onsdag 14 mars 2012

Sex lag - två platser att slåss om. Här är kvalserielagen

 
(Djurgården tränar i måndags. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Det blev inget Oskarshamn. Det blev Rögle som tog sista kvalserieplatsen. En mental härdsmälta i Oskarshamn och en galen vilja hos Rögle kastade om tabellen i förkvalet rejält.

Det blir alltså Leksand, Örebro, BIK Karlskoga, Rögle och Timrå som Djurgården får möta i kvalserien som börjar på torsdagen.



(DIF börjar på Hovet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


DIF börjar ju hemma mot just Rögle som har spelat sex tuffa matcher på nio dagar. Om det är bra eller dåligt visar sig först på torsdag men jag nog Rögle kan flyta fram på ren och skär vilja åtminstone i starten av kvalserien. Deras stora utmaning blir att behålla orken i hela tio omgångar när de redan har gått genom förkvalsmangeln.

Jag såg i Nerikes Allehanda att Örebro sålt slut på biljetterna till första matchen, precis som DIF och som förmodligen även de andra lagen kommer göra. Det kommer bli en sjukt het serie detta.

Vem vinner då? Jag tror - baserat utifrån vilka lag som spelarna har på pappret att DIF håller sig kvar i elitserien, samtidigt som Timrå, Örebro och Leksand gör upp om den andra platsen.

Rögle tror jag har kört slut på sig, titta bara på Mora som gick som en raket genom förkvalet förra året, kändes lika taggade då som Rögle gör nu och ändå bara tvärdog i kvalserien när det gick emot direkt.

Bofors har gjort en enorm prestation som ens tagit sig till kvalserien på en av de tre topplatserna, det var det nog väldigt få förutom laget som trodde på. Frågan är om ens alla där vågade tro. De kommer säkert ställa till det, framför allt i början men att de skulle samla ihop mest poäng på tio matcher tror jag inte (kan så klart ha fel men det känns lite för bra för att vara sant).

Vad kan man säga lite kort om lagen då. Så här ser jag det (i bokstavsordning):


(Bellissimo i Nobelhallen. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

BIK Karlskoga - eller Bofors som alla ändå säger:
Ett rivigt hårt jobbande lag som kommer ställa till mycket oreda för och verkligen störa de andra lagen.  En lagmaskin framför allt som kommer vara otroligt jobbiga att möta med sin aggressiva spelstil,  men de saknar kanske den yttersta spetsen som kommer krävas för att ta en plats i elitserien.  Målvakten Bellissimo kan dock bli en joker.


 (DIF på Hovet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Djurgården:
Har haft en mentalt tuff säsong där allt gått i baklås. Men man har seriens bästa målvakt i Wesslau, man har ett galet publikstöd och lyckas Challe Berglund lösa upp knutarna i offensiven samtidigt som laget håller sig till det försvarsspel man har haft på slutet så borde det räcka för att ta de runt 20 poäng som jag tror kommer behövas. Challe Berglund har erfarenhet av kvalserien från förra året med Modo. Väldigt viktigt, det här är trots allt i mångt och mycket en mentalt jävligt jobbig serie för elitserielagen och då krävs någon som båda kan förbereda laget för det tunga som väntar, samtidigt som han plockar fram ett självförtroende som lyfter laget. Jag tror  - man vet fan aldrig i hockey - att Challe kommer lyckas.


(Hanses käkar mellis mitt i i träningen i Leksand. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Leksand
Har en fin mix mellan unga egna talanger som Filip Forsberg och Eric de La Rose och tungt rutinerade pjäser som Mattias Timander. Har smugit fram under radarn och hamnat lite i skuggan av Malmö under serien. Det tror jag Dalalaget har tjänat på. De har fått bygga i lugn och ro när allt fokus varit på Malmö och Leksand.
Leksand har även allsvenskans formstarkaste målvakt i Erik Hanses. Plockar in Forslund som extra stöd under ks. Frågan är om de har det där lilla, lilla extra i laget som gör skillnad eller om de får nöja sig med 3:e, 4:eplatsen? 


 (Rögle har genomgång i Lindab arena inför bortamatch. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Rögle
Har haft tuffaste vägen hit genom förkval och sex mördarmatcher på  nio omgångar. Surfar på ett gigantiskt självförtroende efter storsegern och avancemanget till kvalserien senast, det tjänar de på. Har å andra de mest slitna kropparna, när tar det ut sin rätt? Jag gissar på halvvägs i serien om de får en bra start. Blir starten dålig tror jag Rögle klappar ihop direkt trots att de har spännande spelare i laget som Ted Brithén, Eric Himelfarb André Brendhede och Daniel Sondell.


(Timrå laddar i EON Arena.. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Timrå 
Hade 20 pinnar färre än DIF efter 55 omgångar. Var klara tidigt  men en del av den usla poängskörden kan förklaras av just det. Man gav upp är det inte fanns något att spela för helt enkelt och måste nu varva upp. Det blir den stora utmaningen, det är ju inte bara att trycka på en knapp. Har rutin i spelare som Pelle Hallin, Matt Murley och Mat Robinson och young guns som JVM-hjältarna Max Friberg och Jeremy Boyce Rotevall. Har klar chans att hålla sig kvar men de riskerar att bli rejält indragna i streckstriden. Laddade förra veckan med en dag på isen med pilkning med mera. Fredrik Bremberg har ju börjat träna igång lite efter sin hjärnskakning vi får se om han hinner spela.


(Örebro on tour, firar seger i Tingsryd.  FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Örebro
Spelskicklig lag med många individuella spetsar,  en taktiskt skicklig tränare och ett ruggigt vasst power play. Har många kreativa spelare men målvaktsspelet som var outstanding i början av säsongen svajjade lite på slutet. Oklart varför. Har haft svårt att motivera sig och hålla i gång vinstsviten i slutet av serien men blir livsfarliga nu när det gäller. Och Conny Strömberg kan göra precis vad som helst på isen, blir en attraktion. Emil Kåberg har tung rutin från SM-gulden med Färjestad, en viktig pjäs som kommer leda laget. Tränaren Peter ANdersson  har både spel och ledarerfarenhet från kvalserien med Malmö. Han har tung koll vilket fokus som kommer krävas, sedan ska han "bara" få spelarna att göra det med...

En sak är säker att det kommer brinna av bara helvete om den här segern. Hetta, äregirighet, lite ångest, en massa glädje och två hägrande elitserieplatser. Ni hajar. Måste ses.










3 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, vore kul att höra din åsikt kring det faktum att Klasen kallade Oskarshamn för horor och för att laget orsakat den största hockeyskandalen i Sverige någonsin. Borde han inte bara knipa käft och se till sitt eget lag och sin egen prestation i stället? Och som lagkapten ska man väl verkligen inte göra såna uttalanden. Eller vad säger du?

Marie Hallman sa...

anoym: ja om Oskarshamn fick en mental härdsmälta på planen så fick han definitivt en efter matchen. Malmö har bara sig själva att skylla, hade de tex vunnit mot Oskarshamn så... ja jag tror alla förstår. De hade 52 seriematcher och sex förkvalsmatcher på sig att reda ut detta, att de sedan sätter sig i en sån här sits är ingen annans fel.
De kunde ju ha ångat på mot ett totalt håglöst VIK med noll stöd på läktarna och gjort fler mål men la liksom av efter fyran. Var nöjda trodde det skulle räcka i stället för att ånga på. Det är väl lite typiskt för deras säsong.

Att Oskarshamn ens ledde förkvalet var ju en jätteöverraskning, att man då rasar ihop helt när det väl rasar är ingen skräll.
Hade Osk. vunnit hade Malmö ändå missat men nu när man inte orkade stå emot och vinna rasade allt. Har hänt förr och kommer hända igen, det har inget med Malmö.

Jag gillar ju verkligen Linus annars, men där var han fel ute tycker jag.

Marie Hallman sa...

har inget med Malmö att göra skulle det stå...