torsdag 24 maj 2012

Granath: "Den pressen ska vi ha på oss!


 (Granath i Timråtröjan i duell med Kempe. FOTO ANDREAS GRANDIN/ARKIV)

Jag har ju utlovat en intervju med nye Djurgårdsbacken Elias Granath. Efter lite logistikproblem fick vi äntligen till en kort stund där vi kunde prata i telefonen samtidigt… så här är den!

Han slet som en bäver för att hålla Timrå kvar i elitserien. När det hade lyckats gick han till nya allsvenska laget Djurgården:

– Jag hade väl en bra dialog med Challe från det att säsongen var slut i princip. Sedan föll allt på plats! Jag ser det som en bra utmaning. Vi har satt upp bra mål, satsar på att gå upp så jag tror det kommer bli en rolig säsong, säger Elias Granath.

Någon Stockholmare är han inte, tvärtom, Granath är född i Falun, moderklubben heter HC Dobel men han hade en längtan att komma ner till huvudstaden ändå:

– Det är väl för att det är en ära att spela i Djurgården! Sedan känner jag Challe sedan tidigare, jag hade honom som tränare i Timrå och socialt är det bra. Jag har mycket familj och sådär i Stockholm så här känns bra. Sedan står ju ställen som Leksand alltid kvar, jag tycker det ska bli roligt att få bo i Stockholm i några år, säger Granath.

Som har spelat i just Leksand förr. Han var med när laget åkte ur 2004 och gick upp direkt 2005, var även med 2006 när Leksand åkte ur i gen, har spelat några säsonger i allsvenskan – senast med Leksand 2008-2009 och var i april med och räddade Timrå från att hamna just där DIF har hamnat.

Granath vet med andra ord vad som krävs för att ta sig upp från allsvenskan till elitserien:
– Det krävs hårt arbete, en massa flyt och att man toppar formen när det krävs.

Du har varit med och spelat upp Leksand, vad har du för erfarenheter därifrån?
– Goda vanor! Det året hade vi en riktigt bra säsong – hela säsongen. Det är just viktigt att få med sig goda vanor så de finns där när man går in i kvalserien, och väl där gäller det att få en bra start.
  
 Måste man ha tur för att gå hela vägen eller kan man skapa sig själv den tur som behövs?
– Den kan du absolut skapa själv. Kommer du väl förberedd mentalt och fysiskt, då ska det gå om man bara tror på det.

 Vad gjorde ni i Timrå i våras som DIF misslyckades med?
– Svårt att säga. Men vi var klara för kvalserien så pass tidigt, Djurgården åkte dit i sista minuten, i sista matchen och var väl lite chockade medan vi (Timrå) visste redan från jul att vi skulle spela där, så vi hade tid på oss att förbereda oss för det. Det hade inte DIF, det kanske gjorde skillnad.

Man har ju kunnat se lag som varit överlägsna hela grundserien (t.ex. Leksand i många år och Örebro senaste vintern) som surfar genom serien men sedan inte orkar ta steget upp från kvalserien till elit serien. Vad är viktigt där?
– Det är så mycket mentalt. Men att få en bra start är viktigt. Det såg man bland annat på Örebro. De torskade de tre första och då är man i princip borta. Så det är viktigt att man är med efter fem omgångar för då kan allt hända.

Hur gör man för att växla upp från serielunken?
– Det gäller att kunna gå in i det som om du spelar en vanlig seriematch. Men det är svårt att göra också. Då är det viktigt att man pratat ihop sig i laget och försöker se det som en vanlig match. Det är väldigt tufft att spela i en kvalserie, men kommer man från hockeyallsvenskan så är det ju målet, säger Granath.

Att kraven från fansen kommer vara höga är han beredd på. Liksom att allt annat än en direkt återkomst till elitserien kommer kännas som ett fiasko för DIF-fansen

– Jamen det får vi (spelare) räkna med. Den pressen ska vi ha på oss! Det gäller bara att leva upp till förväntningarna. Men det är långt kvar till april och en lång väg att vandra tills vi är där. Men vi ska dit! Det är målet.

DIF har ju värvat erfarenhet från spel i just hockeyallsvenskan i spelare som Elias Granath och David Lidström.

– Ja, det är säkert viktigt att ha men det viktigaste är väl blandingen, av både rutin och unga killar. Sedan är det några år sedan jag spelade i hockeyallsvenskan senast men jag tror inte det är så stor skillnad mot elitserien, det såg man ju i kvalserien. Om inte annat. Där såg man att det är en hårfin skillnad mellan elitserielagen och topplagen från hockeyallsvenskan, säger Granath.

I vintras var han lagkamrat med Linkan Bremberg och när bloggen frågar just Linkan vad Granath är för filur blir svaret, en bra back som är bra både offensivt och defensivt. Själv vill han:

– Bidra med mitt spel och lite rutin kanske från mina tidigare år.

Skulle du helst vilja vara en offensiv back?
– Ja det kan jag vara men jag fick en defensiv roll i Timrå som också har fungerat bra. Men jag spelar gärna offensivt backspel också om tillfälle ges, kör gärna båda delarna.

 Okej, om du får välja helt själv då, vilken roll vill du ha då?
– Jag vill väl ha en ledande roll i laget, det vill väl alla?! Men den rollen förtjänar man också så vi får se hur det blir med det.

Hade du några krav på lagbygget eller andra saker innan du skrev på?
– Nej, det kändes inte som min sak att göra, avslutar Granath som är i Leksand just nu men som kommer ner till Stockholm på söndag för att fixa boende. Lycka till säger bloggen när det gäller just den detaljen. Men det löser sig nog, DIF brukar ha bra kontakter där.

Inga kommentarer: