tisdag 17 april 2012

Henrik Eriksson " Att få vara med och hjälpa Djurgården är ren glädje"


(Henrik Eriksson. FOTO ANDREAS GRANDIN)

För ett par år sedan gick flyttlasset till Mora. Men när Djurgården hörde av sig valde Henrik Eriksson att flytta hem till Stockholm igen. För några dagar sedan blev det officiellt - Hank the Tank är tillbaka i DIF:

– Djurgården hörde av sig i ett tidigt skede, redan i januari någonting och visade sitt intresse. Det var i ett tidigt skede och det fällde avgörandet, Sedan tyckte båda parter likadant och då var det inte mycket att tveka om, säger den nygamla Djurgårdsforwarden.

Han hade elitserieanbud men valde ändå att stanna kvar i Hockeyallsvenskan med favoritklubben:
– För mig kändes det som att Djurgården var det enda rätta alternativet. Då får jag ett år till på mig att utvecklas i allsvenskan och att som spelare kunna få vara med och ta steget upp med Djurgården vore en dröm.

Men det är ovanligt att man tackar nej till ett elitseriekontrakt?!
 – Jo, och visst vill jag spela i elitserien, de är inget snack om saken. Men det här var bäst för mig själv och att få vara med och hjälpa Djurgården är ren glädje, säger Eriksson och fortsätter:

– Många pratar om att det inte finns något hjärta i dagens hockey men det var tack vare Djurgården som jag fick chansen att bli hockeyspelare så det känns kul att vara tillbaka och spela för dem. Sedan hur stort hjärta det är, det är svårt att visa så, det får man visa på planen.

Hank the Tank som han också kallas har spelat i Mora de två senaste säsongerna, eller egentligen blir det två och en halv eftersom han lånades ut en hel del från DIF till Mora redan innan han flyttade på riktigt.

Och tiden i allsvenskan beskriver Eriksson som:
– Behövlig och lärorik för egen del. Jag kom ju in i en fas i Djurgården första säsongen där det var tufft att få en plats att spela kontinuerligt på, då passade Mora jättebra, där har jag fått spela hela tiden.

På vilket sätt har du utvecklats?
– På alla sätt! Jag har fått erfarenhet av att spela i alla situationer på planen, hela tiden, fått erfarenhet av att bedöma situationer hit och dit, när man ska göra si och så, så man vet vad man ska göra.

Hade du inte det innan då? Du spelade ju ändå lite i elitserien?
– Jo men det blev aldrig att man var med när matcherna skulle avgöras, jag var inte med i såna situationer. Man var med men inte med på samma gång på något sätt.

Det här att du fått ta så mycket ansvar i Mora, vad innebär det för ditt spel nu?
– Mycket. Det ingjuter ju självförtroende hos en så när man hamnar i en situation nästa gång så vet man att man har varit där tidigare, då vet man att man kan klara av det igen.

En annan fördel med Henrik Eriksson, för Djurgårdens del, är ju att han efter två år i Mora har bra koll på det kommande motståndet och på att det kommer bli en tuffare resa än många kanske tror.

– Absolut! Det blir en tuff väg att vandra men det är samtidigt inspirerande att få göra något bra av situationen som har uppstått. Men visst är det som du säger, det finns inga lätta matcher någonstans. Men det tycker jag är inspirerande.

Vad tror du blir viktigast och svårast att hantera för er i allsvenskan?
– Ja du, vad ska man säga… men en sak är säker och det är att Djurgården kommer att vara ett jagat byte vart vi än kommer. Så det är viktigt att behålla en ödmjukhet och inte tro att något kommer gå av sig självt. Det kanske låter tråkigt men det är hårt jobb som kommer att krävas, så är det ju.

Förra året ville alla slå Malmö, jag kan tänka mig att ni i Djurgården tar över den rollen nu?
– Ja så är det nog men det var väl något man fick lära sig redan i juniorlaget. Då ville alla också slå oss lite extra bra för att vi var Djurgården. Det är en erfarenhet man har fått med sig och den får man använda till sin fördel. Man får använda den som tändvätska sedan är det bara att slå tillbaka.

Har du någon koll på hur laget kommer se ut? Just nu är det ju bara en handfull spelare klara?
– Ja, det är väl jag Fimpen, Johner och någon junior eller två och jag har ingen aning om hur det kommer att se ut. Men känslan är att det kommer vara ett konkurrenskraftigt lag som kommer stå på isen när vi kör igång.

Var får du den känslan ifrån?
– Jomen det är dels via Challe (Berglund) och Tony (Zabel) och det gänget. De är vinnare allihop, de vill ha vinnare i laget och då känns det som en logisk kombination, säger Henrik Eriksson.

Han själv kommer få en roll som både går att känna igen och är lite ”ny” för dem som inte har sett Henrik Eriksson spela i Mora. Där har han fått utveckla mer än den energi som han alltid spelat med.

– Tanken är att ta samma roll som i Mora, att bidra med energi och vara där det brinner.

Men du kan ju mycket mer nu än det här smälla på allt som rör sig som var din roll när du åkte?
– Jo, det är ju så man känner sig själv. Åren i allsvenskan har hjälpt mig att utveckla ett kreativt spel också, även om det finns en del kvar att jobba med där. Men jag ska försöka blanda och ge av både och (smälla på och spela kreativt) även om det finns en del kvar att jobba på där. Jag ska försöka blanda och ge men framför allt bidra med energi.


3 kommentarer:

Jimmie sa...

Välkommen hem!

Chefen sa...

KUNG HENRIK

Marie Hallman sa...

Jimmie och Chefen, bra värvning! Känns som att han varit på gång även om DIF varit kvar i es