fredag 4 maj 2012

VM- Enroth står i premiären "Jag går alltid in till varje match som om den vore min sista"


(Jhonas Enroth står mot Norge i premiären. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Pär Mårts har testat både Jhonas Enroth och Viktor Fasth inför VM-starten. Nu väljer han Enroth i premiären och Fasth i match två mot Tjeckien. Och Huddingefostrade Enroth ser fram emot att få göra VM-debut i den Glob han åkt förbi så många gånger förr:

– VM är ju något man har tittat på och sett fram emot varje år vid den här tiden på året ända sedan man var liten. Det är som ett traditionellt vårtecken att kolla på VM, så det ska bli jättekul - jag är verkligen taggad inför det här, säger Buffalokeepern.


(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Några speciella bilder i skallen har han dock inte inför premiären?
– Nä det är väl inte så jättespeciella bilder så utan det gäller väl i stort sett att bara försöka se det som en vanlig match. Att gå in och vara avslappnad bara.

Är det verkligen så enkelt, med de förväntningar ni har på er? NHL-stjärnorna mot Norge typ?
– Nä men vi är ju människor vi också, så det är mycket som ska spela in. Men jag tror att hela laget kommer prata ihop sig tillsammans nu och vi är professionella spelare så det ska vi klara av tycker jag, säger Enroth.

 
(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Buffalomålvakten har haft lite problem att få ordning på jetlagen sedan han kom hem för två och en halv vecka sedan men nu går det att sova på nätterna och uppladdningen inför premiären blir som vanligt stegvis:

– Det går upp lite som en stege. I början är man avslappnad, då försöker jag mest bara ta det lugnt och inte bry sig allt för mycket. Sedan ju närmare match man kommer, ju mer börjar man fokusera och zooma in lite om man säger så.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Vad har du för koll på premiärmotståndaren Norge?
– Inte så jättebra koll faktiskt. Zuccarello är väl den enda jag känner till och han är ju inte med. Nu kanske jag får käka upp det här men helt ärligt så har jag inte så jättebra koll faktiskt på var och en av spelarna. Men de är ju på uppgång Norge, de blir bättre och bättre för varje år så det blir nog en bra match.

Men hur mycket fokus brukar du lägga på vilka ni möter och kommer du att kolla in Norges träningslandskamper på en cd nu?
– Nej, det kommer jag nog inte att göra men det är rätt skönt att se hur de spelar power play och sådär. Då vet man liksom var de gillar att ta skott och så och vilka de söker och så vidare. Sedan så skulle det kanske vara bra att ha lite scouting på deras spelare men det är så det är nu första matchen, man får anpassa sig.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Förbundskaptenen vägrar som sagt att känna vid någon ranking och säger att han inte valt någon etta nu. Han vill dessutom låta spelarna alternera mer i år för att ha kräm kvar i den målvakt som står sista matchen. Det läget gillar Enroth:

– Det är så det är. Det är inga konstigheter. Du måste ju leverera om du ska vara förstemålvakt ändå. Det är inget konstigt med det.

Men känner du att det här är matchen med stort M som måste sitta?
– Ja det är väl lite så men jag går alltid in till varje match som om det vore min sista, eller jag försöker göra det i alla fall. Försöker ge järnet i varje match, det spelar ingen roll om det är första eller sista matchen för säsongen.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Är det lättare att hitta rätt fokus nu när det är VM och gäller mer än det har gjort de senaste veckornas förberedande landskamper?
– Ja, absolut. Det är lite lättare när det är tävling än att spela de här träningslandskamperna och det bara sitter 2 500 på läktarna och sådär. Det är lite svårt att hitta den här verkliga skärpan då. Men nu verkligen gäller det så nu ska det bli kul att spela tycker jag.

Du fick stå bakom Miller de sista månaderna av NHL-säsongen, kommer man ur tempot då?
– Ja verkligen, jag tror jag spelade bara tre matcher de två sista månaderna på NHL-säsongen och då blir det väldigt ryckigt liksom men det var en bra erfarenhet, nu har jag lärt mig något av det.  Och nu två senaste veckorna har det varit lite svårt också med mycket resande, mycket runtikring, jag har knappt varit hemma någon dag sedan jag landade. Men nu känner jag att det börjar lugna ner sig, nu börjar man hitta vardagen i Stockholm.

Många vill känna sig som förstemålvakt, andra gillar konkurrenssituationen bättre. Vilken typ är du?
– Hm, det vet jag faktiskt inte! Jag gillar väl att tävla så den här konkurrenssituationen passar väl ganska bra för tillfället tycker jag. Men jag försöker bara gå in och fokusera på det som jag kan kontrollera och försöker bara ta varje chans som jag får.

Inga kommentarer: