söndag 21 oktober 2012

Erik Gustafsson " Det är så jävla kul att lira nu"



 
(Erik Gustafsson. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Han sköt på målvakten, bredvid målet, kom fri ett par gånger och träffade målramen så det klingade högt vid ett par tillfällen. Men till slut så, fick Erik Gustafsson göra 4-0. Framspelad av bästa kompisen Gabriel Landeskog.

– Det är så jävla kul att lira nu, framför allt att vi spelar bra inför den här publiken är hur jävla kul som helst, säger en överlycklig Erik Gustafsson.

Han höll på att gå i bitar av lycka när det var klart att Gabbe lämnade Denver för spel i Djurgården på grund av lockouten. Det är en fyra, fem år sedan de spelade ihop sist minns Erik och just som han ska svara på varför det är så sjukt kul att få spela ihop igen kommer kärnkrafsverket Landeskog ångandes och segertjuter bakom huvudet på Erik.

– Ja du ser hur han är! Ha, ha. Det är riktigt kul att ha honom tillbaka. Jag har levt med honom i … vad är det nu... hm… tio år. Har känt honom i tio år och gått i skolan tillsammans, så det är riktigt jävla kul.

(Bästa kompisar. FOTO: SARAH CARLSSON)

Men spelat ihop med länge, det har du ju gjort med andra här i laget med?
– Jo men det blir så när Dogge och Gabbe kommer in här, det blir liksom nytändning! Man vill ju själv visa upp att man kan spela!

Men det tog som sagt ett tag innan han gjorde som Gabbe – mål.

– Jag hade ganska många lägen idag, ribban klingade sedan fick jag två frilägen och hade en på slutet… men där sköt jag bara, jag var så trött så jag vet inte var jag siktade. Men det var skönt att få in en kasse där på slutet i alla fall. Man vill in direkt på banan när man kommer till ett byte. Det är riktigt roligt med hockey nu alltså!

 (Där satt den!. FOTO: SARAH CARLSSON)

Nu har du gjort två mål, vilket är hälften så många mål som Gabbe? Triggar ni varandra något där?
– Ja vi är på varandra om mest poäng i varje match, men han är ju forward så han har lite fördel…

Du borde kanske ha handicap?
– Ja exakt! Men han tycker det är jämnt han.

Sedan är frågan vem som gjorde det där 3-0 målet? Gabbe som styrde eller Pontus Åberg som sköt från kanten?
– Ja exakt! Men jag tyckte det var Ljungh… han stod ju också där framme. Men han jublar ju högst av alla Gabbe, så han får dem ha, ha. Han tyckte väl att han var på pucken innan den kom in i målet, säger Gustafsson med glimten i ögat samtidigt som han skiner som en sol.

( FOTO: SARAH CARLSSON)

DIF har i och med 4-0 segern över Asplund, fyra raka vinster. Det hände inte en enda gång förra säsongen utan senast det hände var 2011 mellan den 15 och 21 februari då Djurgården vann mot AIK på straffar, HV71, Modo och Frölunda. Vill man leta fyra raka trepoängare så får man backa någon månad till. Senast det hände i Djurgården var december 2010 då DIF vann mot Modo, AIK, Skellefteå och SSK mellan 11 och 28 december. (Det var landslags och jul uppehåll mitt i allt om någon undrar över tiden).

Men det finns en del att jobba på också. Spelet i första perioden hade allt annat än segervittring över sig.

– Ja lite rätt har du där. De första sju minuterna så… de kommer hit jäkligt taggade för att möta Djurgården. Så vi måste vara med direkt när pucken släpps där.

Vad sa ni i pausen? Någon sa i andra paussnacket att ni stod still och spelade hockey i första perioden?
– Ja precis, det var det snack vi hade i pausen inför andra, att vi stod still och kollade vad de (Asplöven) gjorde och tog inte för oss, för att göra vårat spel som vi gjorde i andra och tredje tycker jag. Vi måste vara beredda när pucken släpps.

Det känns som ni haft samma inledningar mot alla de här kämpalagen, BIK Karlskoga, Karlskrona, Asplöven…?
– Ja exakt, jag vet inte vad det beror på faktiskt. Det är tråkigt att vi börjar så, jag har inget bra svar på det. Att vi kommer tillbaka i slutet av första efter de första tio minuterna är riktigt bra tycker jag, och så fortsätter vi bra i andra och tredje. Det är positivare att se det så.

Och när ni trycker på och gör tre snabba mål så är det klasskillnad, det får man ju ändå säga.
– Ja precis, det är det som gör det kul att lira. Alla gör riktigt bra jobb, s-p-e-l-a-r hockey, gör det vi ska göra inte bara sliter och åker hit och dit på planen.

De här lagen jag nämnde nyss spelar ju väldigt kompakt defensivt, som en köttmur tidvis är det svårt att spela mot dem?
– Ja, jo absolut. Jag vet inte vad det är… men det gäller vara beredd på att det är bra lag vi möter, vi kan inte kolla på tabellen var de ligger eller vilka vi möter. Det gäller att gå ut och göra vårat jobb i varje match vi spelar, säger Erik Gustafsson.

 (Måljubel. FOTO: SARAH CARLSSON)

Tre av de fyra målen kom hur som helst i en andra period där Djurgården hittade den stora luckan i Asplövens spel – mitt i laget som blev långt och utdraget:

– Vi insåg att vi måste in där, vi skrek i båset till varandra att det finns en lucka i mitten, det är bara kolla upp så hittar man den. Vi tog pucken från mittzon, eller ut på kanten så stack killen som lirade ut den in i mitten mellan backarna bara, det såg ganska enkelt ut ändå… men har man fart under grillorna så är det mycket lättare att spela ishockey.

Något annat som finn kvar på to do listen är power play där det fortfarande inte har lossnat för Djurgården:
– Nej precis. Det är som vi gör i första perioden. Vi står still. Nu får han som har pucken, nu får han göra något. Vi måste hjälpa varandra, röra på varandra, åka runt och byta platser. Även om vi är en man mer så måste vi röra på varandra och ha bra spel och bra rullningar, det vi måste upp med.

Röra på varandra?
– Nä men om en back hoppar in i mitten då måste nästa back ta hans plats, att man rör på sig så… det finns lite olika spel där. Det är så vi ritar där uppe (i omklädningsrummet) men man måste göra det på isen också.

Inga kommentarer: