onsdag 14 november 2012

Grossman: "Jag gick upp och sa som det var - att jag hade hittat en lösning "



 
(Grossman fotad vid ett tidigare tillfälle. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Plötsligt händer det, heter det i reklamen. Och snacka om att SSKs sportchef Per Nygårds drog vinstlotten i måndags. Det var då lockoutade NHL-backen Nicklas Grossman kom fram och bad om att få spela gratis i fyra matcher – samt själv stå för alla kostnader som kan tänkas uppstå.

– Folk tycker kanske man är dum i huvudet nu? Men det var väl så att jag hade suttit och spånat lite med agenten och letat en lösning. Det fanns en och jag var spelsugen så jag gick upp och sa som det var – att jag hade hittat en lösning, säger Grossman.

Och ni kan ju tänka er Nygårds min när lösningen var minst sagt extraordinär:
– Han kom till mig under matchen och sa att han hade tänkt lite på det här, att han ville spela med SSK utan lön under de här fyra matcherna. Och att han ville betala för det själv, säger Nygårds.

Som dock inte kunde skriva under på stående fot:

– Jag tackade så klart ja men samtidigt är så är det ju klart att man alltid måste kolla med dem i styrelsen först. Så att de också tycker det är okej.

Du trodde inte att han skämtade?
– Nej. Jag såg att han var allvarlig och det var ju fantastiskt roligt att det blir så här. Det visar att hans vilja att spela hockey är rätt stark. Och att han är en fantastisk människa. Jag känner honom så jag är inte förvånad. Han är en sån människa och ville spela i SSK som inte är moderklubb för det är ju Gnesta men SSK är ju ändå den elitklubb som han har fostrats i.

När Grossman får den reaktionen berättad för sig av bloggen börjar han skratta:
– Jo men han (Nygårds) kan nog se det på mig om jag skämtar eller inte, han har känt mig så länge.

Men hur kom han fram till det här då?
– Jag var verkligen spelsugen och kollade med agenten vad som gällde. Han gav mig lite olika alternativ, lite olika längd på försäkringsalternativen för att jag skulle hitta något och nu blev det så här (fyra matcher till att börja med, Maries anm).

 Att försäkra Nicklas Grossman är dyrt. Snuskigt dyrt till och med. Ett nyskrivet fyraårskontrakt gör att det är enorma summor som ska in då hela kontraktet måste försäkras för spel oavsett hur många matcher det handlar om. Så principen är ju fler matcher han spelar, desto dyrare blir försäkringskostnaden.

Grossman vill inte säga hur mycket han betalar i försäkringskostnader för sina fyra matcher i SSK men medger att det är rejält dyrt:

– Ja, verkligen. Men tajmingen är lite dålig med lockouten direkt efter att jag hade signat ett kontrakt på fyra år och eftersom man måste försäkra alla fyra åren så blir det mycket pengar.

Varför väljer du SSK då och inte någon klubb som har råd att betala både lön och försäkring åt dig?
– För att Södertälje alltid varit mitt första val eftersom jag är från krokarna och har spelat hockey här sedan jag var liten. Vi försökte ju komma överens om en lösning redan i början av lockouten, om ett lite längre kontrakt men SSK är en allsvensk klubb och det är ju bara fakta att då har man inte lika mycket pengar som en elitserieklubb eller klubbar i utlandet så då fick vi avvakta ett tag sedan har vi hittat den här lösningen. Det känns bra.

 Är det andra klubbar som rycker i dig också?
– Agenten har sagt att det finns lite intresse men jag har inte hört något konkret, så vi har en dialog om framtiden. Sedan får man ju hålla ett öga på lockouten och det här men det är inte så att jag har något kontrakt klart med andra framöver, typ åka och spela i Ryssland eller så, det finns inget sånt färdigt utan vi får ta det senare.

Kan man tänka sig en fortsättning i SSK också? Trots den dyra försäkringen?
– Jag vet inte. Jag vill inte säga ja nu och så blir det världens liv sedan om jag inte fortsätter utan jag vill som sagt hålla allt öppet. De här fyra matcherna blir en bra start, sedan får vi gå igenom läget och även se hur det går för mig personligen under de här matcherna samt om NHL har gjort framsteg eller inte då.

Vad tror du då, blir det spel i NHL den här säsongen?
– Jag hoppas på det! Det känns i alla fall bättre nu än innan när det var total radiotystnad och man hoppas ju såklart att det ska lösa sig men det är så svårt att säga hur det går. Jag försöker mest suga i mig så mycket info som det bara går, men bara att parterna pratar med varandra är ju ett positivt tecken. Det har inte varit så mycket positiva tecken i höst så man tar allt man kan få på den fronten.

Grossman tränade under uppehållet med SSK och känner att han är fysiskt redo för spel. Han körde ju sommarträningen med målet att komma i fin form till NHL-campen och har hårt tränat på egen hand både i Philadelphia och hemma i Gnesta och Södertälje. Det som fattas är matchtempo:

– Det spelar ingen roll om du går in i division två eller elitserien i de första matcherna. Det kommer alltid kännas konstigt så det är bara att gilla läget och göra det bästa av det. Och jag har ju hållit igång, tränat för en NHL-säsong så det är mest matchtempot som man saknar, som man inte har fått i benen och i kroppen så det kommer säkert kännas lite ovant och lite rostigt men det är bara att gå in och göra så gott man kan.

Å andra sidan tyckte Jonte Ericsson att han var ”jätterostig” men det såg inte riktigt så illa ut som han kände själv. Tvärtom har ju hela laget fått ett lyft av honom och Hagelin och Read?
– Ja man ser att hela laget har fått en boost och kan det bli likadann effekt när man själv kliver in så är det mer än man kan önska sig. Jag ska gå in och göra det jag är bra på och försöka fortsätta vinna med grabbarna.

Hur kommer det kännas tror du?
– Äh men det är ju som att lära sig cykla när man är sju. När man väl lärt sig så har man det i sig, det är ändå inte så länge sedan jag spelade senast och det är mest matchtempot som sagt och tajmingen som man får jobba med. Första perren kommer säkert kännas lite annorlunda, då tittar man sig nog runt och undrar var man är men det brukar gå fort när man får lite byten i sig och får man en ordentlig tackling så vaknar man till direkt. Så det bästa vore att få en direkt, ha, ha.

Hur blir det mentalt då? Att få spela i SSK igen?
– Det kommer bli häftigt, man har spenderat några timmar i den där hallen i sina yngre dagar och det ska bli jäkligt roligt att komma tillbaka. Man vet själv känslan när man kommer in i en rink där man varit förr och spelat, att få kolla tillbaka dit där man växt upp. Det finns en anledning att man gör det och det är att det ska bli så jäkla kul. Jag känner mycket folk där (i Södertälje), det är hemmaplan och det var där man fostrades en gång i tiden så det kommer bli jäkligt speciellt och roligt. Jag ser verkligen fram emot det.


1 kommentar:

Anonym sa...

Grossman! Det du gör är en fantastisk återbetalning till din moderklubb! Började gå på ssk:s matcher -67 som 7-åring. Det här är bland det finaste någon gjort för ssk! Stort tack till dig!! Hoppas det går bra för dig i framtiden, men då du visat stort hjärta kan det bara gå bra!! Tack än en gång!