onsdag 22 augusti 2012

Marie möter Niklas Kronwall del 1 - Livet utan Lidas


 
(Niklas Kronwall ute i Segeltorp. FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Nicklas Lidström var – på många sätt – Detroit. Nu väntar en ny tid för klubben och lagkamraterna och spelare som Niklas Kronwall som vant sig vid att se ”Lidas” ständigt närvarande i omklädningsrummet och på isen.

Och livet utan Lidas:
– Det blir tomt! Det blir det, konstaterar Kronwall.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Hur tomt? Det har han nästan svårt att förklara:
– Ja alltså … Lidas har ju varit en symbol för Detroit i 20 års tid, har varit bästa back i 18 av dem kanske. Så det är klart att han lämnar ett otroligt tomrum efter sig. Å andra sidan så … livet fortsätter ju. Vi kan inte lägga oss ner, tyckas synd om oss själva och tänka att å gud nu har han försvunnit utan alla som är kvar eller har kommit till måste försöka dra vårat strå till stacken och försöka höja vårat spel lite grann till nästa nivå så att vi gemensamt kan… kanske inte fylla tomrummet… men ändå höja vårt spel så att dynamiken ändå finns där för det kommer bli lite annorlunda spel utan honom.

Vad blir det för skillnad i spelet för er som är kvar?
– Oj jag vet inte hur jag ska förklara riktigt men du tar bort världens bästa back, det är klart att jag tror det kommer märkas. Det är inget snack om det, samtidigt så har vi spelare som har tagit enorma kliv här de senaste åren – Jonte (Ericsson) till exempel har tagit enorma kliv, vi har fått (backen) Kyle Quincey tillbaka som har varit iväg och etablerat sig ordentligt. Jag tror alla de här spelarna, med mer förtroende och ännu mer istid, kan växa ännu mer, säger Niklas Kronwall.

Du själv då? Är du redo att ta över som försteback?
– Hm jag har väl aldrig sett det så. Jag tror att man hela tiden måste utvecklas och vilja utvecklas för att ta nästa steg. Sedan är det klart att det är något du måste förtjäna, du måste göra bra ifrån dig hela tiden för att förtjäna den här extra tiden och tid i power play och jag hoppas att jag kan göra det.

Men är det du som kommer att vara chefsback i Detroit?
– Det är väl jag fel människa att svara på men jag hoppas definitivt att jag kan vara en av dem spelarna som man kan stötta sig på, absolut.

Är det en uppgift du VILL ta då? Att vara försteback menar jag? Och kliva in Lidas skor om man nu kan göra det?
– Jag tror det är orättvis att sätta upp det så, både mot mig själv och Lidas. Jag tror inte att någon, någonsin kommer… jag vet inte om vi någonsin får se en sån back igen, så exceptionellt bra och duktig som han har varit och de saker han har fått gjort ute på isen – och även utanför isen – är egentligen helt fantastiska. Men det är klart att det är något som alla vill vara, en sån go to kille, det säger sig självt.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Men det är inte bara en av ligas bästa backar som ska ersättas. En ny lagkapten ska utses och Kronwall hävdar bestämt att han själv inte är kandidat till lagkaptensposten:
– Nej den är vikt för Zäta.

Är det klart? Eller är det givet?
– Ja det känns bara givet om man säger så. Han har varit – tycker jag – aspirant på det länge och han har förtjänat den rollen tycker jag.

Varför inte du då?
– Jag har aldrig riktigt tänkt så långt! Jag tycker bara att Zäta har varit med så pass länge och har gjort så pass mycket för klubben och är även i mitt tycke den store ledaren. Jag tycker att han har gjort sig förtjänt av det.

Jag läste en artikel där en person i klubbledningen sa att Lidas varit som en ”snuttefilt” som varit så trygg att ha. Känner du likadant?
– Det är klart att det har varit så. Det tror jag att alla vi spelar har känt också. Han är ju en sån som aldrig gör misstag och jag vet inte om jag har sett någon annan inom hockeyn som gör så få misstag som honom.

Vad är det viktigaste – av allt – som han har lärt dig?
– Det är väl det som jag jobbar på fortfarande. Att hålla det enkelt. Om du ser på när Lidas spelar så får han hockey att se så fruktansvärt enkelt ut och det är något jag fortfarande jobbar på och just positionsspelet – där går han aldrig bort sig, han ligger alltid rätt i banan. Det är också något som jag har försökt att lära mig mycket av och som jag jobbar med fortfarande.

Hur tror du det känns när ni kommer tillbaka till omklädningsrummet. Även om ni vet så måste det kännas konstigt att han inte är där?
– Jomen det är klart att det kommer kännas annorlunda. Det tror jag definitivt. Men det var ju likadant när Stevie (Steve Yzerman) hängde upp sina grillor, livet går ju vidare. Det var samma när Chris Draper tog sina grejer. Livet går vidare, vi måste vara så pass professionella att vi förbereder oss och gör våra grejer och ser fram emot den uppgiften som vi har, säger Kronwall.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Nu är det inte bara Nicklas Lidström som lämnar Detroits backlinje. Brad Stuart, som varit Niklas Kronwalls radarpartner i många år, är trejdad och spelar från den här säsongen i San José. Och Kronwall kommer sakna honom med – på många sätt:

– Ja väldigt mycket, inte bara på isen. Jag har ju haft förmånen att spela mestadels med honom under de åren som jag har varit i Detroit. Han har betytt oerhört mycket för mig. Många gånger när jag kanske har gått bort mig så har han varit där och täckt upp och han är en sån där som alltid dyker upp på jobbet, alltid gör det han ska oavsett allt annat. Och har en fantastisk inställning. Sedan kommer jag självklart sakna honom utanför isen, där var han en av dem som man alltid var och käkade med på roaden och som man gjorde mycket med framför allt på roaden.

Det känns som han varit en mentor han med för dig?
– Ja det kan man kanske säga. Han är ju en ganska tystlåten kille sådär, oerhört skärpt och riktigt bra kille. Oerhört trevlig och snäll. Och så på isen ett riktigt djur, ett riktigt monster faktiskt.  Jag är glad att jag har haft honom i vårat lag. Nu blir det lite tuffare att möta San José med både honom och Douglas i laget, säger Kronwall med ett skratt.

Är han hänsynslös på isen?
– Ja han kan köra över folk till höger och vänster, stenhårt!

Tror du han skulle köra över dig också?
– Det tror jag nog faktiskt, ha, ha, ha (Kronwall skrattar gott åt frågan).

Det är no mercy där alltså?
– Nej det tvivlar jag på. Men det är ju så, när man kommer ut på isen, du är ju så stor tävlingsmänniska så det spelar inte så stor roll då. Men sedan kan man gå ut och käka middag efteråt. Det är inget konstigt med det. Och det är så det ska vara.

  
(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Detroit gjorde en mestadels bra grundserie förra säsongen, såg starka ut inför åttondelsfinalen men åkte direkt ut mot Nashville med 1-4 i matcher. Det var första gången som Nashville slutade bättre än Detroit och respasset var Red Wings snabbaste ur Stanley Cupslutspelet sedan man förlorade mot Edmonton i förstarundan 2006.

Niklas Kronwall anslöt tillsammans med bland andra Henrik Zetterberg och Jonte Ericsson till ett NHL-späckat Tre Kronor i VM. Väl där blev det förlust i kvartsfinalen mot Tjeckien. Som extra salt i såren skedde det hemma i Stockholm och var första gången sedan 2000 som Sverige missade semifinal i ett VM.

Detroitbacken får något mörkt i ögonen när jag drar upp de två trista avsluten och konstaterar att revanschlusten är av modell X-Large:

– Ja den är ganska stor kan man säga… det var inte mycket som var bra på slutet förra säsongen. Så det är en hel del som kan bli bättre definitivt.

Men visst gjorde ni en bra säsong annars i Detroit?
– Vi var bra fram till februari. Då flöt allting på och var fantastiskt bra. Sedan fick vi lite skador, började väl med att Jonte gick sönder, sedan var Lidas borta en sväng, Pavel (Datzyuk) var borta en sväng om jag inte minns fel, Helmer gick sönder. Vi fick skador på lite fel spelare och när alla kom tillbaka så var den här energin, som vi alltid har haft tidigare, det spelare ingen roll vad som händer, det bara kommer. Vi bara rullar på liksom…

Den bara kom inte?
– Nej den energin som funnits tidigare den fanns inte. Och då är det tufft sedan måste man se mot Nashville så var det en ganska tajt serie om man ser till målen, vi gav bort alldeles för mycket. De fick göra mål på alldeles för många enkla misstag. Det är svårt på den nivån att reparera för det är så tajta matcher och om man ger bort för många mål så går det inte. Sedan så ska man väl säga att Nashville gjorde det fantastiskt bra. Det var inget snack om att det var det bättre laget som vann den serien.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Men det här med att man saknar energin vad beror det på?
– Jag vet inte men det är väl något som… ser man till en hel säsong så är det svårt att ligga här uppe hela tiden, allting går inte som på räls, det går lite upp och ner. Det är klart att man vill ha en hög lägstanivå men sett över en hel säsong så är det lätt att du får en dipp kanske ett par gånger. Om man ser till Los Angeles nu så, de klarade sig med en hårsmån till slutspel, sedan fick de allt att stämma. De fick väl den där känslan att det spelar ingen roll vad som händer men bara gnuggar vidare, vi kommer ta det här liksom. Det är den känslan man vill få in.

Hur ska ni få tillbaka den känslan?
– Det är bara hårt arbete som gäller. Att hitta tillbaka till hårt arbete och samtidigt ha jäkligt kul tillsammans i gruppen. Och när det gäller den biten så har vi alltid haft jäkligt kul tillsammans, det är ett riktigt skönt go i laget, ett riktigt skönt gäng.

Thomas Holmström är väl en som kan få upp humöret, men det är väl inte säkert att han blir kvar i laget heller?
– Nej det är lite osäkert, det är inte bestämt än vad som händer, han kanske inväntar lockouten, säger Kronwall med glimten i ögat och ett skratt.

Men om nu även han faller ifrån vem har ni annars som får upp humöret i laget?
– Dan Cleary är väl en utav dem, en riktig godbit. Sedan kan det vara riktigt kul att vara runt Frasse också, ha ha.

(FOTO:WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)
 
Om nu säsongen kommer igång så kommer inte Detroits trupp att räcka till slutspel. Och tar de sig dit är de ingen stark kandidat till Stanley Cuptiteln. Det anser en del kritiker på andra sidan pölen. Ansedda The Hockey News rankar till exempel Detroit som sexa i sin division. Kronwall tar dock kritiken med ro:

– Ja det är upp till var och en att ha den åsikten som de känner är rätt för dem. Vi känner väl ändå att vi har all möjligheter.

Okej, om man vänder på det då? Varför är ni en stark kandidat till att vinna Stanley Cup – tycker du?
– Vi har erfarenheten, har killar som har varit med förut. Vi har två av NHL:s bästa tvåvägsspelare i Zäta och Pavel, sedan tror jag att få in en sån kille som Micke Samuelsson kommer göra otroligt mycket för de yngre killarna. Jimmy Howard var grym i målet förra året och kommer vara minst lika grym i år. Monstret (Jonas Gustafsson) har vi fått in så vi kommer ha en stabil grund att stå på. Sedan har vi ett stabilt grundspel, det är något vi kommer kunna falla tillbaka på i längden.

Det finns kritiker som menar att Howards fina spel egentligen berodde på Lidas?
– Nä Howie var grym förra året. Det är klart att man inte ska förringa Lidas insats, absolut inte men Howie var GRYM. Han vann många matcher åt oss på egen hand.

Hur stor chans har Jonas Gustafsson att sno åt sig förstaspaden?
– Han har sett grym ut nu (på försäsongen i Sverige). Jag har inte sett honom så här mycket på nära håll tidigare, å andra sidan har han alltid stått på huvudet på andra sidan när vi i Detroit har mött honom. Men Jonas har alla möjligheter. Även om Howie har varit grym tidigare så skulle det inte förvåna mig om Jonas ger honom mycket jobb (för att försvara sin position som etta), säger Kronwall.

Vi avslutar intervjun med en fråga jag fick med mig av Detroitskribenten George Malik. Kronwall har ju för vana att skjuta bak hjälmen så att visiret kommer högt upp i pannan, något som inte är tillåtet i elitserien men väl i NHL där man ju inte ens behöver ha visir om man inte vill.

Men Kronwall skjuter alltså upp och bak hjälmen, något som tydligen diskuteras ofta där borta för när jag tar upp Maliks fråga varför han gör så börjar Niklas Kronwall skratta direkt. Han har ju till och med satt in någon extra skruv i hjälmen för att den ska hålla sig längre bak på skallen och det visar sig att det här om hjälmen är något han får många frågor om men här har ni som undrar anledningen:

– Ha, ha ja du… jag skulle egentligen bara behöva visir på sidorna. Jag har en sån grej att jag gillar att se, men jag har ändå visir för att det är mycket armbågar och axlar och sånt i hörnorna. När du har någon framför dig som vrider och vänder så kommer det alltid upp armbågar eller axlar eller skuldror. Så jag skulle kunna ha ett sånt här visir (visar att det bara är visir på sidorna men tomt i mitten) men än så länge har de inte gjort något sånt, ha, ha.

Du behöver egentligen skygglappar som man har på travhästar då?
– Ja fast i glas då, det hade varit det ultimata, he, he.

Är du inte rädd att få pucken i ögonen när du trycker upp visiret sådär?
– Nej det har jag nog aldrig ens tänkt på. Det händer inte – peppar, peppar - så jävla ofta och skulle det hända så hade det tagit illa ändå tror jag. Visiret tror jag mer hjälper mer för klubbor och såna bitar. Får du en puck där, ja då kommer du göra dig illa på ett eller annat sätt ändå.  Men sånt vill man ju – peppar peppar - klara sig ifrån, absolut. Och jag har fått ett antal ärr av visiret, får man en smäll mot plexit så är det ju oftast visiret som man har skurit näsan på. Så ibland skadar man sig på det också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vara intressant att veta hur han tänker göra ifall det blir lockout i nhl denna säsong.

Marie Hallman sa...

anonym: Han vet inte om han ska stanna eller åka hit men åker han hit så blir det DIF. Se mer i del två!