tisdag 28 augusti 2012

Daniel Bång: " Det gäller att vara jävligt stark mentalt"


 Daniel Bång i AIK-tröjan. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Ovissheten kring en eventuell NHL-lockout eller inte ställer till det för många, inte minst de spelare som ska åka över för första gången.

– De har flyttat fram campen en vecka till att börja med och allt känns fortfarande oklart, så vi (Nashvilles svenska spelare) väntar lite på vad det blir för beslut den 15:e september så får vi se vad som händer sedan, säger Daniel Bång.

Hade det här varit en vanlig säsong hade spelarna varit kvar hemma i någon vecka till innan de hade åkt över till rookiecamper och sedan fortsatt till den vanliga campen för att slåss om en plats i sina nya NHL-lag. Men nu verkar de flesta rookiecamperna ha ställts in och det är osäkert om det ens blir en vanlig camp överhuvudtaget. Vilket så klart är tufft för de nya spelarna som behöver en camp för att visa upp sig för första gången.  

– Ja visst är det trist, det här är ju inget man vill ha men vi kan ju inte påverka vad som händer så det är vara gilla läget. Men visst är det tråkigt att det blir så här när man väl får chansen att sticka över, säger Bång.

Om det inte blir någon camp där du kan visa upp dig då?
– Ja jag vet ju inte alls hur det blir om ligan kanske drar igång först i december. Det kanske blir en ny camp eller så starter de med de som de redan vet kan spela i NHL men så långt har de ju inte ens kommit. Ingen vet ju ens om det blir lockout så jag försöker bara göra allt jag kan för att komma så förberedd som möjligt, säger Daniel Bång.

Frågan är ju bara hur spelarna ska hålla igång där borta om säsongsstarten drar ut på tiden. Så här långt på försäsongen har Daniel Bång kört med AIK på deras träningar:

– Det har varit jäkligt bra att jag får träna med AIK. Det har varit jäkligt skönt att få köra med ett lag och hålla igång bra. Det var (Anders) Gozzi som frågade mig om jag ville köra med AIK och jag sa att jag vill gärna vara kvar så länge jag kan och får.

Har inte de börjat spela in femmor och så då?
– Jo, nu har det varit så men det har också varit någon skada hit och dit så jag har fått vara med och ersätta skadade spelare där jag kan. Så än så länge har det gått bra men börjar alla skadade spelare komma tillbaka så blir det ju ingen plats kvar för mig så klart.

(På träning. FOTO JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

De flesta NHL-spelarna från Stockholmsområdet har kört på Puddinglägret ute i Segeltorp under försäsongen och Bång har ju också möjlighet att vara där. Men där är det normala säsonger bara bokat någon vecka in i september och drar det hela ut på tiden så blir det en del råddande för att hitta istid och få ihop ett gäng att träna med då några drar till Nordamerika och andra inte. Att dra över pölen och leta istid i Nashville är inte heller någon lek:

– Jag hörde att de kommer bomma igen ishallarna därborta om det blir lockout så att det inte går att träna heller och det är därför de (Nashville) vill att vi ska stanna kvar här ett tag till innan vi åker över. Så det har verkligen varit skönt att få köra med AIK. Och så här långt har det bara rullat på, det gäller ju att man håller sig flytande. Man vill ju komma i så bra form som man kan om det nu blir en camp men det kan bli lite svårt att hålla sig i gång, säger Daniel Bång.

Men förr eller senare kommer väl säsongen igång – får man anta. Och den förre AIK-forwarden har sin målsättning klar:

– Jag åker över och ska ge allt jag kan! Det är klart att jag vill ta en plats i NHL-laget redan nu. Man får ge allt man har, alla vet ju att det är lite tuffare där borta. Det gäller att vara jävligt stark mentalt där, att kliva in och ta för sig. Det är nog det som krävs för att ta en plats tror jag.

En del som åker över räknar redan på förhand med att det blir AHL. Varför känner du dig mogen att verkligen ta en NHL-plats direkt?
– Nämen det är klart att man måste tro på sig själv, även om man inte ska bli kaxig för den sakens skull. Men det är en camp (som det ser ut nu) där de kommer ta ut laget då kan man inte åka dit och ha inställningen att spela i AHL. Det är inte det jag vill göra men sedan om man hamnar där (i AHL) ändå så är det väl av en anledning. Då vill de väl att man ska lära sig spelet bättre först. Då får man göra det så bra man kan. Det är ju ändå en helt ny spelstil man ska ta till sig och det är lite annorlunda där borta. Men det är klart att alla vill spela i NHL helst, det vill väl alla i AHL också.

(Bång o Sandberg myser efter elitserieavancemanget 2010. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Daniel Bång har tvåvägskontrakt och kan, oavsett lockout eller inte, skickas av Nashville till farmarlaget Milwaukee AHL-camp framemot månadsskiftet. Han lär spela i AHL om lockouten blir verklighet och även om den inte blir det så kan det givetvis ändå blir spel i farmarlaget:

– Största utmaningen där borta är väl… alltså jag vet inte. Jag har ju aldrig spelat på liten rink så det blir väl en grej, sedan är det ju en helt annan nivå i NHL än på elitserien. Det är ju ett ganska bra snäpp till som man måste upp. Man vet inte om man är redo att ta en NHL-plats förrän man är där och känner på det. Men jag vet ju att det blir ett helt annat spel, sjukt mycket hårdare och tuff konkurrens.

Är det de grejerna som sporrar dig också?
– Ja för fan. Man gillar ju att tävla och sådär. Jag ser bara positivt på att det är lite ovisst var man hamnar.

Vad är det som talar för din fördel då – i jakten på en NHL-plats?
– Nämen det beror väl på vilken roll man får. Men jag är väl en ganska bra skridskoåkare, spelar fysiskt. Det är väl det. Sedan kanske det finns någon gnutta talang inom mig som går att plocka fram, ha, ha, ha. Men det räcker inte med att ha talang för att ta plats i världens bästa liga.

Envis är du ju i alla fall?
– Ja det är väl lite det man har lärt sig här hemma. Nu ska jag inte säga att jag är gammal i hockeygamet men jag har ändå spelat på allsvensk och elitserienivå. Det är något man tar med sig att även om det går tungt så har man lärt sig att bara gnugga på. Man vet att även om man har förväntningar på sig och även om det inte går bra så är det bara att fortsätta kämpa. Jag är ändå 25 år, har gjort sju a-lagssäsonger så något har man väl lärt sig, ha, ha.

(Bill och Bull. FOTO JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

Du och Christian Sandberg har ju varit ett radarpar hela seniortiden. Känns det konstigt att han inte kommer vara med?
– Ja, det blir väl lite… annorlunda. Det har ändå varit ens vardag att spela i AIK och så. Nu tränar jag ju med dem och då tänker man inte på det men när det är matcher så är det lite konstig känsla, det är det. Men det börjar väl lägga sig nu när man känner att man snart ska åka över. Det är ju ändå en rolig grej, en utmaning som man får vara med om.

Och nu har du ju Patric Hörnqvist, Magnus Hellberg, Patrick Cehlin och Mattias Ekholm med dig dit över?
– Ja det är skönt faktiskt att ha med sig några man känner. Det är ju lite omständliga grejer som man ska göra, bara att fixa visum till exempel. Då kan man fråga de andra och se hur de har gjort. Och behöver vi fixa något då kan en ringa hit och en annan till nästa ställe så hjälper vi varandra istället för att man ska göra allt själv. Det är skönt, det är ju ändå annorlunda där borta. Man har inte den där säkerheten som man har hemma.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bång har en spelstil som säkert kommer att funka bra i NHL om han bara får till det med de små rinkerna. Lycka till!