torsdag 3 maj 2012

Gabriel Landeskog " Man vill bara att matchen ska börja, vill bara ut och spela och ha kul där ute"


(Gabriel Landskog längtar till VM-premiären. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Han är redan en stjärna på väg upp i NHL, har stor chans att bli årets rookie senare i sommar och har blåst förbi de flesta storstjärnor på isen i Nordamerika. Men Gabriel Landeskog känner ändå pirr i magen inför sin VM-debut

– Det här är något man har sett fram emot sedan man var ett litet barn och nu när man ska spela här inför ett fullsatt Globen, så blir ju det fruktansvärt kul, säger Coloradoforwarden.


Att Norge står för motståndet i premiären lockar det med.         

– Det är ju VM-premiär och mer motivering än så behöver man inte så det ska bli fruktansvärt kul.

Hur känns det inombords, beskriv känslan?
– Det är svårt men man är förväntansfull och man vill ju bara att matchen ska börja, vill bara ut och spela och ha kul där ute. Nu har man gått här i några veckor och väntat på att turneringen ska börja så det är väldigt kul och förväntansfullt, ska bli kul att få spela inför svenska folket här.

Lite som kalvar på grönbete, som flyger och far överallt av glädje?
– Ja, ha, ha. Lite så men det gäller väl att hålla känslorna i schack, hålla dem under kontroll så att man inte blir för övertänd men det ska nog inte vara någon fara. Vi är ju ändå erfarna hockeyspelare allihop.

Hans Colorado missade ju slutspel och Landeskog kom hem i god tid för att hinna vara med i några av träningslandskamperna inför VM. Men en tackling och en smäll mot sargkanten mot samma ställe i matchen mot Ryssland under Kajotbet Hockey Games gjorde att han har fått träna istället för att spela ihop sig med de andra NHL-spelarna i de sista träningsmatcherna inklusive genrepet i tisdags.

 – Jag fick en blödning där på höften och det finns nerver och slemhinnor i benet där som tar stryk.

Blev det som en lårkaka på höften?
 – Ja lite så blev det. Det var en kraftig blödning och då blir det lite svårt att röra på sig, bålen blir svagare och allt sånt där men det ska bli kul, det ska vara lugnt ändå och det känns bra nu.

I premiären får han gå in i en kedja mellan svenska mästarna Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg.

– Jag ska bidra med det jag brukar göra där ute, bidra med mitt spel, med fart och fläkt och ta pucken mot mål och vara fysiskt och sådär. Det ska bli kul. Jag har spelat med Calle förr i ett par turneringar (senast i U18 VM för tre år sedan) och Silfver vet man ju ha haft en grym säsong så det ska bli roligt.

När ni träffades här hemma på VM-lägret, hittade ni varandra direkt då?
– Ja... det finns en kemi där och det gick bra för mig och Calle när vi var på U18-VM, då när vi spelade tillsammans då och så känner vi varandra rätt bra utanför isen också så... det är klart att det underlättar, konstaterar Gabriel Landeskog.

Sveriges senaste förstärkningar – Ottawabacken Erik Carlsson och Ottawaforwarden Daniel Alfredsson kommer till Stockholm under torsdagskvällen. Det blir ingen träning för dem utan bara lätt värmning på förmiddagen och så in i VM-laget direkt.
Och att Tre Kronor har fått in ovanligt många NHL-spelare gör ju att laget inte har hunnit spela ihop sig med varandra, till skillnad från Norge där man haft tid att bygga laget på ett annat sätt.

– Fast vi vet ju att vi har väldigt talangfulla spelare i det här omklädningsrummet sedan gäller det att få ihop det till en grupp som drar åt samma håll och det är det som blir utmaningen (mot Norge) antar jag. Vi har ju inte spelat en enda match tillsammans i det här laget. Så matchen i morgon är viktig på så sätt att vi vill komma igång med en bra start och visa vad vi kan göra som lag. Det gäller att varje kedja kommer ut och bidrar med just det de ska, säger Landeskog.

Och nyckeln för att få ihop laget så snabbt som möjligt stavas kommunikation:

– Det har Pelle sagt många gånger att kommunikation är fruktansvärt viktigt både från ledare till spelare och spelare till spelare, man byter bilder med varandra och kommunicerar om olika situationer. Det kan vara på träning, eller utanför isen, massa småsaker för att få ihop kedjan, få ihop pp och boxplay, få ihop olika lagdelar så kommunikationen blir viktig, berättar Landeskog.

Får ni spelare vara med och styra mycket själva?
– Jomen absolut, det är klart att vi ska använda vår fantasi och våra kunskaper för att lyckas och för att vi ska kunna göra ett jobb tillsammans. Sedan är det upp till oss spelare också att vi levererar där ute. Det här är vårt jobb, det är det vi ska göra.

Hur mycket hjälp tar förbundskaptenen Mårts av er?
– Mycket. Kommunikationen har varit riktigt bra. Det finns flera coachar i laget som man kan prata och utbyta idéer med, man kan kolla på video och sådär. Vi har väldigt bra kommunikation där.

Fansen kommer ha höga förväntningar i premiären så kart. Vad ska de vänta sig?
– Nä men vinst är det viktiga. Sedan spelar det ingen roll för oss om vi vinner med 2-1 eller 1-0...

Vad är rimligt?
– Det är svårt att säga, jag vill inte säga något resultat på det. Utan det viktigaste är att vi kommer ut och hittar vårt spel och vinner matchen. Sedan med hur mycket spelar mindre roll.

Inga kommentarer: