lördag 22 september 2012

Nygårds till TT: "Vi hoppas ju men vi har inte fått några klara besked än "



Jag kollade – som ni ser i inlägget med TT-artikeln här under – NHL-läget med SSKs sportchef Per Nygårds under en av periodpauserna.

Obs att allt som står här är sagt till TT och om någon vill citera så please gör en cred till TT ("säger  han till TT) men då allt inte gick in i TT-artikeln jag skrev i kväll - bara lite som fick plats där- så har ni lite bonusmaterial här i form av fråga svar. Obs också att vi vid intervjun inte kände till att Hockeyligan skulle överklaga KKV:s beslut, det kom senare. Här är snacket:
 

TT: Hur ser statusen ut för er när det gäller NHL-spelare?
– Jo vi har haft ständigt kontakt hela sommaren med tanke på att det har varit stor varningsflagg för att det skulle bli lockout. Så vi har haft kontakt med i princip alla forna SSK-are som har kontrakt i NHL.

TT: Och hur ser läget ut nu, några som är på ingång?
– Ja vi hoppas ju det men vi har inte fått några klara besked än. Vi pratar med ett par stycken och så pratar vi med Tom Wandell som har varit het på spåret men han har fått ett annat (KHL)-erbjudande som verkar lukrativt för honom så att han funderar och ska ta ett beslut på måndag.

TT: Nicklas Grossman, vad säger han?
– Nu har jag inte fått tag på honom på hela veckan, han är i Philadelphia, han har sagt att han är positiv till att spela i Sverige men sedan får vi se om det blir SSK eller vad det är. Men han är nog på väg hem över helgen i alla fall.

TT: Situationen verkar ändra sig för Calle Hagelin nu. Han trodde ju att Rangers skulle kräva att han spelade i AHL men nu verkar det som att han inte behöver göra det. Vet du om han kommer hem och är han intresserad av er?
– Jag vet att han är intresserad av oss och jag tror att han kommer komma hem till Sverige. Jag är inte hundra där riktigt än, för han måste kolla lite skatteregler först för att se hur det ligger till med det. Men förmodligen så kommer han komma hem, om inte det (skattereglerna) hindrar honom från att göra det.

TT: Är det från Elitserien som Wandell har fått erbjudande?
– Nej det är från ryska ligan, KHL, som han har fått erbjudande. (klubben är Severstal Cherepovets, Maries anm)

TT: Påverkar det erat snack med Grossman och Hagelin att elitserien släpper in NHL-spelare de också? (Obs frågan ställd innan det blev klart att HL överklagar Konkurrensverkets beslut):
– Jag vet inte. De har ju tidigare varit rätt så intresserade av att spela i SSK där de har spelat pojk och juniorhockey men jag vet inte. Det händer så mycket grejer från en dag till en annan så att vi får se vad som händer. Men de har som sagt – tidigare – aviserat mycket positivt att de vill komma och spela i Södertälje under lockouten då. Men sedan vet man inte, man måste komma överens, det är försäkringspengar som man måste ta hänsyn till, och sedan måste de känna själv att de vill hoppa på det här tåget även om det varit positiva tongångar tidigare.

TT: Hur nära är ni tror du?
– Jag tror inte vi kommer att få något besked över helgen, för Grossman kommer nog flyga över under helgen och Calle håller på och kollar över den här (skatte)situationen och det tror jag dröjer till nästa vecka innan han tar något beslut.

TT: Och när lämnar Wandell beslut tror du?
– På måndag tror jag att han kommer lämna ett besked.

TT: Vad lutar det åt? KHL eller?
– För Wandell låter det som att det kommer bli… det låter som det kommer bli KHL men sedan måste allt det där fungera där borta. Jag kan ju inte veta hur långt framme han ligger där men det lät som att han var positiv till att ta den chansen.

TT: Det blir lite skatteproblem för de spelare som kommer hem. Är man i Sverige mer än sex månader så blir det en annan beskattning på hela årets inkomst. Är det ett problem för er i SSK?
– Man måste ju vara i Sverige mer än sex månader för att få höjd skatt och både Grossman och Calle (Hagelin) – om man tar dem – spelade ju (i Nordamerika) rätt så långt in på vårkanten – ända in till juni höll väl Calle på. Så han kom inte hit så tidigt och så har de varit där borta ett tag nu så den där sexmånadersgrejen fungerar hyfsat bra för att det inte ska få annan skatt så att säga.

TT: Finns det några andra än de här tre (Wandell, Grossman och Hagelin) som du känner är väldigt nära Södertälje, överlag?
– Överlag… nej där är vi inte jättenära några andra men däremot så för vi diskussioner med några andra som har visat visst intresse för att komma och spela i Sverige.

TT: Vill du säga vilka det är?
– Nej det vill jag inte.

TT: Är det några fler med SSK-anknytning som är på gång annars?
– Nej. Jonte (Ericsson) har ju tidigare aviserat att han gärna spelar i Sverige under en lockout men då framför allt med sin bror. Förr var inte det möjligt men klockan två i dag så förändrades det, så han kanske hamnar i Skellefteå. Det var hans personliga önskan om det skulle gå. Sedan vet jag inte om Skellefteå vill att han ska komma dit. Det är en annan sak. (OBS Nygårds svarade även på denna fråga innan det blev klart att HL överklagar KKV:s beslut, Maries anm)

TT: Jhonas Enroth?
– Vi har bara pratat lite lätt med honom. Vi har sagt att på målvaktssidan känner vi inte riktigt att vi vill ha in en tredje målvakt så att vi känner att vi har två målvakter som inte står. Jag pratade i dag med Kapanen som är sportchef i Kalpa och han sa att det blev rörigt senast (vid lockouten 2004) när de fick in Kiprusoff i Timrå. Han sa att et inte var så jättebra. Han (Kiprusoff) var bra men sedan lämnade det en lucka och de hade två målvakter utan speltid och det är en svår position. Du kan ha åtta backar och du spelar med sex eller sju men en målvakt är ju en som ska stå så det blir lite speciellt.

TT: Känner du någon stress, som sportchef, att det nu rasslar in spelare överallt?
– Ja det är klart. Ta spelare som Kopitar, Grossman och Wandell – de har vi haft väldigt bra kontakt med under alla år oavsett var de har varit och har en rätt bra personlig kontakt. Men då Anze sedan väljer att gå till Mora – vilket är helt okej, jag har inga problem med det – plus det här med Wandell då är det klart att det är inte i brist på att vi har kommunicerat eller försökt få dem att spela i SSK. För det har vi gjort. Sedan är det ju en fri marknad. De är utlåsta från sina NHL-klubbar, de gör vad de vill göra. Sedan är det inte för att inte vi vill ha dem, så är det inte. Vi vill jättegärna ha dem i SSK, så är det.

TT: Men känner du stress att ni måste få in någon nu när andra får det?
– Nej, inte måste få in men det är klart att vi får ju press från fans och sådär att varför tar inte vi in några spelare men det är inte på grund av någon brist på att försöka få in dem och framför allt så tycker vi att när vi har de som har anknytning till SSK som kanske… som är kända inom laget och har många av sina bästa kompisar här. Då tycker vi att det är en bra fit, det tar inte sån tid att smälta in i gänget utan de är inne i gänget direkt. Plus att jag tror att det alltid är en speciell känsla att få sätta på sig sin klubbkänsla, för klubben som man har representerat tidigare. Det tror jag

Copyright TT och Marie Hallman

3 kommentarer:

häggen sa...

Klubbkänsla o lojalitet för klubben tycks saknas. Man pratar om skattemässiga saker osv. Tänk att de killar som är klara för andra klubbar mer än gärna drar på sig tröjan. Som en på facebook skriver, före detta spelare i ssk, " de har kosing, men har de hjärta o lojalitet". Vill man representera sin moderklubb när tillfälle ges, då kommer man.

Marie Hallman sa...

häggen: Ja det är väl nu man ser vad som är viktigast. Men det handlar om mycket pengar också bland annat skattemässigt för spelarna så de har en del att fundera på.

Airbus sa...

Hagelin har ett företag i Sverige så skatten har ärligt inte ett skit med hockeyn i sig att göra. Om jag kan detta rätt så talar vi om evt förmånsbeskattning.