måndag 20 augusti 2012

MARIE MÖTER David Lidström: " Det vore ju kul att komma upp i hans standard"


(Lidström - ännu med mustasch. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Två raka vinster i European Trophy. Djurgården har inlett försäsongen på bästa sätt. Men försäsong är en sak, seriespel och jakt på en elitserieplats någonting annat. Pressen på Djurgården kommer vara stor från många håll. Men det läget gillar David Lidström.

– Vi måste hantera pressen, hitta ett sätt att hantera det och jag är övertygad om att vi kommer hitta en väg att göra det, säger Djurgårdsbacken.


(I Djurgårdströjan. FOTO DANIEL PETTERSSON)

Han var med och spelade ut Djurgården ur elitserien då BIK Karlskoga – som Lidström anslutet från – tog poäng av DIF i andra matchen. Ett resultat som följde på en inledande torsk mot Rögle och som uppmärksammades stort inte minst i Karlskoga.

– Och det var ju stort – just då. Det var väl egentligen den matchen som hela Karlskoga tände till på.  Det var väl den enda matchen som vi hade fullsatt egentligen och man märkte redan innan att det var en viktig match. Sedan spelade vi bra den matchen och vi lyckades knipa en poäng, det är så det är. Tråkigt för Djurgården att de åkte ner men förra året tillhörde man ett annat lag och då spelade man sitt bästa där, så är det ju.

Kunde ni i Bofors känna att det var nervöst i Djurgården?
– Delvis, man kände väl att pressen var ganska hård på Djurgården redan när det var klart att de skulle ingå i kvalserien. Det är ju så. Djurgården är en stor förening, alla märkte väl att det var speciellt att Djurgården var med i kvalserien. Ingen hade förväntat sig det.

Man brukar säga att lagen underifrån inte kommer känna press men så kommer det inte vara för er, det kommer ju vara press från dag ett att gå upp. Har du funderat något på det?
– Nej, för jag vet inte hur det är. Förra året tillhörde jag ett lag som inte hade någon som helst press nästan…


( FOTO SARAH CARLSSON)
Alla vara väl bara glada att ni ens tog er till kvalserien?
– Ja precis och lite så är det ju, då blir det lite lättare att spela, det blir lite mer avslappnat sådär. Men det är ju det de här matcherna (European Trophy) är till för, det är träningsmatcher nu kommer vi lära oss att hantera den här pressen. Det är det som är det viktiga och försöka ta med oss det hela säsongen. På något sätt. För det är kanske det största hindret. Att lära oss hantera den stressen som vi har på oss.

Vad är svårast med just det?
– Jag vet inte jag har ju inte spelat i något lag med sån press på sig än men vi kommer nog hitta en väg, det är jag övertygad om. Koppla bort tror jag inte, det beror på hur man ser på det. Jag skulle vilja säga att vi måste hantera pressen, hitta ett sätt att hantera det och jag är övertygad om att vi kommer hitta en väg att göra det för revanschlusten för de spelarna som var med förra året vid degraderingen är stor och vi nya spelare som kommer hit är riktigt sugna på att ta steget upp så den kombinationen kommer nog göra att vi övervinner den där pressen på något sätt

Men vad säger ni i laget? Man kan ju lyftas av krav och förväntningar också?
– Jo det är ju så också. Flera olika situationer kommer att uppstå. Nu har vi inte pratat om den här pressen än, det kommer väl när vi börjar spela men jag vet inte. Vi får se vad som händer nu i början så får vi utgå härifrån, säger Lidström.

Och det har som sagt börjat bra i försäsongens två matcher både för Djurgården och Lidström. Den nye Djurgårdsbacken har spelat ett solitt försvarsspel och börjar efter några månader i laget och huvudstaden att känna sig hemma:

 – Det har varit bra ända sedan jag kom hit och jag tycker det är kul att Djurgården satt ihop laget så att vi har tränat ihop i somras. Det blir lite lättare som ny spelare att lära känna alla så att det inte blir att man samlas man i augusti, då kan det bli stressigare så har jag uppskattat att vi tränat ihop i sommar. Jag har lärt känna alla grabbar och då känns det bättre när man kliver på isen. Det andra hade säkert funkat också men man kommer varandra lite närmare under den tiden man är här på sommaren. Så det har varit bra.


( FOTO SARAH CARLSSON)

Challe Berglund berättade på en pressträff inför European Trophy att Linkan, Ölvestad och de andra gamla uvarna i laget hade dragit ihop lite möten för att ”snacka om vad som gäller nu”.

Men vad sas på mötet egentligen?
– Vi har inte haft några jättemöten sådär utan det är mest att vi har pratat lite grann om hur vi ska och hur vi vill att vi ska bli uppfattade i Djurgården. Det är väl lite så. Alla är väl medvetna om vad det är som gäller här – att vi ska tillbaka så fort som möjligt.

Vad är det ni har tagit upp?
– Det är väl vad man kräver av varandra. Vad man som Djurgårdsspelare ska kunna kräva av sin medarbetare så att säga. Och det kommer vi väl prata mer om ju närmare det kommer.

Mer hur ni inom laget ska uppfatta varandra, inte andra?
– Ja precis men som jag sa så har vi inte hunnit prata om det allt för mycket än, det är väl mer kaptenerna, eller de tänkta kaptenerna, de lite äldre spelarna som har varit här i många säsonger, det är väl de som har pratat lite först, sedan kommer väl vi andra att bli inblandade också.

Vad var din uppfattning om en Djurgårdare innan du kom hit?
– Djurgården uppfattar man ju som en stor förening, en anrik förening. Det var stort när Challe ringde till mig och det kändes som en bra utveckling för mig och skrev jag på. Men jag hade ju inte spelat mot Djurgården mer än förra året, sista två veckorna på säsongen, så jag har lite svårt att bilda mig en uppfattning av laget sådär men självklart så förra året så ville man ju slå Djurgården. Det är en stor förening. Det är bra att ha på listan att man har spelat en stor match mot Djurgården och sådär, säger Lidström.

När bloggen försöker få honom att kommentera nidbilden av Stockholmare som dryga och kaxiga ser han mest förvirrad ut och undrar vad jag menar.

– Det där (dryga och kaxiga) kan jag inte hålla med om, faktiskt. Det kan jag inte. Själv är jag ju västeråsare så jag har ju varit med om alla tre typerna av städer, liten, mittemellan och stor stad så nä jag har inga såna där förutfattade meningar.

Men om jag får ha lite förutfattade meningar så känns din mustasch väldigt… Bofors?
(Här ser Lidström lite tagen ut på sängen och börjar skratta)

– Ha ha ha det är väl ingen Boforsgrej så där men vi var väl några stycken som testade mustasch förra året och året innan det och tja, sedan fick den hänga kvar.

Så nu blir det mustasch?
– Nja vi får se, det har blivit lite pigmentförändringar i halva mustaschen så att den inte syns där så det kanske är dags att raka bort den. Jag lämnar det öppet, vi får se, svarar Lidström med glimten i ögat.


( FOTO DANIEL PETTERSSON)
Att det förpliktigar att heta Lidström, vara back och komma från Västerås har han hört förr… för även om DEN Lidström ju inte är född i Västerås utan kommer från Avesta så är ju Nicklas Lidström ändå förknippad med gurkstan. Precis som David Lidström.

– Ja jo självklart är det kul och jag har ju hört det där ett par gånger, dock är det ju mycket att leva upp till. Det är så mycket som många förväntar sig innan de inser att vi inte är släkt.  Det har varit många som trott det men nu på senare år, när man blivit lite äldre så har väl folk hört att man inte är släkt så nu är det lite lugnare. Det var värre när man var yngre. Men det vore ju kul att komma upp i hans standard. Det kan man lugnt säga.

Vad ska fansen vänta sig av den här Lidström då?
– Jag är väl spelskicklig skulle jag vilja säga, är ganska lugn och håller mig på rätt plats. Försöker vara stabil sett över hela banan.

Du gjorde många poäng förra säsongen också?
– Ja poängmässigt fick jag ett lyft förra säsongen, det gick bra. Det var en bra säsong, jag fick mycket speltid. Det kändes bra. Sedan är det ju så att man kommer in i en bra känsla. Och ibland så rullar det bara på och det är väl den känslan jag kommer vara ute efter i år också.

Har Challe sagt någon om din roll?
– Nej vi har inte kommit dit än utan som han sa (på pressträffen) så testar de väl mest alla och försöker hitta någon kemi mellan allihop. De har sagt att vi kommer att rulla runt på alla i pp så att alla får visa upp vad de kan. Power play är väl annars lite av en favoritspelform men det är som med allt, man gör sig förtjänt av den istid man får. Jag kommer jobba hårt för att få spela i den spelformen.Vad blir roligast i vinter – förutom att gå upp om ni nu lyckas göra det?
– Ha, ha ja jag tänkte just säga det att det roligaste blir när vi går upp, men alltså… för mig är det många nya intryck att få komma till en så pass stor förening och det ska bli kul här i början att få komma ut på isen inför hemmapubliken och sedan alla matcher. Det är som alltid roligt så länge vi vinner alla matcher. Det är ju därför man håller på med sport, eller i alla fall jag. Jag vill nå resultat och det hoppas jag vi kommer göra i år.

6 kommentarer:

Pierre sa...

Bra reportage Marie!

Mange sa...

Tackar för en bra intervju som vanligt! Men när ska "ni journalister" fatta att Nicklas Lidström inte har något med Fagersta att göra? Han är född och uppvuxen i Avesta och har Skogsbo SK som moderklubb (Skogsbo är som en "stadsdel" i Avesta).

Marie Hallman sa...

Pierre: Tack!!

Mange: Tack:)) Jag tänkte skriva bara Avesta men hade Patrik Sjöbergs intervju på TV3 i huvet och där är de i Fagersta vid en rink... men jag ändrade till Avesta nu. Är väl mer korrekt. Dock är han inte född i Avesta utan i Krylbo, men väl uppväxt i Avesta :))

Anonym sa...

Toppen Marie och Fagersta, Avesta eller Krylbo... Ingen skillnad.

Mange sa...

Eftersom jag är en sån besserwisser, så måste jag återigen rätta till lite :) I TV3-intervjun så filmade de ishallen i Skogsbo (som Nicklas Lidström har hjälpt till att finansiera) men sa, pinsamt nog, att de var i Fagersta... Det är ca 20 minuters bilväg mellan Avesta och Fagersta och som jag tidigare nämnt har Nicklas ingenting med Fagersta att göra överhuvudtaget! Dessutom är han född i Avesta eftersom sjukhuset ligger där och inte i Krylbo. Så, nu är det utrett och besserwissern inom mig har lugnat sig ;) Keep up the good work Marie!

Marie Hallman sa...

Mange: Aha. Det förklarar tvinslaget, Krylbo står det dock i Wikipedia?! Men strunt samma. Nu kör vi Avesta :)