torsdag 7 juni 2012

Silly season SSK: Nygårds om... läget mm


Nu har jag - på begäran – snackat lite med Per Nygårds om läget. Han kan – helt förståeligt – inte gå in på detaljer som vilka namn som man för en diskussion med.  

Det får man respektera tycker jag, han vill ju inte sabba de förhandlingar som förs/kommer föras. Men vi hann prata om en del annat i silly season väg.

Så här sa Nygårds om…

… hur många fler spelare som ska in innan truppen är klar:
– Det är tre spelare, två backar och en forward och eventuellt en fjärde spelare – i så fall en extra forward, beroende på vad det blir för kostnad på den fjärde spelaren. Jag och Johan (Strömwall, tränaren) skulle inte ha något emot att ha 13 forwards. Vi vet ju hur det kan bli – som i vintras då vi hade någon hjärnskakning, någon annan skada på det, en tredje som måste operera knäet och så vidare. Då är det inte fel att ha 13 forwards och vi vill ju gärna hålla igång fyra kedjor både under matcher och vid träningar, det har stor betydelse om man kan göra det.

… vad SSK gör just nu:
– Vi letar och jobbar på. Vi har jobbat under hela våren och vintern med att skapa kontakter för att kunna färdigställa några värvningar nu, även om det inte blir som man hade trott från början med vissa kontakter alla gånger.

… hur nära SSK är med en påskrift (ett ”pling”) på 3-4 platser där det saknas spelare?
– Det känns hyfsat nära på en av dem i alla fall och förhoppningsvis kan vi presentera en back kommande vecka. Och det är – kanske – hyfsat när med en forward också som vi för en dialog med. Sedan vet man ju aldrig, det kan ju bli nej från båda också även om det känns bra just nu.

… Och säger de nej är det bara börja om från början med någon annan då?
– Ja. Eller så får man ta en förhandling till. Det beror på vad som fattades för ett ja, man får titta är det något vi kan göra eller inte. Ibland kanske det är någon mindre grej, det handlar inte alltid om pengar. Men det är som det är i en förhandling och kan man inte ge det de vill ha så blir det ett nej och då väljer den annan klubb.

 … SSK agerar om man väntar på svar från spelare som har fler anbud, t.ex. backen Nisse Andersson (senast i Växjö) där det finns andra intresserade lag med från både elitserien och allsvenskan.
– Det är klart att man börjar titta på alternativ efter ett tag. Att vi är ett av de lag som har visat intresse är ju ingen hemlighet, det har han ju bekräftat själv också i media. Men det är klart att om tiden går så är ju sannolikheten inte så stor att han kommer tacka ja. Han är en jättebra spelare som vi gärna vill ha. Men om han har många anbud och vill vänta väldigt länge så går vi miste om tid i vår jakt på en back. Och till slut måste vi agera även om Nisse är en rightback med stor kreativitet och med stor potential. För ju längre tiden går, desto färre spelare finns det – oftast – kvar på marknaden och då måste man ju ha alternativ om han säger nej.

… SSK är sent ute – enligt en del fans – med att spika truppen. (Jag, Marie tycker faktiskt inte det, se även fotnot längst ner):
– Jag tycker inte vi är sent ute. Det är klart att det är svårt för oss – när man inte är i elitserien att få spelare att bestämma sig snabbt. Men så är det för fler. Jag pratade med Markus Näslund, sportchef i Modo, och han sa att det var svårt även för dem att få folk att komma till ett snabbt beslut. Det är inte ofta man hittar en spelare som inga fler lag tycker är bra. Man är oftast med i en konkurrenssituation, det kan vara alltifrån Malmö, Leksand till elitserieklubbar som också vill ha den spelare. Det blir svårt med spelare som har flera alternativ, då får man sitta och vänta. Och då tar det tid. Man blir bakbunden. Det är inte så lätt att få alla att säga – pang, jag åker dit direkt. Och att det tog tid förra våren… Jag vet inte om det tog så lång tid. Man får ju börja om från noll och det är bara titta på Djurgården nu, eller andra lag när de har åkt ur. Att få ihop ett lag på en månad är inte lätt. Djurgården har till exempel högre budget än vad vi har men det tar ändå tid för dem även om de har gjort det bra med tanke på att de ramlat ur elitserien.
  
… SSK:s inställning till Robban ”Mr SSK” Carlsson som nu är kontraktslös sedan han nyligen brutit sitt kontrakt i samförstånd med Malmö.
– Han har ju inte varit ute på marknaden förrän nu. Och det är onödigt att ringa folk som har kontrakt och som inte verkar vilja flytta. Det gör jag inte. Det är däremot en annan sak om en sportchef ringer från en annan klubb om en spelare man vill bli av med. Då var det lite med Fredde Andersson, då fanns ett ömsesidigt intresse från båda håll men så har det inte varit med Malmö. Det är ingen som har hört av sig därifrån, jag har inte pratat med någon från Malmö inte Robban heller.

… hur het Robban Carlsson är för SSK nu då?
– Vi har hållit på och håller på med några andra spelare där processen var i gång redan innan vi visste om att Robban blev tillgänglig. De processerna som redan är igång är vi tvungna att ta beslut om utifrån hur det har gått där och ser ut där. Sedan KAN det komma ut nya spelare på marknaden. Till exempel skulle det – ren hypotetiskt vara så att Micke Samuelsson skulle vilja flytta hem. Nu är det väldigt lite, lite, lite, lite sannolikhet att så skulle vara fallet så jag pratar ren hypotetiskt – men SKULLE det komma loss lite andra spelare så måste man ha utrymme att tänka om.

– Nu tror jag inte att det kommer hända något kring just Micke Samuelsson men de processer som vi har hållit på med sedan i vintras och där vi har ett par bud ute. De processerna har tagit lång tid att få fram. Det gäller att en person ska få rätt känsla också, utifrån det vi kan erbjuda. Det är inget man gör över en natt bara.

 … att det låter som om Robban därmed står längst bak i kön?
– Nej, det är ingen som står längst bak i kön på det sättet. Men vi måste som förening ta de beslut som är bäst för föreningen. Det kan vara både positivit och negativt för Robban men jag har inte ens pratat med Robban. Däremot har jag pratat med hans agent, eftersom han har samma agent som Andreas Dahlström, Jonas Engström, Andreas Gröndahl och Mathias Månsson. Så i de samtalen med Robbans agent, har det mest varit fokus på de andra eftersom Robban har haft sitt avtal med Malmö.

… som händer nu när Robban inte har det avtalet längre?
– Ja nu har han inte det och det kom fram för några dagar sedan. Så nu har vi diskuterat var vi står med de pengar som vi har. Men eftersom vi har andra processer i gång redan, som vi är långt gångna med så får man se vad som blir utav dem först.

Men det låter ju som att ni redan har inlett snack med andra och därför kommer de först och sedan kommer Robban?
– Det är klart att vi säkerligen kommer att prata med hans agent eftersom vi gör det ofta i andra ärenden och vi kommer säkert diskutera Robban också. Men vi vill ju ha spelare som verkligen VILL hit och vi har inte hört – direkt – att han vill komma till oss. Det kanske alla tar för självklart att han vill och jag utesluter inte att han vill det. Han kanske vill det, men jag vet inte vad han vill för det är inget han har sagt till oss att han vill. Med Fredde kändes det verkligen helt klart att han ville tillbaka. Där kände man att han tyckte ”fan jag vill tillbaka och vara en ledande spelare, jag vill vara med och bygga ett lag som försöker ta sig till elitserien”. Jag kan inte säga att Robban inte skulle säga så för jag har inte pratat med honom – så jag vet inte vad han vill egentligen.

… varför SSK inte bara ringt och frågat just vad Robban Carlsson vill eller inte?
– För att vi har hållit på med andra spelare som redan var inne i processen. Och som det har varit så har vi varit intensivare i de processerna. När man vet att en spelare fortfarande finns på marknaden då jobbar man på det och slutför det. Man kan inte ringa alla möjliga på en gång för tänk om man erbjuder fem spelare kontrakt – fast man bara behöver tre spelare – så tackar alla fem ja och då står man där 2,5 mille back och vet inte hur man ska lösa det. Och bara säga nej föresten vi ångrar oss är inte okej. Man kan inte ha fem erbjudanden ute samtidigt och sedan om för många svarar ja säga att nu vill vi inte ha dig längre. Jag jobbar inte så.

Varför inte? Man kan ju fulköra flera spår samtidigt, det vet jag både agenter och andra klubbar som gör?
– Det kanske man kan göra men JAG tycker inte at man gör så, för då har man ingen trovärdighet i längden. Den spelaren som man plötsligt ångrar sig på kommer inte tycka att man är trovärdig. Och jag tror inte att de agenter som finns skulle vara så positiva nästa gång man vänder sig till de om hjälp heller. Det finns ju agenter som har 100 spelare och då kanske man måste jobba med den agenten igen och har man spelat fult i en tidigare förhandling då kanske han inte är så intresserad av att hjälpa till nästa gång man behöver hjälp. Det man däremot kan göra är att sätta ett tidsdatum, att man har en tydlig deadline. Så hade vi till exempel med Kalteva förra året. Vi var tydliga med att spelaren har till det och det datumet på sig och tacka ja och gör man inte det, då är det skillnad. Då kan vi ta andra spelare istället även om den första kommer senare och är intresserad igen. Då är det en annan grej.


 … SSK känner av att Djurgården nu är nere i allsvenskan och därmed – kanske – är intresserade av spelare i samma prisklass som SSK?
– Jag vet inte. Vi har ju inte så mycket att jämföra med eftersom vi bara varit ett år i allsvenskan men däremot tror jag att både vi och hela serien kommer märka medialt att Djurgården är med. Hela serien blir mer intressant även om de själva inte vill vara här.

… om det är svårare numera att värva spelare som ett allsvenskt lag?
– Jag kan ju jämföra med 1997. Jämfört med DÅ är det en stor skillnad. Då var SSK en klubb som hade vunnit SM-guld och de klubbar man konkurrerade med då var typ Linköping i division ett, Mora, Timrå, Skellefteå. Men då var SSK en rätt så stor klubb, Leksand var ju i elitserien, Djurgården också och SSK var en rätt så etablerad elitklubb och var attraktivare då. Sedan fanns det inga agenter och det har gjort att hela marknaden blivit annorlunda. I dag har alla agenter, även oetablerade spelare, det har förändrats totalt. Nu är vi i och för sig rätt attraktiva ändå, tycker jag. Men visst sedan har du lag som Leksand och Djurgården som kommer från elitserien och som har stora budgetar.

… SSK kommer lite i skymundan bland de som vill bo i Stockholm bara för att DIF är med och plockar ”allsvenska” spelare?
– Nej, det har jag inte känt av, inte så. Sedan är det ju klart att båda lagen vill ha de bästa som går att få. Och så finns det spelare som har en större känsla för Djurgården, bland annat såna som kanske drömt om att spela där hela livet. Som Lidström, som gick från Bofors till DIF. Nu pratade vi inte med honom så jag vet inte vad han tycker om SSK men han har ju sagt själv att han drömt hela livet om att spela i DIF och det finns ju en del spelare som tänker så om klubbar som DIF och AIK, det vet jag.

Bloggen har fått en radda namn som det finns önskemål om att diskutera. Man skulle ju kunna gå igenom hela free agentlistan men det tänker jag inte göra, känns bara fånigt. Om det vore något på gång någonstans skulle nog Nygårds hålla masken. Men här är några namn som Nygårds avfärdar just nu, under intervjun – i alla fall. Sedan kan allt ändras i silly season, det är en gammal sanning.

Men så här sa Nygårds om.

… Josh Soares:
– Jag har ingen aning om var han kommer spela, det är ingen vi diskuterat djupare med.

 … Dragan Umicevic:
– Jag har bra träffat honom här i Södertälje men vi har inte fört några diskussioner, han har ju sagt tydligt att han inte vill spela i allsvenskan.

… Rok Ticar:
– Vi har diskuterat hans namn med agenten men han valde väl en annan klubb?  

… Marcus Bohman
– En back som är uppväxt i SSK och som sedan gick till Djurgården och Modo. Förra året hade vi diskussioner men då ville han vara kvar i Modo. I år har vi diskuterat lite men sedan har vi tittat på andra alternativ och har gjort värderingar utifrån hur vi vill bygga laget. Sedan har vi haft samtal där vi har berättat var vi står nu.

Mattias Carlsson:
– Hur operationen gick? Oj, det får du fråga honom. Det enda jag vet är att han har opererat sig, sedan får man se hur det går. En frisk Mattias Carlsson är en jättebra hockeyspelare. Han var ruggigt bra i elitserien för oss.

Det låter som det hänger ett ”men” i luften på honom?
– Ja och det är ju att han måste vara frist. Jag vet inte hur det är med hans kropp och jag vet inte vad han vill själv heller. Han var som sagt ruggigt bra för oss i SSK och vad som händer sedan vet jag inte. Han är inte hetast just nu - men det är klart att han skulle vara bra i vilken allsvensk klubb som helst.

 Bloggen passade även på att fråga vad som gäller angående Robin Press. Han är ju bara 17 år men är värvad för A-lagsspel, slog Nygårds fast:
– Ja, det är han. Jag tror han kan bli riktigt bra. Han kanske inte är det än men jag såg honom spela matcher i allsvenskan förra säsongen och tyckte han var dominant fast han då bara var 16-årig b-junior och är man det, då har man kvaliteter.

FOTNOT: Jag lade in en brasklapp i en fråga och det var det här med att vara sent ute. Jag tycker verkligen inte att man är sent ute om det fattas tre spelare i början av juni. Varför?

För att det bara är i Sverige som man numera verkar ha panik att fylla trupperna innan maj månads slut. Vilket inte är helt optimalt med tanke på att deadline för NHL-avtalet är 15 juni, marknaden för nordamerikanska spelare kommer igång först nu när slutspelen där borta är över, att NHL:s free agent marknaden öppnar först 1 juli och det kan komma loss spelare efter det och då det även kan komma loss spelare från såväl NHL som KHL i början av augusti efter camperna på andra sidan pölen och efter att KHL-lagen kickat folk innan de dyrare KHL-avtalen kickar in.

Det finns med andra ord många spelare kvar på marknaden, det kommer röra på sig här och där och har men ett par, tre luckor i början av juni så är det ingen panik. Att de ”stora, tunga” namnen kanske har gått redan är ju som det är, de går dit där de får mest betalt alternativt känner en känslomässig bindning till och det har inget med om man som klubb är ”sent ute” att göra eller inte.

Sen har ju spelare, som t.ex. Nisse Andersson, flera anbud att välja mellan och som klubb kan man bara göra två saker, bjuda över hej vilt om ekonomin finns eller vänta och se om det man kan erbjuda duger. Det är ju spelaren, inte klubben som är sent ute i såna lägen.

 

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ett jävla tjat om Robban, inse. Han kommer inte spela hör, vem har INTE fattat det? Alla nollor på forumet du lusläser? Herregud

Stone sa...

Tusen tack Marie! Du spelar i en helt egen division när det gäller intervjuer och intressant info till oss som vill läsa om SSK.

Svaren från Nygårds var ju däremot (föga förvånande) inte direkt det man önskade läsa. Kan inte begripa att man inte prioriterar 14 forwards. I SSK är man inte ens säker på om det kommer att bli 13 st. Även om han nämner riskerna med att spela med så få spelare.

En annan sak jag reagerade på: Jag vet inte om Nygårds mörkade eller spelade dum eller om han helt enkelt är korkad. Jag syftar på svaret han gav ang. Mattias Carlsson. - Det enda han vet är att han är opererad. Han vet inte hur operation gick och han vet inte vad Matte vill inför kommande säsong. Nähä, MEN RING HONOM OCH FRÅGA DÅ!

Att man sen stoppar in en 17-åring från Almtuna med endast nio matcher i allsvenskan på meritlistan (som forward) rakt in i SSK:s A-trupp (som back) som har som mål att nå kvalserien är en annan mycket märklig värvning. Ibland undrar man om Nygårds vet att han är sportchef för a-laget och inte J20.

Tack än en gång för en mycket bra intervju. Du är bäst!

Stone sa...

P.S Självklart ska han och SSK göra allt som de kan för att Robban ska spela i klubben nästa år. Allt annat ser jag som grovt tjänstefel!

Anonym sa...

Det finns bättre spelare än Robban och bara för att han har spelat här tidigare betyder inte att han platsar. Tror att Robin Press har kapacitet att bli bra, jag litar på Nygårds

Marie Hallman sa...

Anonym: Även om du inte bryr dig så finns det många SSK-fans både för och emot som gör det. Många har hört av sig och bett om frågor kring just honom, det kan jag bjuda på tycker jag. Killen är ju trots allt Mr SSK.

Stone: Ja, det känns lite som att Nygårds ville glida lite på MC. Jag orkade inte tjata på som med RC där men det lät ju som någon de följer lite i alla fall.
Ska bli intressant med Robin Press. Jag har inte bra koll på honom så jag vill inte ha någon åsikt om honom. Tack själv för att du läser!

Anonym: Nä det är klart. RC får ju vägas mot vad man har på gång i övrigt både vad gäller vad han kan bidra med och vad han kostar

Anonym sa...

Grymt bra jobbat.. TACK MARIE :)

Pelle sa...

Mycket bra intervju, tack Marie!! Du hängde verkligen envist kvar vid Robban frågorna...men Nygge borde bli politiker, han är skicklig på att "glida"...hehe..

Tycker det vore synd att in ta in Robban om han vill komma åter till rimlig kostnad. Håller med Stone - om man inte vet vad spelarna vill ring och fråga dem då för tusan. Eller om SSK inte avser att ta in honom, så säg det. Annars tycker jag Nygge gör ett bra jobb, så gnället handlar mer om Robban (ev Matte). Forza SSK!!!

Niklas Persson sa...

Det är ju lite lustigt. Nygårds avslöjar ju lika lite som Challe här om dagen. Men med en så mycket trevligare attityd och ton...

Se och lära?

Daniel sa...

Underbart Marie!!
Tack för detta, har längtat efter denna intervju ett tag.
Du är grym, keep up the good work!!

Daniel