lördag 25 augusti 2012

Mattias Janmark-Nylén " Det är ju det här man har drömt om"


 
 (Mattias Janmark-Nylén. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)


Han spelade första matchen mot start i ett av derbyna förra året, var med i semifinal sju och är ovanligt rutinerad för att vara en junior som precis fått a-lagskontrakt.

I år tillhör Mattias Janmark-Nylén den ordinarie truppen. Ett stort ansvar men roligt ansvar för en 19-åring.

– Vi är ju bara tolv forwards och tretton kan vi bli, så det är klart att man måste våga ta mer utrymme än man gjorde förra året. Ta lite mer ansvar och sådär så det är väl så, men det är inget som tynger ner en. Det är bara något som det är kul att försöka leva upp till, säger Mattias Janmark-Nylén.

Förra säsongen tillhörde han juniorerna, fick komma upp när det blev skador landade tillslut på 18 grundserie- och tre slutspelsmatcher, i semifinalen. Speltiden varierade lite men i grundserien landade han ändå mellan 7-8 minuter i snitt per match.

Under lördagen, mot Salavat Yulaev, var det byte på byte – även i pp med rutinerade Björn Melin vid sin sida. Om de får fortsätta spela ihop återstår att se:

– Det kan man inte säga sådär, det är väl Perra (Johnsson, tränaren) som bestämmer men Sampa (Christian Sandberg) vart ju sjuk idag, han har väl spelat med dem innan så det får man se sedan. Men det är så klart skitkul att spela med dem här, men alla i det här laget är skitroliga att spela med. Alla har rutin och jag kommer att utvecklas genom att spela med alla här egentligen. Så det är bara göra det bästa av dem man spelar med så hoppas man att man får mer och mer förtroende.

Vad kommer du ha för roll i laget tror du?
– Äh det är väl upp till mig att försöka ta en roll och … just nu är det väl mycket fart och sådär. Förra året när det var jag, Jocke (Nordström) och DK (David Lillieström Karlsson) i en kedja, så var det väl mycket checka och störa motståndarna och sådär men samtidigt så måste man ta det defensiva jobbet också sådär om man är center. Det är väl upp till mig att prestera för att få den roll man vill ha.

Men du är ordinarie nu, beskriv känslan?
– Det är jättekul att vara med från början och tillhöra laget helt och hållet. Inte bara vara uppkallad och så där, det ska bli skitkul att få spela hela säsongen och försöka ta mer utrymme varje vecka som går.

Blir det någon skillnad mentalt hur du laddar inför matcherna.
– Ja det blir väl lite enklare än förra året. Då visste man inte riktigt, då var det lite från dag till dag. Men visste inte ibland efter en match om man skulle träna på Hovet eller på Ritorp dagen efter, man fick reda på var man skulle vara nästa dag. Det var lite jobbigt, ibland blev man uppkallad samma morgon som det var match och det var mycket fram och tillbaka så det tog väl lite extra energi. Nu är det ju bara fokus på att göra det bästa här uppe, det kommer man nog gynnas av här framöver.

Du har slutat skolan, spelar enbart hockey, det blir en lite annorlunda tillvaro?
– Ja verkligen. Det är ju det man har drömt om, det är väl det alla som spelar hockey i sina ungdomsår vill åstadkomma så det ska bli skitkul.

Blir du nervös någonsin?
– Nja, jo innan kan man vara lite nervös, framför allt någon dag innan. Men det är bara bra för då blir man bara mer fokuserad på matchen och tänker mer på matchen och blir taggad och sådär, sedan brukar det släppa när man kommer hit och värmer upp och sådär, säger Mattias Janmark-Nylén.

Mot Salavat öste han på bra och visst ser man att han jobbat sig in i laget redan förra året. Första elitseriematchen från start var i en kedja tillsammans med Joakim Nordström och David Lillieström Karlsson mot DIF i säsongens andra derby den 14 november då AIK vann med 5-0. En häftig första ”riktiga” match.

– Ja allt klaffade perfekt så det var skitkul! Och förra året var nyttigt för då fick man vara med om derbyn och semifinal – jag var med i semifinal sju – så man har egentligen upplevt det mest påfrestande redan under förra säsongen så man har fått bra erfarenheter från då.

Det kanske handlar om andra roller nu men du har sett mer offensiv ut under hela matcherna nu på försäsongen än du gjorde i matcherna förra säsongen?
– Ja men det är väl för att man tar för sig mer också. Jag kan inte säga att jag hade en tillbakadragen roll förra året heller utan vi fick ganska fria tyglar i vår femma. Det var ganska mycket fart och fläkt och sådär och sedan vill man ju ta det där steget offensivt och skapa och så där. I dag (lördag)fick jag spela powerplay vilket var kul, det är väl det man vill åstadkomma, att steg för steg komma upp och lira power play och så, och sedan har jag fått lira mycket boxplay, det är väldigt kul att få det förtroendet också. Det är bara att göra det bästa av den tid man får i såna lägen och hoppas att man får spela mer.

Är du mogen nu att försöka vara en nyckelspelare framåt?
– Absolut, det vill väl alla och jag vet ju att jag har det i mig, det gäller bara att ta det där steget. Det är samma som när man går mellan J18 och J20 också, det är alltid lite annorlunda i början att våga fullt ut. Men man har väl 55 matcher i grundserien på sig och så där så det är bara hoppas att man gör framsteg i varje match

Många centrar som kommer upp har i ryggmärgen att passa i första hand. Passar eller skjuter du helst?
– Tyvärr så passar jag väl helst jag med, men det är väl något man kan försöka ändra den här säsongen också, att bli lite rakare och försöka skjuta mer.

Ja ibland kan det bli lite väl mycket pass, som i dag mot Salavat när ni hade pp, då blev det lite väl duttigt ibland?
– Jo det kan lätt bli så. Och många kanske tar en extra pass istället för att skjuta men vi jobbar på att skjuta mer och försöka få in mer folk på mål och sådär så det kommer nog komma det med att spela mer rakt och så.

Vad tycker du om matchen mot Salavat annars? Ni hade hur många pp som helst och många i fem mot tre också utan att göra mål?
– Ja, men vi mötte dem ju i tisdags. Då spelade vi en väldigt bra match, tycker nog alla men vi slarvade lite och gick bort oss i offensiv zon, det var de skickliga och tog tillvara på med kontringar och gjorde väl egentligen fem för enkla mål. För annars så var vi egentligen med i den här matchen också och kunde ha vunnit den om vi inte hade slarvat, säger Mattias Janmark-Nylén och fortsätter:

– Så i dag tänkte vi mycket på att ta högläge i offensiv zon och vara med hemåt så att de inte skulle få kontringar. För de backar hem ganska mycket, spelar ganska tråkigt och backar hem och sedan när man tror att man har fast dem så sticker de iväg och har en två mot etta och då gör de mål de allra flesta gångerna. I dag täppte vi till det och skapade också mycket chanser så att det kunde lika gärna ha blivit 1-0 till oss där under alla power play och då hade det kunnat bli en helt annan match. Tyvärr fick de in ettan i tredje sedan stängde de igen matchen lite och vi kom aldrig in men nästa gång kanske vi som får1-0 och då kan det bli en helt annan tredje period. Så jag tycker vi gör en riktigt bra match.

Men pp då? Hur mycket har ni tränat på det?
– Inte mycket. Det är några träningar som vi har fått känna på det, det brukar man ju inte jobba så mycket med under försäsongen heller. Utan det kommer väl nu i veckan innan vi åker till Sundsvall (och SCA-cupen) och nu är det väl bara en fyra, fem träningsmatcher kvar innan serien börjar så då måste väl allt – kanske inte sitta hundra procent men börja närma sig i alla fall så jag kan tänka mig att det kommer nu, innan Sundsvall eller direkt efter det.

Det blev aldrig några mål i elitserien eller slutspelet förra säsongen. Så första målet ser han givetvis väldigt mycket fram emot att lyckas göra:
– Jag har sparat elitseriemålen till i år och hoppas det kommer några nu, ha, ha, skrattar AIK-centern och avslutar:

– Jag har haft ett par bra lägen, förra året hade jag väl två frilägen och gjorde ganska dåliga avslut och sådär så det är klart att man vill gärna göra ett men det är inget man åker runt och tänker på. Jag behöver inte göra målen själv sådär utan så länge man känner att man spelar bra och skapar så vet man att det lossnar till slut och då kanske det trillar in fler än ett.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Han heter bara Nylén, inget Janmark.

Marie Hallman sa...

Anonym: Men det står dubbelnamn på alla officiella papper, ska prata med honom och fråga hur han vill ha det.

Anonym sa...

Pappan heter Janmark och mamman Nylén. Det är väl därför.

Go SDE!!! Stockholms vassaste talangfabrik. :)

Anonym sa...

I folkbokföringen heter han endast Nylén. Det borde väl vara det som räknas, inte hur folk 'vill ha det'.

Hans sa...

Är du full eller? Ska vi avskaffa alla artistnamn - mot deras egna vilja - och gå på folkbokföringen framöver? Gunde, Posa, Foppa, Sudden... whatever. Hade den anonyme paragrafryttaren ovan fått bestämma hade han tvingat Pele att heta Edson Arantes do Nascimento i alla artiklar världen över. FÖR DET STÅR JU SÅ I FOLKBOKFÖRINGEN!!? Ha ha! Jäkla mupp...

Vi kanske ska överlåta det till Mattias att själv bestämma, eller hur?