tisdag 8 maj 2012

VM Fasth: "Tyskarna brukar spela fysiskt och gå mycket på mål""


 
(Fasth ser fram emot att möta Tyskland. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Målkalas mot Norge senast (4-6) nu väntar Tyskland för Sverige. Med Viktor Fasth i mål, samme Fasth som stod i mål när Sverige senast slog ut tyskarna ur kvartsfinal för ett år sedan (5-2)

– Det ska bli kul att spela igen, vi har börjat bra så det gäller att vi laddar om nu och är redo för i morgon (onsdag), säger AIK-keepern taggat.


Tyskland har tagit sig uppåt i rankingen de senaste åren och chockstartade förra årets VM i Slovakien med en 2-0 vinst över Ryssland. Den första nollan Tyskland haft mot Ryssland och om jag inte minns fel nu så var det första gången man slog ryssarna överhuvudtaget. Tyskland gjorde en bra match och hela (den fullsatta) hallen var i extas. Riktigt roligt.

( FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Tyskarna fortsatte sedan spela bra men fick som sagt ge sig i kvarten mot Sverige och just Fasth varnade redan förra året för att tyskarna är bättre än man kanske tror:

– Ja men så är det. Det är ett bra lag, det finns inga dåliga lag i den här turneringen egentligen. Jag menar… tyskarna är bra. De brukar spela fysiskt och gå mycket på mål så det gäller att vi är med där i morgon.

Vad blir viktigast för er:
– Det är vårat eget spel, att vi håller uppe intensiteten och vill vara inne i det.

Nu har Tyskland haft en tuffare turnering i år även om man pressade Ryssland i 0-2 förlusten under tisdagen. Resultaten så här långt är vinst med 3-0 mot Italien, förlust 2-3 mot Lettland och nu alltså 0-2 Ryssland.

 ( FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Och visst finns det åtminstone en liten risk att det blir samma start på den här matchen som i Norgematchen senast, dvs spel på en sida och väldigt lite för den svenske målvakten att göra. Varpå det blir svårt när det kommer kontringar. Men det ska inte vara något problem menar Fasth.

– Nja men man ska ju vara fokuserad oavsett. Det är inget man kan stå och fundera på. Man ska vara redo när pucken kommer och oavsett om det är ett skott per period eller 20, det ska vara samma fokus ändå.

Men det är ju rätt mänskligt om man inte har tokfokus i varje sekund när man står där och blir kall?
– Ja men det är det som inte får hända. Man står ju där för att ta puckarna oavsett hur många chanser de får, så ska du vara redo när det smäller. Jag är jättetaggad, slår Fasth fast.

 ( FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Han spelar själv ännu bättre nu än för ett år sedan – både sett till statistiken och sett till hur spelet har utvecklats:

– Ja, jag tycker att jag har haft en bättre säsong och jag har tagit några kliv i min utveckling, jag har spelat en jämnar hockey sett över hela säsongen känns det som.

Att Sverige förlorade finalmatchen mot Finland senast sitter som en skavande vass sten i dojjan. Men det kan ju åtgärdas:

– Vi kom tvåa det är ingen som är nöjd med det. Nu vill jag ha revansch, man vill stå där och man vill lyfta den där bucklan det är därför man är här.

( FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE) 

Hur är det att stå bakom det här laget?
– Du ser ju vilka namn som har kommit in, det är otroligt roligt att få spela med de här killarna. Det är otroligt skickliga spelare och en häftig upplevelse.

Vilka skyttar som är farligast i Tyskland kan Viktor Fasth inte svara på, men han brukar å andra sidan inte specialstudera skyttarna innan matcherna:

– Nej, det enda, som jag gör individuellt, är att gå igenom deras pp. Då ser man vilka upplägg de brukar ha och vilka lägen de söker där. Men jag brukar inte studera in mig på skyttarna speciellt.

Inga kommentarer: