onsdag 12 december 2012

Marie möter: Anders Gozzi - del två


(Gozzi. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

En lång intervju detta som ni märker men ... det fanns väldigt mycket att ta upp. Som det här med värningar när man - som AIK just nu - ligger runt strecken.

De flesta svenska elitlagen börjar numera värva redan i januari och frågan är ju då om Gozzi och AIK måste köra med dubbla planer hela tiden? En allsvensk och en elitserieplan?


 Nej så är det väl inte…  när man värvar i ett tidigt skede så är det ju för spel i elitserien. Det är i och för sig olika och man kan ju plocka allsvenska spelare tidigt också men det är ju för elitserien som man skriver då. Det är det.

Alltid med klausul då antar jag?
 Ja men så är det ju. Alla kontrakt är ju uppbundna med att man spelar i elitserien.

Har ni lärt er något av Djurgården där? De hade ju inte så och det har ju bland annat lett till att Marcus Nilson nu har stämt klubben?
 Det finns ju standardkontrakt…

Men det var dem som inte gällde för Djurgården?
 Nej men man får vara tydligt med att lägga till texter till dem då, med just det att kontraktet gäller endast i elitserien.

Och det har ni gjort?
 Ja.

Är det på grund av det som hände med Djurgården?
 Nej, det har vi gjort senaste åren ändå.


FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV

Du apropå det här med att få gråa hår… hur mycket är du med och bestämmer i verksamheten – utöver sporten?
 Allt det sportsliga är jag ju med i. Inte och petar men jag är med i alla frågor. Sedan har Frasse (Rikard Franzén) fullt mandat att jobba med juniorerna och hockeygym och det där och Roger Dahlström jobbar med ungdom och gör det jätte, jättebra. Sedan är jag självklart med och vi har ett sportråd där vi sitter ner och diskuterar saker. Så vi är flera i dag (än i HockeyAllsvenskan). Vi är ett gäng men så är det ju med allting där man ger varandra lite stöd och råd och pratar om allting.

Är du även inblandad i sånt som publik, sponsorer, allt sånt runt organisationen?
 Nej, nej. Allt sånt har jag släppt. Det gjorde jag när vi gick upp i elitserien faktisk. Där släppte jag mycket av det där. Fram till dess höll jag på med sponsorer och körde ismaskin och …

Och jobbade dygnet runt?
 Så var det ju faktiskt! He, he.

Har din roll ändrats under de här tre åren i elitserien jämfört med i just HockeyAllsvenskan?
 Det har den ju eftersom jag nu bara har hand om sporten, plus att nu finns det ju mer folk på kansliet.

Du behöver inte hålla på med medlemskort och biljetter?
 Nej och man behöver inte ringa sponsorer och jaga och träffa dem utan nu finns det folk som sköter sånt.

Vad kan du göra nu som du inte kunde göra förr då till exempel?
 Det är väl att man kan vara här mera och leva lite mer med laget.

FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV

Men man blir ju lite orolig ibland, när man ser dig överallt och så var det ju den här svimningen. Hur mår du egentligen?
 Nä men jag mår bra.

Hinner du sova, käka, andas lite mellan matcherna?
 Jorå men det är väl lite grann så ibland. Man har varit med länge, AIK hockey har ju haft motvind i många år och det har varit tufft och dålig ekonomi och såna saker och vi har fått jobba med små resurser varje år. Det är klart att det tar. Sedan har det varit extra tufft i höst med de här starten och att det inte har flutit på som vi har velat och… ja. Det tillsammans med att man inte hade käkat så bra. Då blev det att man svimmade. Och det är väl inget bra i sig …

Det är en varningssignal kan jag tänka?
 Jo det är det väl lite grann så man får tänka sig för.

Har du gjort det då? Eller vaknade du och tänkte, nu är det bra, nu kör jag lite till?
 Nej, visst är det så. Det var absolut en liten tankeställare att man kan nog inte vara överallt.

Men vad har du ändrat då? Om du har ändrat något?
 Jo, jag tror väl att man inte behöver vara involverad i precis allting utan man kan säga åt folk att det där får du lösa. Det tror jag nog att jag har gjort men det är en process det också. När man har varit inblandad i egentligen allting sedan 2004, då är det en process där också där en del saker kanske inte funkar som jag tycker att de ska göra men då får man lära sig att släppa det. Då får man lägga det åt sidan.

Du har ju barn som spelar hockey också, hinner du titta på dem förutom när de är med här?
 Ja hyggligt i alla fall. Även om jag gärna hade sett att det var mer men det blir så jäkla mycket, hockey, hockey, hockey så att … det är skönt att vara hemma ibland.

Hinner du träffa frun då?
 Jadå, hon är med på hockeyn ha, ha, ha.

Men hur länge orkar du? Det är väl du och (Brynäs sportchef Micke) Sundlöf som varit med längst och som verkligen har fått kämpa hela tiden?
 Ja Sundlöf har också varit med sedan 2004. Så han gick väl också igenom något när de spelade kvalserien, kommer jag ihåg. Var väl sjukskriven i tre veckor då. Det var när Boorken var tränare där. Men vi får se. Jag vill ju fan…det är ju det som man har som målsättning. Jag vill ju vinna SM-guld med AIK.

Är det just det som driver dig?
 Ja, det är det som driver en. Att man vill vinna, att man vill ta det här ändå fram från division ett.

Det kan ju ta ett tag innan ni kommer dit?
 Ja man kanske hinner bli gråhårig i alla fall då… ha, ha.

Men är det inte lätt att man fastnar i det här bottenskiktet?
 Lätt och fastna. Jag vet inte… man får ju jobba på saker och ting som man måste göra bättre då, för att se hur vi ska lyfta oss och ta oss upp på nästa nivå.

 FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV

Och kanske vara ett stabilt mellanlag?
 Ja och sedan finns det inga garantier för någonting. Det är ju bara titta på förra året, hur det gick för Linköping och Djurgården. Två tippade SM-finalister, som låg där vi ligger idag.Så det finns inga garantier så. Saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig och då måste man korrigera. Vi får väl se. Nu känns det jätte, jättebra med Eldebrink och den konstellationen. Det känns tryggt och bra, tycker jag.

Lite av en nytändning för dig med?
 Ja lite. För när det känns hundraprocentigt bra så känns det väldigt skönt. Så är det.

Vad är annars roligast och svårast i elitserien? Ta det roligaste först…
 Det roligaste är väl att få vara i den här miljön. Att få vara med och påverka. Men framför allt att få vara i den här miljön som man har växt upp i, har varit i under alla år och kunna ge tillbaka i hur man tänker och hur man vill jobb och hur man vill att AIK hockey ska funka. Så det är positivt.

Svårast då? Förutom att få pengar att räcka till?
 Det är väl att som sportchef är du alltid tillgänglig, sju dagar i veckan, för saker och ting. Man är alltid ansvarig. Det kan vara spelare som…händer det något med en spelare på stan en kväll så är det alltid Anders som ska ta ansvar för det. Det är väl det att man alltid är uppbunden. Även om jag sticker utomlands på semester i juli, så kan det hända något med en spelare eller ledare så är man ansvarig. Då vill alla veta, varför gjorde ni så här. Varför gick det så här? Lördag som söndag, sju dagar i veckan så är det alltid så. Det är väl kanske lite den tunga tråkiga biten i det hela.

Och ändå har du blivit lite mer ”hemlig” nu. Inte bara mot media utan det finns ju fans som tycker du för hemlig även mot dem när det gäller till exempel värvningar?
 Men jag har inget behov av att synas i etern, att vara med överallt och twittra och sådär.

Men fansen kanske har behov av att läsa dig?
 Ja men vi går ju ut med det som är klart när det är klart.

Många vill veta innan vad som händer?
 Jo men jag kan ju inte sitta innan det är klart och berätta vad som händer. Det handlar ju även om andra lag, om konkurrenter. Så jag kan ju inte gå ut med att nu jagar vi honom eller nu diskuterar vi med honom för då kommer Brynäs och säger att fan den killen var intressant, honom ska vi också prata med. Så det finns ju en konkurrensverksamhet som gör att jag inte kan sitta och prata vad vi förhandlar om. Det måste man förstå.  I dagens samhälle med allt mediabrus så är det svårt, då är jag tråkigt men jag måste vara det. Det handlar ju om en policy och en respekt mot dem man pratar med tycker jag.

Apropå värvningar så ser Huselius pigg ut där nere på isen? Det var bara detaljer kvar är det så?
 Ja det är alltid en massa saker, det handlar inte bara om lön alla gånger. Men nu ska jag vara sådär tråkig och inte säga mer om det här.

Men Huselius är ju ingen hemlighet längre?
-Nej men det var som i går, folk ringer och frågar, är det klart? Men jag kan ju inte säga att det är klart, när han inte är klar än. Jag kan inte säga när heller, jag kan inte säga att det är på torsdag det blir klart för det kan ju bli så att han säger att jag skiter i det här. För om det inte är klart så är det inte klart.

Din VD har ju sagt att det är klart?
 Jamen det beror nog lite på hur man vrider och vänder på orden kanske. Jag tror inte han har sagt att det är klart utan han kanske har sagt att det är på gång. Så har tidningarna skrivit annat. Men vi får se.

FOTO: WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV

Hur ser han ut då? Det är ju ändå ett och ett halv år sedan han spelade senast?
 Så är det ju och grejen är att han vill vara spelklar. Han vill vara redo innan han skriver på, han vill kunna känna att nu kör vi.

Han vill inte skriva på och sedan mysa sig i form några månader till?
 Nej utan han säger ju att ska han skriva, då ska han känna att nu funkar det.

Att han kan kliva rätt in?
 Ja precis. Det är väl lite det som har gjort att han har avvaktat och väntat lite grann.

Hur ser han ut då?
 Jag tycker han ser bra ut! Sedan tar det ju alltid några matcher innan man kommer in i matchtempo och sånt där.  Den resan har han ju ändå framför sig, oavsett när han börjar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Suverän insats Marie! Mycket i annan media är så "snuttifierat", så det är härligt att läsa en längre intervju där det finns tid att fördjupa och resonera kring det man pratar om. Mer av det!

Som utomstående är det nog svårt att greppa hur mycket Gozzi har gjort och gör för AIK, men jag tycker man får en känsla av det här. En sådan lojalitet och offervilja är otroligt värdefull. Sedan får han så klart se till att ta hand om sig så att han inte går i väggen..

Synd bara att det inte är mer publik på matcherna så att klubben får lite bättre ekonomi. Många supportrar verkar ha orimligt höga krav och går inte på matcher förrän SM-guldet är nära. Det gör så klart att ekonomin blir dålig och att man inte kan göra en rimligt satsning på att stabilisera sig i toppen. Ett moment 22 där avgörandet ligger i supportrarnas händer!

Anonym sa...

En fantastisk intervju, bra frågor med uttömande svar.

Bra jobbat.

Anonym sa...

Grymt bra, Marie!

/Felix

Anonym sa...

Oerhört uppskattat med dina långa intervjuer med personer inom Stockholmshockeyn.

Tack!!

Marie Hallman sa...

Anonym x 3 och Felix; Tack själva!! Det värmer att ni gilart och tack för att ni läser :)) Önskar jag hann göra sånt här oftare men kul när det väl hinns med :D

Anonym sa...

Mkt bra intervju!

Tack för intressant läsning.

/J

Marie Hallman sa...

Tack själv J för at du läser !