fredag 2 november 2012

AIK-SKELLEFTEÅ 0–5 (0-0, 0-0, 0-5)


 
(Jocke Nordström vs Jimmie Ericsson. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)


Matchen: MMMM
Målvakterna: Niklas Lundström, AIK  86,49 % och Joacim Eriksson, Skellefteå, 100 %
Publik: 5 663
Domare: Fredrik Carlman, Jimmy Dalmén

BÄST I AIK
MMM Mattias Janmark, f.
MM Oscar och Victor Ahlström, f.
M Patric Blomdahl, f, Niklas Lundström, mv. Jo han släppte in fem mål i sista men fick ju ingen hjälp alls och räddade AIK fram tills resten av laget vek ner sig.

BÄST I SKELLEFTEÅ: Oscar Möller, f, Joachim Eriksson, mv.


(Niklas Lundström vs Martin Lundberg. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

FÖRSTA PERIODEN
… Niklas Lundström fick vakta målet mot Skellefteå med Alexander Hamberg hemkallad från Almtuna som backup eftersom Danne Larsson har en höftskada. ”Har fått en liten smäll på höften på träning, inget allvarligt, tillbaka om ett par dagar” säger Larsson om den skadan till bloggen.

…Fortsatt frånvaro dock för långtidsskadade Dick Tärnström och  Daniel Josefsson samt David Lillieström och Christian Sandberg. Bloggen pratade med de båda sistnämnda efter matchen i söndags. DK har ju en hjärnskakning som suttit i rejält och beskedet är att han inte kommer spela förrän tidigast efter landslagsuppehållet. Sandberg är sjukt spelsugen men här är det en mjukdelsskada som spökar och det lät inte som spel förrän efter Karjala Tournament där heller.

…Klart bättre försvarsspel av AIK i inledningen av matchen jämfört med avslutningen av den senaste.

…dock såg lite farligt ut är Josh MacNevin kämpade vid ena stolpen och sånär drog klubban i skallen på Lundström.

 (Blomdahl vs Karlsson.  Lundström finns också där  någonstans i högen.. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Man får väl säga att Patric Blomdahl tog hårt på orden freda sin kasse, han lyckades mosa Skellefteås nyblivne TreKronorforward Melker Karlsson genom att sonika lägga sig på honom, i AIKs målgård. Lundström kom lite i kläm där också.

…Det var tung Skellefteåpress inledningsvis men efter drygt sju minuter försökte Oscar Ahlström bryta mönstret, jobbade sig in och runt målet och var nära att trä in pucken vid ena stolpen.

…Det där anfallet fick fart på AIK som plötsligt satte press åt andra hållet i stället. Bland andra Broc Little tog för sig, försökte dribbla sig fram till Eriksson i målet men fastnade på Martin Sevc.

…Klart bättre backchecking som sagt, som när Jonas Liwing verkligen stod i vägen för Oscar Lindberg som försökte bryta in framför målet men inte om in alls.

… Det förbättrade försvarsjobbet tvingade Skellefteå att ta skott mycket längre utifrån, både från kanterna och rakt framifrån och det underlättade helt klart för Lundström.

… Esa Pirnes fick matchens första utvisning men det var inget som bekymrade Mattias Janmark som inledde det underläget för AIK genom att sno åt sig pucken och spurta ner mot Eriksson. Joakim Lindström hann i fatt till slut men det var ett bra försök.

… Han gjorde ett liknade soloryck i slutet av underläget också, hamnade i rundeln och fick inte till något vettigt avslut men det saboterade ju effektivt Skellefteås överläge.

…Jimmie Ericsson försökte med en  ”åka förbi stolpen, se ut som man ska runda målet men släpper pucken vid första stolpen” fint. Lundström var dock bra med och stängde till där.

…AIK fick sitt första pp i matchen i slutminuterna av första men alltså… det finns två AIK pp. Det som  inte funkar alls (som här) eller det som sitter som en smäck med mål. Verkar inte finnas några mellanlägen i höst på den fronten.

 (Bra, då vet vi!. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

ANDRA PERIODEN
…Lite försiktigare start – från båda lagen- i andra . Men Tobias Viklund fick i väg ett lurigt, löst skott som gick i en båge fram mot Joacim Eriksson. Kom lite folk emellan dock så det blev inget.

… Bra fart på Skellefteås Oscar Möller som på snabbaskär dribblade sig ner till Lundström, tryckte i väg ett skott och sedan fastnade med sitt blad i Lundströms plock (!).

…AIK hade rätt bra press halvvägs in i andra men sköt ju rejält utanför när de väl tog skott.

…Bra fart på Martin Lundberg som tvingade Niklas Lundström till en tv-räddning, såg ut som att AIK-keepern släppte pucken och sedan kastade sig bakåt och landade på den strax före mållinjen. Lundberg själv avslutade anfallet med att braka in i kortsargen

… Skellefteåfansen började jubla när Joacim Lindström fick in pucken men målet blev bortdömt på grund av offside i målgården, tror det var Oscar Lindberg som befann sig där.

(Mattias Janmark blir bara bättre och bättre. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

…Tobias Viklund åkte ut efter 10.45 för en hakning. Skellefteå hade redan tung press på AIK där och i överläget sköt man ännu mer. Riktigt bra och uppoffrande defensivt spel av Gnaget dock. Möjligen backar man för hårt ner på Lundström, han får ju knappt rum att jobba men AIK höll tätt i alla fall.

…AIK var som sagt rejält tillbakapressade men kom i några vassa kontringar, bland annat då Joakim Nordström tog sig upp längs högerkanten, bröt in framför mål och passade Hynning som dock prickade klockrent i stolpen.

…Skellefteå var dock tajta bakåt och när Esa Pirnes kom uppstickande var det som att försöka ta sig genom en vägg vid målet, han tog sig inte in utan fick skjuta från sidan gick sådär.

…Och snackar vi ramträffar måste ju den här nämnas… Skellefteås Petter Emanuelsson fick iväg en häckpipa som träffade i ribbkrysset och fräste ut lika fort som den gick in mot mål.

….Oj vilket mål det kunde ha blivit! När Victor Ahlström kommer på högerkanten gör en 360 granders snurrfint, lägger in pucken rakt in i slottet till Oscar Steen som kommer fri men inte riktigt får fram bladet till pucken och där gick den chansen upp i rök.

…Siste fem i perioden var det för övrigt total Hawaii eller lite handbollshockey där spelet blåste än åt det ena och än åt det andra hållet.

…Vet inte om isen var risigt men jäklars vad det ramlades hela tiden. Från båda sidor.

(Jocke Nordström går all in. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

TREDJE PERIODEN
… Tobias Viklund inledde tredje med att testa Skellefteåmålvakten, som utan problem tog pucken i plocken.

…Mattias Janmark kom i ännu ett skönt speedigt friläge (vilken utväxling han har på rören!) med Eriksson men stoppades av Joachim Lindström. Skellefteå forwarden slängde klubban tyckte Janmark som ville ha straff men det blev en tvåa för slashing. Men pp blev det inte eftersom AIK redan hade Fredrik Hynning på botbänken.

…Och Skellefteå trivdes bäst fyra mot fyra.

… 0-1 (2.12) Fredrik Lindgren (Oscar Möller, Bud Holloway) Spel 4 mot 4.  Lindgren kommer längs vänsterkanten och drar ett skott nästan diagonalt med mållinjen som styrs på en AIK klubba rätt upp i första krysset och ner bakom mållinjen vid andra stolpen. 

( Petter Emanuelsson vs Oscar Ahlström. FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE)

… Tycker att twinsen gjorde en riktigt bra match. Hårt jobb både hem och framåt och tog verkligen för sig i gröten framför Skellefteåmålet.

…Nära att Melker Karlsson utökade ledningen då han lite oväntat fick iväg ett bra skott med ryggen mot AIK målet. Lundström såg lite överrumplad ut men hann på pucken.

…0-2 (8.29) Martin Sevc (Tomas Skogs, Oscar Lindberg) Men här hann inte Lundström med. Jäklar vilket skott Sevc får på, det bara visslade in i bortre krysset. Lundström var uppe med plocken men kunde inte greppa den.

…0-3 (9.33) Oscar Möller (Bud Holloway, Niclas Burström)  Inte samma krut i den här pucken men det var ett riktigt hårt skott det här med. Och välplacerat till höger om Lundström.

… Timeout av AIK någon minut efter målet men matchen var körd. Luften gick ur AIK vid 0-3.

… Josh MacNevin har haft det lite upp och ner här sedan han anslöt i oktober men riktigt fin brytning, med klubban efter cirka 12.30.

…0-4 (13.32)  Johan Alm (Jimmie Ericsson, Joachim Lindström) Klapp klapp spel från ena sidan till den andra, skott och så retur som Alm lyfter upp i nättaket. Hans första elitseriemål i karriären.

…Mest målsugen i kväll? Gästernas Oscar Möller som sköt sex skott på mål och lika många utanför. Tänk om den mannen hamnat i något av 08-lagen istället... kommer inte över att han  hamnade i Skellefteå när han väl vände hem från NHL.

…AIK fick ett sista pp i slutminuterna men nä. Det hände ingenting i det överläget heller.

…0-5 (17.54) Joachim Lindström (Jimmie Ericsson, Oscar Lindberg) Lindström bryter in vid första stolpen och petar in pucken vid den andra. Försvarsspel någon???

…Måste säga att jag tycker synd om Lundström som såg ut att vilja mörda någon/alternativt var så bedrövad och ledsen som en målvakt kan bli efter matchen. Här gör han en kanonmatch i två perioder, släpper in två klassmål som det inte var mycket att snacka om och lämnas sedan helt övergiven av utespelarna som bara lägger ner. Slutar spela, som Janmark konstaterar efteråt. Snacka om att de sålde ut sin keeper där.

SKOTTEN I MATCHEN: 23-37 (3-10,12-13, 9-13)

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra sammanfattning. Tyvärr var det tydligt att Skellefteå var det klart starkare laget, så även om siffrorna rann iväg var det inte ologiskt att de vann.

Jag tycker att Lundström gjorde det riktigt bra, men efter 0-1 fick han ju ingen hjälp. Jag hade också varit förbannad! Det är lite oroväckande att laget viker ned sig så och att man inte ser någon som håller huvudet högt och försöker driva på de andra.