fredag 18 maj 2012

VM Jonte Ericsson " Otroligt bittert"


(Jonte Ericsson. OBS Bilden är tagen dagen innan kvartsfinalen vid ett lite gladare tillfälle. FOTO: WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Det såg tungt ut för Sverige i slutet av andra, men när Henrik Zetterberg med stor vilja jobbat in 2-3 reduceringen på egen hand och Jonte Ericsson bombat in 3-3 efter bara 45 sekunder av tredje tändes hoppet igen.

Dock förgäves. När Niklas Kronwall trodde han hade kontroll på pucken, men Michalek som stod bakom och viftade i en duell med en annan svenska lyckades sno åt sig pucken och bryta sig loss, trampa in framför mål och smacka upp 4-3 i nättaket efter 19.31 av tredje var VM över för Tre Kronor.

– Otroligt bittert! När man äntligen får vara med och spela så är det jobbigt att det slutar det så här, konstaterar Ericsson.

Jag hade lite problem med bandningen i början av intervjun, så det försvann tyvärr en lång och intressant analys som jag inte kan skriva ut ordagrant nu. Men när vi vevade frågan en gång till konstaterade Jonte Ericsson lite mer kortfattat att Sverige föll på egna misstag. Framför allt i första halvan av matchen då Tjeckien först kvitterade och sedan drog ifrån till 3-1 i slutet av första.

– Vi hade inte tillräckligt med fart och var inte tillräckligt pigga. Vi hade inte farten i benen, riktigt när tjeckerna drog ifrån. Det måste man ha för att kunna vara på samma sida och vi måste jobba ihop bättre, för att det här spelsystemet ska funka. Nu gav vi tjeckerna för stora ytor, de fick hur mycket ytor som helst. Då är de som bäst och det utnyttjade dem bra.

Förklara vad du menar med att ni måste vara på samma sida för at det här spelsystemet ska funka?
– Jamen så är det ju. Alla måste jobba i en grupp, det är ett lagspel det här, om en far åt ena hållet och den andra far någon annanstans så går det inte. Vi måste använda spelsystemet som vi har. Det gör vi inte. Det var där de fick för stora ytor större delen av matchen.

Sverige hade ju dessutom ett antal lägen som man borde ha satt också, konstaterar Detroitbacken besviket:

– Vi hade ju hur många målchanser som helst under hela matchen, det känns som vi brände fler målchanser i den här matchen än vi gjorde sammantaget på hela turneringen. Vi fick för lite röda avslut helt enkelt – för få riktigt farliga avslut. Vi kör inte fast kanske men vi, jag vet inte. Vi är inte lika alerta som de är. Vi ger dem alldeles för mycket tid. De får för mycket tid att spela upp pucken och göra bättre spelvändningar och göra bättre avslut än de inte skulle få om vi hade pressat dem hårdare.

Men ni kom i alla fall i fatt till 3-3, vad sa ni på bänken innan Zetterberg fick in sin reducering 19.15 i andra?
– Vi sa väl att vad fan, vi är så jäkla mycket bättre än så här, så här ska det inte behöva sluta, nu går vi in och vänder det här. Sedan gjorde ju Zäta 2-3 och vi får en tidig kvittering i tredje. Men sedan kommer misstagen igen. Det håller inte, säger Jonte Ericsson med en djup suck.

När du gör 3-3 redan efter 45 sekunder av tredje, vad hinner du tänka då?
– Ja, då kändes det som att vi hade greppet igen, vi spelade hårdare. Så som det var tänkt att vi skulle spela. Vi gör 3-3 och jag tycker vi fortsätter spela bättre en stund till men sedan tycker jag att de tar över och drar nytta av våra misstag igen. Vi gör det lite för svårt för oss själva tycker jag.

Mot slutet har Landeskog ett skott i stolpen och Bäckström står och matar några skott som dock inte går in. Hur nära känner du att ni är att ta det här?
– Ja men det är klart, just då har vi chanser att kunna avgöra matchen. Det tycker jag. Sedan så… återigen så gör de mål på ett misstag vi gör. De är bra på att ta tillvara på våra misstag och det fick vi känna på idag.

Vad säger du om det avgörande 4-3 målet med 29 sekunder kvar?
– Det var en bra soloprestation av Michalek där och jag vet inte. Han kom nära och stänker upp den, det är inte så lätt för målvakten eller försvararen i det läget.

Inga kommentarer: