lördag 10 mars 2012

Sandberg inför kvartsfinal ett: "Det finns inte på världskartan att man lägger sig ner och känner efter"


 
(Sampa längtar till nersläpp. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Slutspelsdags och AIK har åkt upp till Luleå för första kvartsfinalen. AIK har ju bara lyckas göra mål på seriesegrarna i en match under vinterns fem första möten.  Men när AIK vann med 3-2 hemma på Hovet den tionde december gjorde först Kent McDonell, sedan Christian Sandberg och Daniel Bång mål.

Jag åkte till Hovet och träffade ”Sampa” i torsdags. AIK-forwarden skadade smalbenet den 14 januari och gjorde inte comeback förrän i sista serieomgången i tisdags.  En efterlängtad match visade det sig efter att ha tränat och tränat allt annat än det han helst hade lust med:

– Jag hann väl egentligen köra två riktiga träningar, för fullt innan matchen. Sedan har jag varit på is ganska länge, i vad kan det vara… i två och en halv veckor eller något då jag har åkt skridskor. Det har ju inte varit att åka för fulla muggar utan det har mer varit att vara ute och känna på grejorna. Och få lite isvana så man inte är borta från det alltför länge. Men det kändes bra ändå på matchen och kändes mycket bättre än jag trodde det skulle göra, med flåset och orken och allt vad det är så jag har lite kvar att jobba på.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Hur öm var du dagen efter?
– Det var inte så farligt ändå. Förhoppningsvis har jag ganska bra grunder att luta mig tillbaka på men det är inte optimalt när man är borta så länge och man kan inte köra alla grejer som man vill köra men jag tycker det hängde ihop ganska bra ändå och jag var jäkligt glad att jag fick spela match. För jag saknade det som sjutton, det var så länge sedan.

Spelar det någon roll att du hann spela en match innan slutspelet?
– Ja definitivt om jag hade valt själv hade jag gärna spelat fler för jag tycker ändå att det är liksom pang på annars. Det är skönt att ha en match innan. Egentligen är det ingen skillnad men det är skönt att få starta lite och framför allt eftersom jag inte hade haft så många träningar heller, att få känna lite på matchpulsen och allt det där. Det skiljer sig lite från träningen definitivt, säger Sandberg.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Att Luleå skulle välja AIK var ingen skräll. Har man nollat ett lag i fyra av fem matcher och det dessutom var det bästa laget att ta ur en resesynpunkt, ja då tar man ju det laget. Men när vi pratat om den match där AIK vann och gjorde mål kommer Sandberg först inte ihåg att han satte en av tre puckar…

– Gjorde jag mål då? Jag vet att Bång gjorde det, men det kan stämma, säger han med ett skratt.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Hur AIK ska göra mål nu, har Sandberg bättre koll på:
– Vi ska försöka spela vårat spel så gott det går. Det kommer bli en jäkla utmaning och det kommer bli tufft och allt men så är det för alla lag och vi fokuserar bara på vårt egna spel och det vi kan påverka och det gäller att göra det ännu bättre än tidigare.

Men vad ska ni göra då?
– Nä men det gäller som alltid att åka mycket skridskor och som du var inne på att kanske ta puckarna lite snabbare från hörnen, in på mål. Det blir lätt ofta tendenser att man hamnar i hörnorna och snurrar… jag menar ibland kan det vara jäkligt bra också och skönt i vissa matcher att få lite snurr och även om man inte kommer till de där farliga lägena så är det bra att få ha pucken i anfallszon och röra runt lite. Men det får inte pågå allt för länge utan man måste förr eller senare ta sig in på mål.

Hur får man åt sig pucken tidigare?
– Jo men oftast när man fastnar i hörnorna så hänger det ihop med att … när man kommer in i zon, att man då letar sig dit (till hörnorna) på en gång. Och det är därför som man fastnar i hörnorna. Jag tror att när man kommer in i zon ska man försöka få lite mer avslut direkt och försöka gå på mål mer direkt istället för att direkt söka sig till hörnorna. Det gäller generellt att det är en grej vi kan bli bättre på och det gäller oavsett vilket motstånd vi har, att vi måste vara lite hetare i de situationerna.


 (FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

När AIK körde sin sista träning spelade TV4 in trailers inför VM i Globen. Expertkommentatorn Arto Blomsten stod och kollade på AIKs träning mellan tagningarna och menade att Gnaget var chanslösa mot Luleå.

Han menade att det inte gå att vinna fyra matcher mot en köttmur, det mindes han från sin tid i DIF när de spelade ett 1-3-1 som knäckte de flesta motståndarna. Orsaken? Att det är för jävla jobbigt att orka vinna fyra av sju såna matcher.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
När jag berättar det för Sandberg skrattar han bara:

– Jomen det är klart att det går (att vinna). Det ska vi bevisa, eller hur?! Vi får utvärdera vårt spel och spela som vi ska göra…

Men det kommer ju bli sjukt fysiskt jobbigt?
– Jo det kommer det att bli men det är det ju alltid i ett slutspel. Det är många matcher, det är tätt men det är ju det man har jobbat för hela året att få spela ett sånt här slutspel. Och det är… man ska bara in njuta och försöka vinna matcher och ha så roligt som möjligt.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
I match sex när benen är slut, armarna spagetti och hjärnan går på tomgång, hur ska ni orka en sån match till då?
– Nä men det … det kommer per automatik. Det gör ju det. Det finns inte en chans, det finns inte på världskartan att man lägger sig ner och känner efter. Det kommer vara benhårt, det kommer vara tufft och det är alla medvetna om.  Jag tror alla hockeyspelare är medvetna om det. Ibland går det lite tyngre men det gäller att jobba sig ur det och göra så gott man kan.



Vad är det som gör att ni inte viker ner er när tröttheten börjar spela in?
– Jag tror det är en bra grupp och bra skall på alla. Jag tror det är det som det handlar om att man tror på det man gör och alla vill samma sak.

Du var med förra året, vad lärde du dig då i ditt första slutspel?
– Att det var tufft och tätt och förbaskat roligt. Jag tror det är bra att ha med sig en sån erfarenhet. Det är alltid nyttigt och man vill alltid göra det man har gjort tidigare bättre. Det båda gott. Annars ve jag inte om jag lärde mig så mycket. Jag tycker mest att det var jäkligt kul. Och på något sätt känner man att det är slutspel också. Dels runtomkring, det blir mer intensivt och man känner det i kroppen på något sätt. Det är precis det som man har gått och jobbat för hela säsongen. Det är därför det är så kul också.


(FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
Att AIK är uträknade redan tar de bara som tändvätska:
– Det var väl samma sak förra året var folk trodde, men visst kommer det att bli tufft. Fast det har ingen betydelse vilka vi möter tror jag. Vi kan bara fokusera på vårat spel och det vi ska göra.

Inga kommentarer: