sebastian Enterfeldt (Toni Koivisto, Johan Fransson)  Spel 5 mot 4 . skott av Koivisto, retur som Enterfeldt kastar sig fram och trycker in pucken.

Skotten i matchen 33-30 (8-11, 11-10, 14-9)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt med seger. Nu piskar vi lapparna i fyra raka.

Hur går det för dif i slutspelet då? Nej förlåt de tog ju sig inte ens dit, utan till en annan serie där de får möta bajslag som Bofors, Örebro och Rögle... Det är på den nivån dif är nu.

Ha ha ha hah ha ha ha ha ha.

Marie Hallman sa...

Anonym: Jag förstår inte varför du inte kan glädja dig åt AIKs framgångar utan att pissa på DIF. Varför är det så för så många i AIK? Ger fadd smak tycker jag. Lägg energin på att lyfta AIK i stället, det lär de behöva blir tuff serie det här

Mathias sa...

Marie, tror nog många AIKare känner lite revansch när AIK nu är i toppen och Dif håller på och åka ur.. förut har vi harvat i AS så det är väl klart att många gnagare gläds lite extra just nu när Dif är nere i skiten samtidigt som det går bra för oss. Håller dock med dig om att det var onödigt att skriva på din blogg..

Samtidigt kan du inte skriva att det INTE hade varit likadant om läget hade varit det omvända, du skrev "Varför är det så för så många i AIK?" Det hade varit EXAKT samma sak om det varit det omvända och jag vet att mååånga gårdare är likadana. Den stora rivaliteten mellan lagen har gjort det så att man nästan har mer skadeglädje än att bara istället glädjas åt sitt eget lag. Men det är väl lite av charmen med stockholmshockeyn/fotbollen, HAT,KÄRLEK,PASSION på samma gång!

Mycket bra jobb för övrigt Marie, uppskattas enormt. Tackar..

Marie Hallman sa...

Mathias: Av de kommentarer jag får så har det genom året varit fler skadeglada AIKare än Djurgårdsfans men det är kanske inte representativt. Men oavsett vilket så visst förstår jag att man är glad och jag hoppas alla i AIK verklgien njuter nu, men passa på och njut mer av AIKs framgånger än DIFs olycka. Allt svänger snabbt, det vet inte minst DIF. Vem trodde, för två år sedan när man var en match från guld, att det skulle se ut så här i år?!
Ja du hajjar.
Sedan är jag glad för engagemanget hos både AIKoch DIF fans, det engagemanget kryddar matcherna enormt så det uppskattas!

Marie Hallman sa...

Mathiat och tack själv för att du läser!!!