onsdag 5 september 2012

Sebastian Idoff: " Jag visste inte var jag tog den ens"



(Sebastian Idoff, tog allt och lite till på Hovet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Sebastian Idoff gjorde en kanonmatch och stal en hel drös mål från AIK. Men efteråt kan han inte säga vilken räddning som var bäst. Det är annat som gnager i skallen:

– Just nu är jag bara irriterad över de två sista målen (AIKs 2-3 reducering och 3-3 kvittering) så jag får reflektera över räddningarna sedan. Just nu är det de två sista målen som jag grämer mig jävligt mycket över, att de går in med fem minuter kvar att spela. Då är det juniorhockey, av oss, sista fem. Det är väl mest det, säger Södertäljemålvakten.


Det där med juniorhockey får du utveckla?
– Nej men vi lägger upp så de kommer tre mot ett och två mot noll när det är fem minuter kvar, då är det bara att knacka sarg ut. Så just nu är det, det som jag är irriterad över men om en timme kommer jag säkert att kunna reflektera över vilken (räddning) som var bäst.

Sebastian Idoff radade stundtals upp räddningarna och vid ett tillfälle åkte en frustrerad Hynning tillbaka till båset och bankade irriterat med klubban. Inte undra på då det stod MÅL skrivet över hela pucken vid ett öppet läge där det bara inte ska gå att ta skottet. Men det gjorde Idoff ändå.

– Ja jag visste inte var jag tog den ens, jag bara slängde mig över åt andra sidan så hade jag tur att den träffade någonstans. Jag såg Johan Jonsson stå på alla fyra, det var det jag såg. Sedan såg jag att inga AIK spelare jublade och då tänkte jag bara tur var det, puh.

I slutet av matchen kom sedan de där två baklängesmålen han stör sig så mycket på. De var nästan identiska, snabb pass från ena kanten till den andra och en stor lucka vid Idoff högra stolpe där Oscar Steen lade in pucken till 2-3 efter 14.40 av tredje och Fredrik Hynning kvitterade till 3-3 tvåminuter efter reduceringen.

Det såg nästan ut som att de siktade på samma stolpe?
– Nej men det blir ju så när de kommer in, han bryter ju in från kanten och de andra kommer brett, då blir det oftast en stor lucka på den sidan, så lite kommunikationsbrist med försvaret, jag stod för långt ut, hann inte över och så… men det är ju bättre att det händer nu än under säsongen, säger Sebastian Idoff.

Men även om AIK fick komma i kapp och matchen fick avgöras på straffar så var det klart bättre spel från SSK i den här matchen än mot Almtunamatchen senast:

– Absolut. Det var engagemang från varje spelare nu. Det kanske blir lite så också när man möter ett bättre lag och att det är AIK. Allt heder till Almtuna men AIK är ett bättre lag, sedan är det roligare att spela på Hovet inför lite publik, sedan är det ju alltid lite extra kul att möta de här. Det är ju de här killarna man tävlar med om att få komma upp så då höjer man alltid sitt eget ett snäpp när man möter elitserielag.

Hur fattas det innan ni är där ni ska vara i spelet?
– Äh det är små detaljer, som vi jobbar på varje dag. Ibland blir vi lite tillbakapressade för att vi gör lite dumma saker, som en pass rakt upp istället för att knacka sarg rakt ut och … vi har det lite svårt ibland när vi går ner med tre i hörnen i anfallszon, så de får kontra på oss. Det är lite såna små detaljer men det ser absolut mycket bättre ut nu än det gjorde i de två matcherna i början (match två och tre)

Jag tyckte att den allra första, mot LHC i Åkers Styckebruk, var ju okej sedan var det värre…
– Ja det var ju katastrof. Men det är skönt att vi börjar få i ordning på det nu, det är ju dags för premiär om sju dagar, konstaterar Idoff.

Södertäljemålvakten fick även ett rejält skott på hjälmen, signerat Fredrik Hynning. Skottet ekade upp på läktaren och huvudet flög bakåt som i en whiplashrörelse. Men Idoff gjorde bara en snabb koll, sedan tog han på sig hjälmen och körde vidare.

– Han har bra tryck i grejerna… men jag har fått en ny mask, av promask, som är kevlarbyggd så det kändes inte så mycket, utan det lät mest. Det gör det med det material jag har.

Vad innebär det att hjälmen är ”kevlarbyggd”?
Att den är lite hårdare, annars brukar de vara av plats hjälmarna. Men jag vill ha en av kevlar som är lite hårdare material. Just för att den tar smällar bättre. Materialet är hårt, det sviktar inte som plasten. Så de har gjort en specialmask till mig som jag är väldigt nöjd med.

Men ditt huvud flög ju bakåt rejält?
Ja det är inget juniorskott som kommer från honom… ha, ha.

Du fick inte ont då? Du tittade ju bara på hjälmen och spelade sedan vidare?
– Nä men man får inte ont med den hjälmen. Det är det som är så bra och dagens hjälmar är så pass bra så… det gör ont i ett par, tre sekunder, sedan släpper det.

Ditt eget spel, under försäsongen, hur nöjd är du med det?
– Jag tycker att jag, jämfört med förra säsongen, så har jag fått mycket mer stabilitet i det jag gör. Jag jobbar mer med vinklar. Förra året, framför allt efter att jag hade varit ett år i Troja innan då, så jagade jag mycket puck. Jag tycker att Janne har fått ordning på mig lite grann nu, sedan har jag fått en bra sommarträning, har byggt upp kroppen bra och har gått ner några kilos så känns det bra än så länge.

Jag blir förvånad att du säger att du har gått ner, du har ju gigantiska lår. Jag trodde att du hade gått upp lite?!
– Men jag har alltid haft stora ben.

Jo fast nu är de ännu större än förra året?!
– Nej, det blir så när man ligger och pumpar 150 bänkpress… Nä men jag och Janne gick igenom vad vi skulle bli bättre på. Jag kände att man kan alltid kapa vikt. Fyra kilo det blir rätt mycket om du står där. Tänk dig en tvåkilos hantel i vardera handen i 60 minuter så blir det rätt mycket. Sedan har vi lagt om fysträningen till mycket snabbhet och explosivitet så att det inte blir så mycket bygga muskler utan det blir rätt för min del.

Att du bygger upp benen är det en medveten tanke för att orka stå där med böjda ben?
Nej  jag har alltid haft stora ben. Jag har inte kört lika mycket uppbyggnadsfas som de andra utan det är mer explosivt, tungt och få reps för att få just snabbheten i mig så de vaknar lite.

På fredag möts lagen igen, nu i Södertälje.
– Vi får se hur det är med Anton. Johan (Strömwall, tränaren) har ju sagt att vi ska köra varannan men i dag fick jag hoppa in – Anton skulle egentligen stå men han var sjuk… mår han inte bra, står jag gärna igen. Det är alltid kul att spela matcher och möta AIK.

Är det fortfarande 50-50 mellan dig och Anton Forsberg om förstaspaden?
– Ja det är det. Det tycker jag absolut. Vi är två unga målvakter som vill slåss om platsen och sporrar varandra på träningar och har en skön dialog. Jag tror det är bra om vi har två fungerande målvakter. Sedan i slutet kanske man får avgöra vem som får stå mest.

5 kommentarer:

Viken sa...

Pormask - promask. Ibland blir det kul när man skiftar på en bokstav...

Anonym sa...

Bra intervju Marie! Tack!
Men vad menar du med mindre format på fredag i Scaniarinken? Snarare större i så fall.. måste varit max 800 pers på matchen på hovet igår. På fredag gissar jag på 1500 pers i Södertälje. Den som lever får se.

Marie Hallman sa...

Viken: hahhaha blev galet, bra att du sa till ändrat nu.

Anonym: ja jag vet inte vad jag tänkte när jag skrev det där. Tror jag tänkte derby men i mindre format, och så tog jag bort halva meningen. Hm konstigt blev det jag har tagit bort just de orden nu.

Lasse sa...

Anonym du gissade fel, det var 1843 st på matchen i Södertälje. :-)

Lasse sa...

Anonym du gissade fel, det var 1843 st på matchen i Södertälje. :-)