tisdag 20 november 2012

AIK-BRYNÄS 2–1 e straffar (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 1-0)




 (Jonatan Granström vs Josh McNevin. FOTO JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MM+ (Tre perioder) MMMM (förlängning och straffar)
Målvakterna: Daniel Larsson, AIK 97,44 % och Robin Rahm, Brynäs 89,47 %
Publik: 4 822
Domare: Tobias Björk och Sören Persson

BÄST I AIK
MMM Daniel Larsson, mv
MM Stefan Johansson, b och Fredrik Carlsson, b
M Tobias Viklund, b och Broc Little, f

BÄST I BRYNÄS:  Calle Järnkrok, f.



 
 (Leif  Honken Holmqvist FOTO JESPERZERMAN.SE)

 
FÖRSTA PERIODEN
…Trodde först att de skulle dra igång matchen utan att hylla Leif Honken Holmqvist ändå. Men …då kom han inglidande som extraspelare i lineupen - på ett par målvaktsrör såklart . och levererade matchpucken. Så skön snubbe det där. Jag intervjuade honom i veckan, det snacket kan ni läsa på hockeylegends.se  kommande vecka.

…AIK har för övrigt rört om lite i kedjorna, inga jättegrejer men till exempel flyttas Mattias Janmak från kedjan med Esa Pirnes och Broc Little och går istället in med Björn Melin och Nicklas Jensen. Edgars Klavins spelar istället med Pirnes och Little.

…Ganska avvaktande inledning men Brynäs fick till en farlighet när hela laget tryckte på och grötade till det framför Daniel Larsson men AIK jobbade bra med att få bort pucken där vilket lyckades till slut.

…AIK hade några halvchanser inledningsvis man hade för lite folk inne framför Brynäsmålet för att göra något vettigt av lägena. Men i pp,  när Callel Järnkrok fick matchens första utvisning gick det bättre.

  (Little. FOTO JESPERZERMAN.SE)

…1-0 (6.55) Broc Little (Josh MacNevin, Mattias Janmark) Spel 5 mot 4. AIK flyttade över spelet från ena sidan till den andra två gånger, vid den andra kom skott mot bortre stolpen, där dök Little upp från andra hållet och styrde in pucken. Det var Brocs tredje mål på två matcher.

  (Little jublar. FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Blev bättre fart och mer tryck på Brynäsmålet från AIKs sida efter målet. Det skapade i sin tur ett par fina chanser till från Andreas Frisk, Tobias Viklund och Mattias Janmark.

… Riktigt lurig hög sargstuds dock bakom AIK målet halvvägs in i första som sånär styrde in pucken i mål via Larssons rygg men den passerade förbi till AIK-fansens stora lättnad.

…Oscar Steen har inte nätat än i årets elitserie men nu var det nära, styrde en puck som dock gick i stolpen och knuffades sedan själv in i stolpen så att målet flög ur läge. Aj.

… Fredrik Carlsson, den ultradefensiva backen, har ju överraskande gjort ett mål, nu var det nära ett till, då han fick i väg en puck som singlade förbi precis utanför Brynäsmålet. Synd den hade han varit värd!

… Aggressiv checking av Brynäs när AIK hade pp men det var en fröjd att se Mattias Janmark jobba och delvis finta sig ur den uppvaktningen. Starkt.  Något mål blev det inte när Cody Fransson satt utvisad dock trots ett bra pp. Brynäs boxplay var ännu bättre. Väldigt täta där.

   
  (Björn Melin vill ta pucken... FOTO JESPERZERMAN.SE)

ANDRA PERIODEN
… Stefan Johansson inledde mittenperioden med att jobba sig till en chans, försökte trä in pucken vid första stolpen och hade bra fart men hanns upp av en Brynäsklubbspets som dödade  det läget.

…Men det var Brynäs som hade initiativet och låg på och stressade och tryckte tillbaka AIK och det gav givetvis utdelning.

…1-1 (4.25) Calle Järnkrok (Elias Lindholm, Johan Harju) Järnkrok jobbar och snurrar och kan till slut trampa runt kassen och trycka in pucken på sin egen retur vid första stolpen.

…AIK fick pp kort efter det där och det borde väl ha blivit mål där, Broc Little var bland andra nära att styra in pucken men det synkade inte riktigt i samspelet mellan skytt och honom

…Bra skottäckning av Christopher Aspeqvist när Jörgen Sundqvist laddade på och prickade AIK-backen rätt på benskydden.

   (Stefan Johansson.. FOTO JESPERZERMAN.SE)

… Time out av AIK efter den sekvensen.

…Undrar vad som sas i timeouten för det såg inte bättre ut . Tvärtom. Väldigt hafsigt spel från båda lagen för övrigt. Inga vidare chanser utan mest kamp längs sargen och några enstaka skott på distans. Samtliga av Brynäs.

….Såg rätt kul ut när en linjeman kom i vägen för en AIK tackling,både Brynässpelaren och linjemannen mosades mot planket. Förmodligen inte så skönt men inga skador vad jag kunde se.

…Det var först efter en kvart som AIK fick lite tryck men då åkte Josh MacNevin ut istället.

...Brynäs tryckte på rejält i det överläget men AIK rensade bra och Danne Larsson var tät även när en trio Brynässpelare stod och verkligen hackade för att få in pucken.

…Simon Bertilsson och Broc Little hade en  privat uppgörelse nere vid Brynäs bås. Blev 2+2 vardera för roughing och kvittat.

…Tung Brynäspress på AIK-målet men den redde AIK ut om än med visst besvär.

…Jonathan Granqvist önskar nog att han varit någon sekund rappare för han fick friläge och sköt, men precis efter att periodvisslan ljöd. Pucken gick in men var som sagt i mål för sent.

   (Andreas Frisk FOTO JESPERZERMAN.SE)

TREDJE PERIODEN
 
…Mattias Janmark inledde tredje piggt, friläge men fick inte till avslutet riktigt.

…Bra chans någon minut efter men även Esa Pirnes lyckas missa öppet mål och skjuter förbi. Även Andreas Frisk hade öppet mål men då studsade pucken till och det blev ingen ordning på det avslutet heller.

…Galen räddning av Danne Larsson efter 2.52 när Brynäs vänder spelet och pressar på. Larsson hade redan åkt än hit än dit när Brynäs drog upp passningstempot, och just när man tror att nu sätter Cody Fransson pucken över honom så hinner AIK-målvakten kasta sig längs isen i en stålmansräddning. Oj.

…Edgars Klavins drogs omkull på väg ner mot Brynäsmålet, med pucken men spelet gick vidare till AIK-publikens missnöje.

…Brynäs såg till att Larsson fick jobba, räddade bland annat en puck med en Brynässpelare liggandes över sig. Vad är väl butterfly mot bläckfiskstilen?

…Inte många AIK-lägen i den här perioden heller men Fredrik Carlsson lättade in en puck som borde ha styrts in. Definitivt.

…AIK fick ett pp halvvägs in i tredje. Läget att bryta dödläget med ett mål med andra ord men nej. Inget bra pp, för slarvigt, för långsamt och risiga avslut. Då blir det inte ens mål i pp.

…AIK kom i ett två mot en läge efter drygt 13 minuter men Brynässpelare hann i fatt och täppte till.
 
… Utvisning på Stefan Johansson efter 14.22 och Brynäs ökade pressen ytterligare. Men Danne Larsson var överallt.

…Tung, tung propp av Tobias Viklund på Daniel Widing med 1.48 kvar av tredje. Den tog. Rejält.

…Friläge för Broc Little i slutsekunderna av tredje. Amerikanen stördes framifrån, från sidan och bakifrån men utvisning eller straff? Icke. Inte undra på att det var frustrerat i AIK-lägret över det domslutet.

   (Johan  Harju sätter sin straff.. FOTO JESPERZERMAN.SE)

FÖRLÄNGNING
… Intensiv första minut av övertiden där Esa Pirnes visas ut för något som ja… det var inte i närheten av det Broc Little fick ustå och AIK-tränaren Perrra Johnsson såg ut att vilja gå upp i atomer. Farligt läge för Brynäs samtidigt i spelet där gästerna hade ett skott i ribban och ut.

 
   (Osäker väntan, var pucken inne eller inte?... FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Efter 1.50 skjuter Calle Järnkrok pucken i mål. Hela Brynäs jublade, åkte ut och grattade målskytten men motades ut i båset igen av domaren som hade bestämt sig för en videogranskning. AIK –spelarna på isen var nämligen vansinning över ”målet” och fick en videgranskning. Den visade på spelare (Elias Lindholm) i målgården och att han störde Larsson och därmed blev målet bortdömt.

 (Osäker väntan, var pucken inne eller inte?... FOTO JESPERZERMAN.SE)

…Med 39 sekunder kvar av förlängningen fick AIK en kalaschans. Ett två mot ettläge avslutades med skott av Tobias Viklund som dock träffade målramen i stället.

 
 (Joakim Nordström sätter AIKs andra straff)

STRAFFAR:
…Johan Harju inledde för Brynäs och gjorde mål direkt. Tung press på AIK att kontra men Broc Little missade –vilket även nästa Brynässkytt, Calle Järnkrok, gjorde. Joakim Nordström jämnade ut och i tredje omgången tog Daniel Larsson skottet från Andreas Thuresson. Nicklas Jensen la sista ordinarie straff och avgjorde. Järnkroksstraff styrdes för övrigt preciiiiis utanför stolpen av Larsson.

…2-1 Nicklas Jenssen (på straff) Jensen åker lite till vänster om mitten, kroppsfintar lite och smackar in segermålet via stolpen och in.


SKOTTEN I MATCHEN: 19-39 (9-8, 3-15,-)

4 kommentarer:

Simon Zetterlund sa...

Skottet som aik fick på i slutet av förlägningen var inte bara ribbträff, Rahm styrde upp den i ribban via handsken.

Sedan var han inte i målgården när målet gjordes utan efteråt så en riktig dommar tabbe

Anonym sa...

Simon Zetterlund - Med så korkade kommentarer framställer du bara dig själv som gravt synskadad, vilket jag tvivlar på. Titta på repriserna igen istället. Bl.a. på C-More, i HD, visar man klart och tydligt att killen var både i målgården och störde Larssons målvaktsarbete. Solklart bortdömt mål alltså.

Anonym sa...

Men Rahm styrde upp pucken i ribban med klubbhandsken där i slutet, det var i alla fall korrekt.

Marie Hallman sa...

Simon o anonym Det syns på reprisen att Lindholm klart och tydligt var i målgården. Solklar bedömning.

Dock har du nog rätt om rahm där, jag stod på kortsidan man ser lite risigt där!!