söndag 5 augusti 2012

FÖRSÄSONG DIF: " Challe vill utnyttja mitt målskytte bättre i år också"


 (Ludwig Blomstrand. FOTO JIMMY PETERSON)

Han presenterade sig som en hårdtacklande tuffing mot Färjestad för ett år sedan men Ludwig Blomstrand kan så mycket mer än att bara smälla på. Och det verkar som att lagledningen vill se honom utveckla de tekniska sidorna också:

– Challe har sagt redan från början att han tycker jag är duktig på att åka skridskor, att jag är stor och starkt men att han vill utnyttja mitt målskytte bättre också. Att jag ska bli farligare framåt och vill väl att jag ska utveckla just det. Det är bra, säger Djurgårdsforwarden.

 (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Den nu 19-årige Ludwig var uppsatt på 18 matcher för Djurgården i elitserien och åtta i kvalserien men istiden var begränsad och snittistiden landade på 3.35. Första riktiga debutmatchen – alltså när han fick istid första gången i a-laget var 29 september när Djurgården slog Färjestad borta med 3-2 i sudden. Och tänk som han var slog Ludwig till med fyra tacklingar – mest i matchen.

– Jag var väl lite tacklingsfrisk där och vann tacklingsduellen mot Sanny Lindström, då blev det lite jubel på våran mediesnubbe och en intervju på DIF-TV, minns Ludwig Blomstrand med ett skratt. (Ludwig noterades för fyra hits, Sanny för tre, Maries anm)

Och visst har han kropp för att tacklas:

– Alltså jag vet inte vad jag ska jämföra med men jag får väl tänka på att spela på ett annat sätt, på att använda kroppen mer eftersom jag är större i kroppen. Jag hade faktiskt en annan roll när jag var yngre, gjorde väldigt mycket mål och poäng då men sedan när jag blev äldre blev det mer spel med kroppen. Sedan har det där med poäng och mål blivit mitt största spöke. Det har inte blivit så mycket och jag känner själv att jag vill hitta ett mellanläge så jag både använder kroppen och gör poäng. Det är det jag vill utveckla den här säsongen.

Varför har det blivit färre poäng då?
– Jag tror väl att målskyttet alltid funnits där men jag har tänkte mer senaste åren, det har satt sig i huvudet och blivit en mental spärr. Men jag lyckades peta in några poäng med J20 i alla fall.

 Men det har blivit mer fokus på att smälla på?
– Ja, så känner jag att det har blivit, säger Blomstrand.

 (Glad efter sin första och hittills enda elitseriepoäng. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Nu har Challe aviserat att han ska tänka mer offensivt också, inte bara spela fysiskt. Och 19-åringen är glad att Challe inte vill sätta honom i ”smälla på” facket.

 – Jag tror inte han vill det i alla fall. Eller jag är väl med i laget för att jag är en fysisk spelare men han vill att jag ska fokusera på att vara ett offensivt hot också.

Hur skulle du vilja spela? Har du någon förebild?
– Foppa har alltid varit min idol! Han är stum i kroppen, kan ta smällar men delad också ut många offensiva tacklingar samtidigt som han tog puckarna mot mål när han hade chansen. Det är min dröm att kunna spela så!

Det är ingen dålig förebild det inte?
– Nej, he, he, han var ganska bra…

Nu ligger NHL en bra bit bort än så länge men Ludwig Blomstrand som draftades av Vancouver förra året var där på prospects camp i sommar. Tyvärr blev det bara rehab på den campen för 19-åringen:

– Vi hade precis kört fysläger med Djurgården här hemma när jag kände hur det klickade till i knäet. Det var inget mer med det, jag fortsatte köra men sedan small det bara till i knäet. Jag röntgade knäet och enligt min naprapat så var det menisken som måste opereras. Det blev en titthålsoperation men de hittade inget men tyvärr tog det ett tag innan operationen gjordes, det blev precis före campen så när jag väl var där fick jag inte köra is utan mest sitta och köra på träningscykeln.

Vancouvers medicinska team tog sig också en titt på knäet, hittade inget och konstaterade att operationssåret läkt bra. Det är med andra ord bara köra på med Djurgården i hockeyallsvenskan:

– Det ska bli jäkligt roligt. Vi har ett bra lag och framför allt ett roligt lag. Det är ett skönt gäng med mycket garv samtidigt som alla är seriösa. Sedan har vi väldigt blandade åldrar. Det är väl David (Lidström) och Elias (Granath) som är runt 27, i den där mittenåldern. Sedan är vi antingen runt 19-20 eller äldre som Linkan och de där…

  (FOTO ANDREAS GRANDIN)

Några fördelar med ålderstrukturen i laget?
– Ja vi yngre lär få ta in en del och lära oss hyfsat mycket av såna som Linkan, Jimmy och Fimpen. De har varit med ett tag och vet vad som ska och inte ska göras.

Var i hierarkin känner du att du är?
– Hm… vad ska jag säga? Jag känner mig som en i laget i alla fall. Sedan kommer det nog bli jättetufft för mig, det blir nog vi juniorer som får slåss om istiden. Och man vill ju spela men det vill de andra också. Det känns inte som att man är självskriven direkt, man har en bit kvar.

Du fick ju en del istid i elitserien och kvalserien ändå, hur var det tyckte du?
– Spelet i elitserien gick ju ganska fort och i kvalserien gick det också fort men det var lite annat spel där och det är där man får titta nu. Det är de lagen vi ska möta nu.

Viktigaste lärdomen från elitserien?
– Att det är viktigt att tänka på vad man gör med pucken – hela tiden. Det var väl det största jag lärde mig.

Har du inte gjort det förr då?
– Jo men inte på samma sätt. Man var lite yngre och dummare förr… ha. Eller mer oerfaren är väl rätt ord. Nu har man fått lära sig hur man ska spela på seniornivå för att inte bli straffad.
Att ni spelar i allsvenskan nu borde i och för sig öppna för mer speltid än om du varit junior i elitserien?
– Ja det tror jag med och Djurgården har ju alltid varit skickliga på att skicka upp juniorer. Så det är ett plus, det hade nog varit ännu tajtare i elitserien.

Ispremiären kändes som vanligt konstaterar Ludwig Blomstrand. Ont i fötterna och lite ”smårackligt i början”. Med fem veckor kvar till premiären är suget att komma igång nu stort. Att det blir resor upp till Haparanda – 120 mil från Stockholm – känns kul men inte så speciellt som man kanske kan tro.

– Nä jag vet inte… det är en lång resa men det är väl samma lika för alla andra lag. Sedan vill alla slå oss men det kommer bli kul det med.

Kan ni använda det som tändvätska.
– Absolut! Det är bara att fokusera på att göra det lilla enkla om det kommer att gå emot i en period i matchen.

Ni kommer ha hårt press och stora förväntningar på er om att gå rätt upp igen?
– Ja men jag har inte tänkte så mycket på det. Visst vet vi att det kommer bli tufft, det är en tuff serie och så och självklart har man det i tankarna för det är klart man vill gå upp direkt. Det är inget snack om det. Samtidigt kan man inte lägga så mycket fokus på att man ska gå just raka vägen. Det är bättre att ta till de vanliga klyschorna, att ta det från match till match. För annars är det lätt att man gräver ner sig om det går tungt en liten period och det vill man ju inte.

Inga kommentarer: