fredag 2 mars 2012

Wesslau: "Det är ju lite kvalserieaktigt läge nu med"


( Wesslau fotad tidigare i vinter. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Strafftorsk mot Timrå, omkörda av Linköping, nere på kvalplats igen en pinne efter LHC. När det som inte fick hända ändå hände förklarades det med att stundens allvar tyngde. Frågan är ju hur tungt det inte ska bli i kvalserien då i fall Djurgården slutar där. Men Gustaf Wesslau tror inte det blir värre. Trots allt:

– Nä, det här är lite samma sak. Jag tror inte känslan (av stundens allvar) blir annorlunda i kvalserien än den är nu. Inte om man tänker positivt och det måste man göra. Det är ju lite kvalserieaktigt läge nu med, det känns som ett förkval i alla fall, säger Djurgårdsmålvakten.


Och fortsätter:

– På egna händer och fötter tror jag inte att det blir mer nervositet och ångest då än det är nu men jag kan bara prata för mig själv.

Att kvalserien avgörs i hallar som betongbunkern Nobelhallen i Karlskoga där det är trångt, skitigt, hembränt på läktaren och alla njuter i fulla drag av att få försöka förnedra Djurgården är sånt men får räkna med om det nu blir spel där.

– Så är det ju. Men så är det ju i elitserien också. Djurgården är en stor och anrik förening, det är en förening alla vill slå, det är som det är. Det får man ta då. Jag tänker inte oroa mig för det nu, för hamnar vi där så har man fått oroa sig två gånger för samma sak, säger Wesslau.

 
( FOTO ANDREAS GRANDIN)

Han kommer hålla en positiv attityd till de två matcher som är kvar, måste göra det, vill göra det. Även om han så klart vet hur jobbigt läget är för såväl laget, föreningen som fansen:

– Jo det är ju som du säger, vi har det inte helt i egna händer eftersom Linköping måste förlora för att vi ska gå om dem, så är det ju. Så de matcher de spelar, de håller man koll på men det enda vi kan göra är att vinna två raka. Det är bara att göra det.

Vad talar för att ni ska lyckas med det – med plattmatchen mot Timrå på näthinnan?
– Jag förstår att man tänker så men fast vi spelade dåligt i går och folk inte är nöjda och vi inte sprakar så mycket så tycker jag ändå, jämfört med tidigare när det har gått emot att vi spelar bättre. Förr när det har gått emot så har vi fallit ur ramarna, tappat spelet och börjat köra solorace, säger Wesslau och fortsätter:

– Nu är det lite mer att vi ändå håller ihop hela vägen. Det var det som gjorde att vi trots allt bara släppte in ett mål. Vi hade så mycket is i magen, om man nu kan använda det uttrycket, vi hade så mycket tålamod att vi fick den här chansen på slutet och utnyttjade den, och gjorde mål. Så tålamodet räddar en poäng åt oss, det var den positiva biten plus att vi har tagit poäng i fyra raka matcher. Det har vi inte gjort tidigare den här säsongen.

 (Ölvestad har precis  kvitterat till 1-1 mot Timrå. FOTO ANDREAS GRANDIN)

 Det känns ju som en klen tröst förmodligen, för de fans som med ångest ser kvalserien komma rusande. Men det gäller att hitta det positiva som finns.

– Spelet stämmer inte alltid med det vi vill göra, förr har vi inte fått ihop spelet, nu är det lite nerver inblandat som gör det ännu svårare. Men alla måste göra det enklare, verkligen, verkligen kriga. Det är ett bra uttryck i det här läget.

Samtidigt så får ni inte spänna er så det låser sig av den anledningen?
– Sant, men det kan nog släppa lite. Vi ska inte tokköra men med kriga menar jag att fullfölja varje tackling, varenda åkning hela vägen fram, se till att vara i skottlinjerna när det är möjligt, det är lite så. Att vara noga med smådetaljerna. Det är ju det här med psykologi som man slåss emot nu. Det negativa och det positiva, det är därför det låser sig och det är därför spelet blir lidande. Men det jobbar vi ju med, vi jobbar med att få bort det där spöket i hjärnan men att det låser sig kan hända även den som har starkast psyke eller som har läst kurser i psykologi på universitetet.

( FOTO ANDREAS GRANDIN)
 
En av få som har stått riktigt stark hela säsongen är dock Gustaf Wesslau själv. När måltorkan har grasserat framåt har han sett till att stoppa puckarna bakåt. Det ser självsäkert ut och det är ett gott förtroende för den egna insatsen som är grunden:

– Jag vet inte vad som försiggår i utespelarnas huvuden men de är ju mer beroende av varandra än jag. Har någon en dålig dag eller är nervös så kan hela femman bli påverkad av det. Jag är väl lite mer så att jag bara har mig själv att tänka på egentligen. Om det kan göra någon skillnad. Jag kan bara stå där och låta spelet komma till mig. Så just det gör det lättare samtidigt som man vet att ett misstag från mig kan göra det jobbigt för övriga laget också. Men just de tankarna får man slå bort.

Hur gör du det?
– Alltså nu har man ju blivit några elitseriesäsonger och elitseriematcher rikare. Man har ett grundspel att luta sig emot, som man kan tänka på istället. Bara du förbereder dig rätt, käkar bra, sover bra och spelar efter de grunder och linjer som man har i sitt eget spel så vet man att det funkar på den här nivån och det har fungerat bra på slutet. Håller jag mig bara till det så kommer nog min bit att vara bidragande till lagets framgång. Sedan måste man pusha och hjälpa laget, men man måste vara klar på sin egen insats också så att man kan pusha de andra också. Det är tungt ibland att vara målvakt, man är antingen hjälte eller syndabock men i det här fallet kan det vara lite lättare eftersom man inte är lite beroende av medspelarna som de är av varandra.

Lite är det kanske ödets ironi att både DIF och LHC har kvar att möta Modo och HV71.  Det gör ju förutsättningarna väldigt likvärdiga sportsligt i alla fall:

– Ja man kan ju fundera på det där men jag har ingen aning. Det gör ju i alla fall utgångsläget lika och bästa laget vinner väl då!

1 kommentar:

Moa sa...

Kriga Djurgården! Vi tror på er