lördag 18 augusti 2012

FÖRSÄSONG VICTOR AHLSTRÖM " Det blev en ganska konstig match"


 
(Victor Ahlström har inlett med tre mål på tre matcher. På lördagen var han med och vände 0-4 till 5-4 i en galen träningsmatch. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
AIK var på väg mot en riktig plattmatch men vaknade till liv, vände 0-4 till 5-4 seger. Och det efter två mål i boxplay.

– Efter första perioden tog vi ett snack i gruppen om att vi måste skärpa till oss. Vi var lite utspridda i egen zon, gick tillbaka till våra grunder som vi pratat om i veckan, sedan såg det bra ut konstaterar Victor Ahlström.

Han och Esa Pirnes gjorde varsitt mål igen och har därmed båda gjort ett mål vardera i samtliga tre försäsongsmatcher.

Men första perioden såg – enligt rapporter från de som såg den på plats och enligt Victor själv – bedrövlig ut från AIK:s sida. Leksand tilläts att glida ifrån till en 4-0-ledning efter mål av Johan Ryno, Jens Bergenström, Jon Knuts och Martin Janohls.

– Vad vi höll på med? Ja jag vet inte… det var dåligt spela av oss, de gjorde ju mål på i stort sett allting i första perioden. Det vart lite rörigt i egen zon från vår sida. Men vi har inte spelat på över en vecka, sedan har vi kört hårt under den veckan. Men. Det ska ju inte få hända ändå och ändå hände det ändå, säger Victor Ahlström självkritiskt.

Junior-VM aktuelle målvakten Niklas Lundströöm stod i mål men Victor Ahlström vill inte ge honom skulden för raset i första perioden:

– Nej, Leksand hade riktigt bra avslut så det var inte mycket för honom att göra på målen och det såg säkert risigt ut men det var inte speciellt bra markeringsspel från vår (utespelarnas) sida där men det vart ju bra till slut i alla fall.

AIK började upphämtningen i andra då Andreas Frisk fälldes (enligt AIK hockeys twitter). Esa Pirnes tog straffen och satte den hur kall som helst till 1-4.

– Den var snygg. Han åkte in och sköt under stöten, via stolpen. Alltså sköt under stöten sedan gick pucken stolpe in på stötsidan.

Upphämtningen fortsatte sedan i tredje där Christian Sandberg fick in 2-4, Victor Ahlström gjorde 3-4 och David Lillieström Karlsson satte 4-4. När Tobias Viklund gjorde 5-4 efter 11.09 i trejde var vändningen fullbordad.

– Vi gjorde ju två mål i boxplay och mål på en straff och jag vet inte vad som hände med Leksand men de blev väl lite stressade när vi började komma i kapp och sedan vände allt i sista perioden. Det blev en ganska konstig match. De tog över första, mittenperioden var väl fram och tillbaka och i sista perioden gjorde vi mål på allt plötsligt, konstaterar Victor Ahlström med ett skratt.

Hur bra var Erik Hanses i Leksands mål i första och andra? Överjävlig eller?
– Nja, vi hade ju inte speciellt många avslut i början så vi testade inte honom så värst mycket då.

Esa Pirnes och Victor Ahlström har – liksom Christian Sandberg - som sagt gjort mål i samtliga tre försäsongsmatcher. Och just kedjan med Pirnes och tvillingarna fungerar så här långt precis så bra som sportchefen Anders Gozzi hade hoppats.

– Det har känts bra på träningarna också så det är roligt. Vi får se om vi får köra på eller om de vill testa något nytt framöver men det är roligt att spela med honom i alla fall.

När jag pratade lite med Gozzi i Märsta (Modomatchen) sa han att AIK letat länge efter en tredje länk som kan ta mycket av det defensiva jobbet så att ni två kan sticka iväg. Tidigare ska ni ha varit lite för ivriga och släppt till en del tre mot tvåor under era offensiva räder?
– Hm ja jag vet inte, det kanske har varit lite så att vi har stuckit iväg en del när man väl kommit in på isen för då har man velat bevisa varje gång att man ska spela och då kanske vi har stuckit framåt lite mycket. Det är svårt att säga, he, he.

Esa själv sa efter Modomatchen att ni klickade direkt, varför funkar det så bra med honom tror du?
– Nä men han är väl ungefär likadan som oss, är snabbtänkt, en bra passningsspelare, vi tänker och är nog ganska lika när vi har pucken, det är väl därför.

Han sa själv att han känner sig som ”den tredje brorsan fast nio år yngre”?
– Ja vi har väl ungefär samma spelstil. Men vi har inte snackat ihop oss något om anfallsspel alls faktiskt utan det går mer på känsla. Det är bara förvarsspelet, när vi inte har puck, som vi har pratat om. Och det är ganska skönt att vi kan gå på känslan när vi har pucken, då behöver man inte fundera utan kan bara göra saker och då vet inte motståndarna heller vad man ska hitta på.

Jag har ju tjatat en del på dig om att du bara gjorde fyra mål förra säsongen i elitserien. Nu är det tredje målet redan?
– Ja det är skönt men det är ju serien man vill göra målen, så jag hoppas det kommer då med, ha, ha. Men det är skönt för man får ju bättre självförtroende som vi har pratat om förr så om det blir mål eller inte kanske beror på det. Jag hoppas det ramlar in fler framöver ha, ha.

Nu är det Oscar som ligger efter i målgörandet, vad säger han då?
 – Äh han är mest glad åt att jag lyckas göra mål igen. Och jag hoppas att han inte hamnar i den sitsen jag hade förra året!

Målet mot Leksand kom i boxplay precis vid ett byte:

– Mattias (Janmark-Nylén) var kvar på isen, jag fick en passning av honom vid blålinjen, åkte förbi två Leksandsspelare, sedan fick jag en tillbakapass framför mål, sköt runt pucken eller hur ska jag förklara… pucken gick i alla fall in vid stolpen under stöten. Som Esas straff ungefär.

 Jag hörde att Niklas gjorde en galen räddning i slutminuterna också?
– Ja, de kom två mot en där, det var ett sidledspass och någon som sköt direkt. Men Niklas följde det bra och gjorde en bra räddning där, han var snabb. Och bra.

Inga kommentarer: