fredag 16 november 2012

AIK-TIMRÅ 2–1 (1-0, 0-1, 1-0)

(FOTO JESPERZERMAN.SE/ARKIVBILD)

Matchen: MM+ 
Målvakterna: Daniel Larsson, AIK 95,45% och Daniel Belissimo, Timrå 88,89 %
Publik: 3 907
Domare: David Bergman och Mikael Nord.

BÄST I AIK
MMM Daniel Larsson, mv.
MM Mattias Janmark, f.
M Fredrik Carlsson, b

BÄST I TIMRÅ: Mat Robinsson, f.

FÖRSTA PERIODEN
… Samma kedjor som i föregående match med enda skillnaden att truppen utökats med junioren Edgars Klavins.

…Tobias Viklund inledde matchen med att få en smäll i ansiktet och klev av redan efter någon minut med sprucken läpp men kom sedan tillbaka efter drygt nio spelade minuter. Ihopsydd och klar.

…Max Friberg fick Timrås första riktigt bra chans när han fick friläge efter sex och en halv minut men där var Larsson omutlig.

… I kontringen därpå visade Mattias Janmark återigen sköna rakt på målet takter. Med tanke på hur det sett ut med för många skott från risiga lägen långt utifrån under säsongen är det en fröjd att se Janmark som verkligen ångar rätt på, alltid utmanar målvakten face to face och här Skottpassade han fram mot ena stolpen, men den som kom där – jag missade vem det var – fick aldrig fram bladet i tid.

…. Om det såg viljelöst ut förra matchen, borta mot Rögle, så var det desto mer vilja i kväll. Patric Blomdahl jobbade fint både längs sargerna och framför motståndarmålet.

…Och ett klart bättre försvarsarbete av AIK i första än man har haft i de senaste matcherna totalt. Nu utmärkte sig den tajta defensiven och offerviljan framför det egna målet. Extra plus till Fredrik Carlsson som hann emellan med både brytningar och skottäckningar på rad när Timrå tryckte på i första halvan av perioden.

…Fint samarbete i AIK efter knappt fjorton minuter som borde ha resulterat i mål. Klappklapp och så avslut av Broc Little som dock åkte lite för nära och inte fick loss pucken riktigt. Broc hade för övrigt ett bra läge halvvägs in i perioden också med en styrning men den pucken gick utanför den också.

…AIK gnetade på riktigt bra, och då menar jag gnetade på i positiv bemärkelse, man drog isär Timrå rätt bra och fick för en gångs skull inleda målskyttet i en match.

…1-0 (17.21) Mattias Janmark (Andreas Frisk, Broc Little) AIK kommer två mot en, Janmark rakt mittemot Timråmålvakten väljer att passa till vänster där Frisk skjuter i stället, det blir retur som Janmark fullföljer på och styr in.

… Frisk gjorde ju sitt första elitseriemål i karriären mot Rögle, det blev matchens enda mål då. Nu assist till det här målet, början på en islossning där kanske?

… Ytterst nära att Fredrik Hynning trycker in pucken vid första stolpen i slutminuterna av perioden. Men Bellissimo var stark med benskyddet vid stolpen.

ANDRA PERIODEN
…Härligt två mot en läge för AIK efter ett par minuter med Jensen på vänster kant och Broc på högra. Amerikanen var helt ren, hade bladet i isen och hela kroppsspråket skrek paaaassa. Det gjorde dansken tyvärr inte, utan tog ett sådär avslut från sin kant, för nära Bellissimo och det enda anfallet resulterade i var ett par klubbor som gick av när Jensen skulle få iväg skottet.

…Fint friläge för Mat Robinson efter knappt fyra minuter, i numerärt underläge, men Larsson läste skytten och styrde hur lugnt som helst ut pucken åt sidan med benskyddet.

… Yared Hagos gick omkull och åkte med hög fart in i sarghörnet nere vi AIK- målet – och landade oturligt nog med axeln före in i planket. Hade riktigt ont efter det, fick behandling i båset. Satt kvar på bänken perioden ut men klev sedan av i pausen.

…AIK inledde mitten perioden bäst men efter en sju, åtta minuter fick Timrå bra press och tryckte ner hemmalaget i knäet på Larsson.

…Vasst skott i det läget av Sebastian Erixon genom gröten av spelare men det skottet såg Larsson.

…Hårt jobb längs sargen av bland andra Tobias Viklund och Josh MacNevin fick dock upp farten igen på AIK. En av tvillingarna knätacklades med överläge för AIK som följd. Timrås andra utvisning i en i övrigt snäll match.

…Men jisses vilket seg pp AIK gjorde där. Det hände verkligen ingenting. Inte ens en tillstymmelse till farlighet. Slarviga pass och mest en massa rundspel, till och med i egen zon (?!)

…Och tyvärr kändes det som AIK tappade i både fart och intensitet även i fem mot fem spelet efter överläget och bjöd in Timrå i matchen.

…1-1 (18.33) Jonathan Hedström (Niklas Nordgren) Ett riktigt kämpamål av Timrå, där Nordgren är stark och trots envis uppvaktning pressar sig förbi målets baksida, rundar och bryter och vänder sig om och skickar in pucken i slottet där Hedström kommer dykande och slår in pucken.

… Lite boxning bjöds det på också. Björn Melin och Mat Robinson började panga på varandra så hjälmarna flög, dock med handskarna klokt nog så det blev ”bara” varsin 2+2 för roughing.

… Nicklas Jensen försökte sig på att trycka in pucken i slutminuterna men där fick Bellissimo bra hjälp av sina backar och täppte till helt.

…Tung, tung tackling av Patric Blomdahl på Robin Persson nere i rundeln vid Timråmålet. Den lovar jag kändes, rejält.

…Jag sprang på Kristian Huselius i pausen. Han sa att han (som redan känt) har börjat köra lite med AIK men att det är svårt att träna ”helt” med laget eftersom han inte ingår i laget just nu men att han kör så mycket det går med de andra. Träningen går framåt men läget just nu är att han är i en fysisk uppbyggnadsfas, att han kör ett eget träningsläger likt de andra har gjort på sommaren. Att skadorna han haft ska vara läkta men att det p g a det långa uppehållet som han har haft från hockey tar tid-uppskattningsvis 4-6 veckor att bygga upp fysen. Kan ta längre, kan gå fortare. Huselius sa även att han inte har någon deadline för när han vill känna att det blir spel eller inte. Att han däremot vill kunna känna sig stark i kroppen och kunna känna att det inte smärtar vid full ansträngning. Och att det helt enkelt är vänta och se vad det blir av det hela som gäller.

TREDJE PERIODEN

…Rörigt framför AIK-målet när Tobias Viklund drogs omkull platt på rygg. Något som faktiskt gav pp för Gnaget.  Klantigt av gästerna att ta en interference i offensiv zon.

…AIK utnyttjade dock inte det överläget heller. Ett par skott över och bredvid sedan var det ironiskt nog mest spel i AIKs zon. Det finns en hel del att jobba med där för hemmalaget.

…Nu fick AIK två minuter överläge till då Christian Söderström drog på sig en ny utvisning i bytet efter att han hade suttit av de han tog i offensiv zon. Lite bättre spel nu i alla fall, AIK fick stundtals till en box framför Timråmålet och Björn Melin försökte sig på en fräckis som nästan gick in vid ena stolpen.

…Dock fick Timrås Mat Robinson avsluta AIKs friläge med en kontring och ett skott strax utanför målet. I boxplay alltså. Inte bra.

… Fint skottläge för Oscar Ahlström efter 8.25 men då hade lillebror Victor precis tacklats in i målet som var ur sitt läge så där försvann den chansen. Brorsorna fyllde för övrigt 26 år den här kvällen. Men tårta blev det inte. ”Aldrig tårta på matchdag!” Sa Viktor med ett skratt efteråt. Tårtan kommer således efter fredagsträningen. Och det är födelsedagsbarnens ansvar att ta med sig och bjuda resten av laget, annars blir det böter.

…2-1 (9.39) Fredrik Hynning (Mattias Janmark, Andreas Frisk)  Skott av Janmark , Hynning som står och skymmer noterar att pucken studsar ut igen, hinner tvärvända sig, fånga upp returen och trycka in pucken. Inte vackert men där var det mycket vilja i hjärtat.

…Kul notering där… andra assist på Andreas Frisk som därmed har gjort tre poäng på de två senaste matcherna.

…Lurigt skott av Esa Pirnes som slängde iväg pucken i farten på väg åt  ett annat håll efter knappt fjorton minuter av tredje. Men Bellissimo hann se den.

…Utvisning på AIK-backen Tobias Viklund efter 15.58 av tredje. Då passade Timrå på att ta time out.

…Sedan satte man tung press på AIK som verkligen fick kämpa för att freda sig från en kvittering. Kul att se Daniel Larsson agera hur lugnt och stabilt som helst i anstormningen

…Fint lägen för Esa Pirnes att utöka till 3-1 i slutsekunderna men där hindrade en uppoffrande Timråspelare pucken från att gå in genom att täcka skott. Timrå plockade målvakten efter 19.00 och pressade på ytterligare …

…men AIK höll ut och tog första segern sedan 25 oktober mot Modo då man vann med 5-4. Senast AIK släppte in ett mål eller mindre var för övrig mot Färjestad den 21 oktober. Den gången vann Gnaget med 2-1 på straffar, även då med Larsson i mål.

SKOTTEN I MATCHEN: 18-22 (6-9,5-11,7-2)

FOTNOT: Inga matchbilder tyvärr, eminente fotografen Jesper Zerman var inte på plats och jag insåg inte det förrän efter matchen och tog inga bilder själv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inget hån, ingen förarglighet, men var är er publik, AIK? Jag förstår det verkligen inte.
/Brasse

Marie Hallman sa...

Brasse: Håller verkligen med dig.Var är publiken????