onsdag 18 april 2012

Fredric Andersson: " Jag ska ta mycket ansvar och göra de andra bättre"


(En något yngre upplaga av Andersson... som då var i fjärde line men nu ska vara en av de ledande spelarna. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Jag fick inte tag på Fredric i går som var späckad med stök och bök för honom, men nu har vi hunnit snacka lite över telefon om återkomsten, hans roll i laget, värvningar och annat.

Och att han kommer tillbaka till klubben i sitt hjärta känns:


– Bra! För jag vet att jag kommer att få lira och jag kommer att få ta ansvar och känna de där känslorna man vill känna när man lirar match. De där man känner att man är med, att man är en viktig del i lag, säger SSK-hemvändaren.

Kontraktet skrevs på igår och än så länge har han bara hunnit hälsa på tränaren Johan Strömwall och mest prata praktiska detaljer med sportchefen:

– Men de har sagt att de tar dit mig för att jag ska vara en av de ledande spelarna, jag ska ta mycket ansvar och göra de andra bättre. Jag ska göra det jag står för – hårt jobb. Jag ska se till att vi klarar av heta situationer och när det blir viktiga lägen – se till att man står upp istället för att man viker ner sig

Vad ska fansen vänta sig förutom det då?
– De ska väl förvänta sig en och annan påse för om man jämför med när jag senast var i SSK och så kunde jag ändå göra 10 mål och åtta assist trots att jag spelade mycket i fjärde linan. Det blev ju fyra mål och sju assist i kvalserien också så jag vill producera betydligt mer än senast jag var här. Det förväntar jag mig av mig själv i alla fall.

Fredric Andersson hann bara se en enda match med SSK förra säsongen, passande nog första hemmamatchen mot Malmö där SSK körde över gästerna.

– Ja den var grym!

SSK hade ett ungt lag förra säsongen och kommer att ha ett ungt lag nu med, vad har ni egentligen för chanser att ta er upp med så unga spelare?
– Alltså det är klart att det blir svårt när man har ett ungt lag men det som är bra med som är kvar är ju att man blir bättre för varje år som går som hockeyspelare. Man får mer erfarenhet, blir mer självsäker i situationerna och SSK hade väl näst yngst lag förra året tror jag och det gäller ju att vi som är äldre hjälper till extra. Nu är ju inte jag gammal (23 år) men vi har några födda 84, 85 också och då får vi hjälpas åt. Sedan är ju fördelen med de unga att de vill så mycket, det är ett plus som man får med ett ungt lag.

Mathias Månsson lämnar SSK berättade klubben i dag, där försvinner en hel del erfarenhet?
– Ja, det är tråkigt att han lämnar även om det kanske är de bästa för båda. Jag vet inte och jag har inte hunnit prata med honom om det där men visst hade han erfarenhet och rutin, han har ju ändå spelat VM och har några år på nacken. Sånt är viktigt. Men det där tror jag Nygge (sportchefen Nygårds) löser på annat sätt. Vi måste ju ändå få in någon sån spelare och jag tror att vi kommer få in någon med bra rutin, konstaterar Andersson.

Ibland kan ju det bästa vara att få ett miljöbyte och i just Fredric Anderssons fall är det ju så. Han kom till Modo efter stor beslutsvånda, att lämna SSK var svårt och till en början fick han spela mellan 13 och 15 minuter per match.

– Men sedan hade vi ju centrar som Schremp, Ritola och Sundström och Uffe ville ha mig som center, inte som ytterforward och då blev det så att jag blev fjärde. Sedan är Uffe en sån coach att han matcher de tre första linorna hårt och fjärde får mest gå in och spela 0-0, säger Andersson och fortsätter:

– Visst är det tråkigt att inte få spela, för oavsett om man vinner eller förlorar så är det så många känslor. Vinner man är man tokglad och förlorar man är man ledsen som fan, man är med, Men man känner inte de känslorna när man bara får spela några minuter per match. Det blir stor skillnad när man inte är lika delaktig. Men så är det ju för några spelare i alla lag. Det är bara att bita ihop och gilla läget. Sedan gick det ju bra för laget efter jul och då förstår man ju att han inte ville ändra i laget även om man gärna hade spelat själv.

Men i SSK blir rollen som sagt en annan. Här får han dessutom förenas med gamla hockeygymnasiepolarna Fredrik Sonntag, Emil Billberg, Andreas Hjelm och Tony Lagerström.

– Sedan var det ju Johan Gnagarn Andersson och Carl Hagelin men just Carl spelar ju i en lite annan liga, ha, ha. Men de flesta kommer tillbaka till SSK, det är kul.

Hur viktig är en sån stomme för moralen?
– Hur bra som helst och det är ju det som Nygge söker. Han vill hitta spelare som vill spela för Södertälje. Nu känner jag inte alla i laget men de jag känner vet jag är SSK:are i hjärtat. De kommer att vilja spela för S:et på bröstet.

Fredric Anderssons eget personliga mål för kommande säsong är att utvecklas så mycket det bara är möjligt i SSK, men även om fansen nu jublar högt över hans återkomst finns det fortfarande kvar önskemål och krav från många om att ta in ännu mer spets i laget:

– Jo men så är det ju. Nu vet jag inte hur laget kommer se ut när det är klart men det vet jag i alla fall att Nygge jobbar på för fullt för att hitta spets så får vi se sedan hur laget ser ut när det är klart.


Inga kommentarer: