tisdag 13 november 2012

Landeskog: " Det ska vara lite känslor "



(Landeskog. FOTO:JOHANNA LUNDBERG)

DIFs senaste lockoutspelare Patric Hörnqvist fick göra mål i sin hemkomst till Djurgården men vinst blev det inte, trots aggressivt spel, högt tempo och en från läktaren underhållande match:

– Det är surt, jag tycker vi spelar bra i andra speciellt. Vi kommer ut med en 2-1 ledning, sedan får de en 2-2 och sedan kommer vi tillbaka lite i tredje men nä, jag vet inte. Det är tungt, konstaterar Hörnqvists kedjekompis Gabriel Landeskog.


Fredrik Bremberg saknades och i hans frånvaro fick Landeskog centra mellan Hörnqvist och Pontus Åberg. Och visst hade farten drag under skenorna. Riktigt bra drag. Lägg därtill att båda två – och tredjelänken – Pontus Åberg gillar att stå framför mål och styra och att de båda NHL-spelarna i kedjan alltid spelar fysiskt så förstår ni att det såg riktigt bra ut.

Utom på en punkt. DIF förlorade på övertid trots att man till exempel hade skottövertag och vann skotten med 42-20. Men intensiv forechecking är aldrig fel och nog var det en av Djurgårdens bästa och mest aggressiva matcher den här säsongen trots allt:

– Jag vet! Och man får väl ta landslagsuppehållet som en liten nytändning och börja om lite grann på nytt efter det och jag tycker vi gör det bra stundtals i matchen men… det är tråkigt att vi inte kan få 3-1 eller 3-2 när vi har chanser för det. Men så är det.

Utveckla det där med att man lyfter under en landslagsturnering?
– Nä men oavsett om man var där på landslagsuppdrag eller inte, så är ett litet break alltid bra, att få komma tillbaka såhär och känna att man antingen har haft några dagar ledigt eller som för oss, Bengan och mig, att vi har det tempot i benen det tror jag bara är bra, säger Landeskog.

 (Landeskog blickar ut över isen. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Han och Hörnqvist fick spela ett par matcher tillsammans med honom i Karjala Tournament men det här var ändå bara tredje matchen totalt som de båda spelade i samma kedja:

– Det var kul! Det är en bra spelare med bra fart, bra driv som är bra runt kassen speciellt men det visade han när vi spelade ihop under två matcher i Karjala också så det var kul det med. Jag tycker att vi fortsätter jobba på, vi är två killar som gillar att jobba hårt och det tycker jag är en bra början.

Hur gör ni för att snacka ihop er och hitta varandra?
– Det är klart att det tar tid att hitta kemin sådär så det gäller att man kommunicerar i båset och här inne i omklädningsrummet före och efter matchen, under perioder, mellan byten och så. Snacka igenom lite situationer, hur man ser på olika situationer, kolla lite på video och såna saker och kommunikation är självklart viktig men jag tror att i grund och botten är vi två spelare som är ungefär lika. Vi gillar att ha fart och driv mot målet och ta skott och såna saker.

Måndagens match mot Västerås var fylld av gruff, små slagsmålsungar, fula efterslängar, ärliga proppar och en och annan tjuvsmäll. Det riktigt osade från isen stundtals.

– Nämen det är väl så det ska var! Vi spelar mot ett lag som ligger före oss i tabellen och man vill ta poäng från dem och de vill utöka ledningen så det är klart att det blir lite smågruffigt ibland men det är så det ska vara. Utan det, så är det inget roligt att spela hockey. Det ska vara lite känslor.

Vad säger du om läget där du har friläge men avslutar med att glida med huvudet före rätt in Västeråskassen? Det ser ju ut att vara både en tripping och två hakningar där? 
– Ja, nä precis jag tror du sa det bäst där. Jag tror inte jag behöver uttala mig mer än så.

Vad sa domaren då?
– Han ville inte riktigt diskutera det, han tyckte det såg lite lätt ut så…

Vaddå att du ramlade lätt?
– Ja jag antar det men jag vet att jag är inte en sån spelare som lägger mig lätt och … när folk lägger sig, det är något jag inte riktigt uppskattar på isen. Det är verkligen inget jag skulle göra själv men man får kolla på videon hur många gånger man vill… jag vet inte riktigt jag har inte sett den situationen (på video) än.

Blev ni frustrerade eller lyckades ni stänga ute alla domartabbar?
– Alltså det är svårt att inte bli frustrerad men å andra sidan så måste man vara proffsig och ta ett byte i taget och gå vidare och det tyckte jag vi gjorde rätt bra ändå. Sedan är det klart att domarnivån har varit lite upp och ner i alla matcher hittills, tycker jag. Men så är det alltid oavsett vilken liga man spelar i så det gäller att försöka fokusera på det man ska göra.

Varför backar ni hem?
– Jag tycker vi försöker gå för trean ändå men det blir väl lite när man vet att man leder ändå med ett mål, man vill inte förlora och såna saker och då blir det kanske att man tar hem istället för att ta forechecken och såna saker men jag tycker ändå att vi försöker gå bra framåt i tredje.

Ja, i tredje ökar ni, men i slutet av andra kändes det som att ni backar hem och bevakar ledningen. Det har jag sett förr i höst?
– Ja i slutet av andra blev vi lite avvaktade men jag tycker ändå att vi kom ut bra sedan. Vi snackade om det i periodpausen att vi måste fortsätta trumma på och det gör vi i tredje även om de fick 2-2, säger Landeskog.

Djurgården har ett tufft program nu direkt efter uppehållet då man möter de fyra topplagen i tabellen i ett svep. Först Västerås alltså, sedan BIK Bofors (borta på onsdag) följt av Leksand (Hovet på söndag) och Örebro (borta på onsdag nästa vecka).

– Ja men … vi snackar väl bara om det i dag egentligen att vi har fyra topplag som vi ska spela här nu men det är bara kul. Vi vet att vi slog Örebro är hemma på straffar och vi torskar mot Leksand på övertid har jag för mig senast så … det är kul. Det är bra lag, det är bara att gå ut och ta så många poäng som möjligt i de här fyra matcherna.

Har ni pratat om någon poängmålsättning i de här fyra matcherna?
– Nej det har vi inte. Vi försöker vinna varje match, så är det bara och så kommer det att fortsätta.

Ni spelar ju hur helst stundtals riktigt bra. Det måste finnas något att ta med till kommande matcher, det är ju ändå spelmässigt en av de bästa matcherna för säsongen?
– Nja, stundtals tycker jag det är så men vi måste höja vår lägstanivå. Nu har jag inte sett det här sista målet än, hur det gick till men jag tycker att det får inte hända att deras back blir så ren. Det tycker jag är lite slarvigt men det är sånt som händer där ute. Det är en snabb sport och svårt att spela perfekt men vi måste vara så nära som möjligt.


Inga kommentarer: